بحران های محیط زیستی بزرگترین تهدید بشریت است که، نه تنها کیفیت زندگی روزمره و حتی سلامت مردم را تحت تأثیر قرار داده، بلکه تهدیدی برای تنوع زیستی و منابع طبیعی به شمار میرود. اهمیت مشکلات و چالش های محیط زیستی ایران سبب شده که مردم نیز در شبکههای اجتماعی فراوان به آن بپردازند.
مهمترینِ این مشکلات شامل آلودگی هوا، بحرانهای گوناگون آب، گرمایش زمین و تغییرات مخرب اقلیمی، از بین رفتن جنگلها، بیابانزایی و تخریب زیستگاههای طبیعی، تهدید حیات وحش و قطع درختان در شهرهاست.
سیل، بحران آب و فرونشت زمین و تغییرات اقلیمی متأثر از گرمایش زمین هم به ترتیب در رتبههای بعدی قرار دارند.
هفته زمین پاک فرصتی را فراهم آورد تا مدیر کل محیط زیست استان همدان در نشستی با همدانپیام به تشریح مشکلات پرداخته و از این رسانه برای حل آنها یاری بخواهد.
شهرام احمدی در این نشست گفت: رفتار ما با محیطزیست بد بوده و استمرار برخی نگرشها آسیب جدی به کیفیت زندگی مردم خواهد زد.
وی با اشاره به لزوم فرهنگسازی حفظ محیطزیست بیان کرد: در کنار آموزش پذیرش آموزش مهم است که وقتی مردم احساس نیاز کنند نسبت با آموزش آن حساستر میشوند لذا رسانهها میتوانند این احساس نیاز را با وجود بیاورند.
وی با اشاره به اجرای برخی برنامههای روتین گفت: در برش استانی نخستین مشکل ما دفن زبالهها است که به صورت سنتی اجرا میشود .
احمدی گفت: با توجه به اینکه زباله شامل زبالههای عادی، کشاورزی، عفونی، زبالههای ویژه و خطرناک است لازم است متولی تولید انها را هر یک از بخش های دولتی مربوطه از علومپزشکی گرفته تا جهاد کشاورزی به همراه شهرداران، دهیاران و بخشداران مدیریت کنند و بعد محیطزیست نظارت نماید.
وی بیان کرد: در این ارتباط خطاها را با مکاتبه هشدار دادیم ولی اگر کارساز نباشد با ابزار قانون وارد خواهیم شد.
وی آماری از مراکز دفن زباله داد و بیان کرد: استان همدان ۲۴ محل دفن زباله دارد که کل زبالهها در نهایت در ۳ محل تجمیع شده تا مدیریت دفن آن برای سرمایهگذاری صرفه داشته باشد.
در خصوص زبالههای عفونی و خطرناک هم مدیریت آنرا به صنعت و معدن میسپاریم تا با ثبت آن در سامانه، میزان و محل لازم برای دفن را در محل خاص خود مشخص نماید.
بخش دوم صحبتهای مدیر کل محیط زیست استان همدان پاسخ به پرسشهای همدانپیام بود که در زیر میخوانید:
صدور مجوز برای فعالیتهای اقتصادی از ارکان اصلی توسعه استان تعریف شده است برنامه شما برای همگامی توسعه با محیطزیست چیست؟
محیط زیست دو مرحله برای صدور مجوز دار. طبق خوداظهاری شرایط به گونهای است که واحد مورد نظر باید فضای سبز داشته و پالایندگی ان مورد قبول باشد وقتی واحدی با رعایت برخی نکات به بهره برداری رسید بعد پروانه دریافت میکند طبق تعریف قانونگذار، در شهرکهای صنعتی استعلام جواز تاسیس را متولی مربوطه صادر میکند اما برای بهره برداری ما وارد میشویم و با صدور مجوزی که ضوابط زیستمحیطی نداشته باشد موافقت نمیکنیم. در این ارتباط هم هر چند استاندار پیگیر جذب سرمایهگذار است اما به توسعه پایدار اعتقاد دارد و فشاری بر ما نبوده است.
در مورد فعالیت معادنی که در مناطق حفاظت شده هستند توضیح دهید.
معادنی که در مناطق چهارگانه است موظف به استعلام زیست محیطی شدهاند اما مابقی معادن اجباری نیست.اما چند معدن که در این مناطق هستند قبل از اینکه آن منطقه به جز مناطق حفاظت شده باشند، به شکل معدن درآمدند. اما با این حال پایش این معادن را هم داریم تا در چارچوب محیط زیست فعالیت کنند.
برخی پروژههای عمرانی، طرح های مطالعاتی زیست محیطی ندارند توضیح میدهید.
طرحهای عمرانی ردهبندی دارند. و به تناسب تاثیرگذاری آن صنعت ردهبندی میشوند. بعضی طرحها شامل ارزیابی زیستمحیطی بوده و باید گزارش ارزیابی داشته باشند تا بررسی شوند.
بعضی طرحها هم در یک رده پایینتر قرار دارند که لازم به گزارش دارند. اما برخی طرحها فقط نیاز به تطبیق با ضوابط برای ادامه کار دارند که برای فعالیت کفایت میکند.
هفته پیش با وجود شرایط آب و هوایی مدیریت تعطیلی درست اجرا نشد. برنامه شما برای حفظ سلامت مردم در این بحران چیست؟
۵ دستگاه آلودگی هوا در استان داریم که همگی فعال است. پروتوکل هایی داریم که شرایط اضطرار را مشخص میکند. باید ۴۸ ساعت قبل هواشناسی شرایط و پیشبینیها را اعلام کند و به ادارات مرتبط گزارش دهد تا هر یک بر اساس جلسه فوری و تعیین شدن میزان آلودگی و پایداری آن تصمیم بگیرند و نتیجه به استانداری گزارش و ایشان دستور تعطیلی دهند.
ما بر اساس شاخصها وظیفه خود را انجام دادیم.دستگاه مربوطه باید ثبات این آب و هوا را اعلام میکرد که البته خطا کرد.
با توجه به شرایط سخت کاری برای شکاربانها و حافظان محیط زیست؛ کنترل مناطق چگونه است؟
محیطبانها زحمتکشترین نیروهای اداری کشور هستند که در خط مقدم حفظ اموال محیط زیست قرار دارند.
اقدامات خوبی برای حمایت از آنها در حال انجام است شیفتبندی و ایجاد امکانات رفاهی در حال انجام است.
تلاش برای هوشمندسازی مناطق، استخدام نیرو، توسعه تجهیزات، به روز رسانی سیستم بیسیم متناسب با بودجه شرایط را نسبت به قبل بهتر کرده است.در دهه اخیر انجیاو ها و فعالان رسانه کمک حال ما بودند این همافزایی شرایط را نسبت به قبل بهتر کرده است.
اما حقوق و مزایا برای فعالان محیط زیست کم است و برخی قبول شدگان آزمون استخدام وقتی از میزان حقوق مطلع میشوند حاضر به همکاری نمیشوند.
پایان بخش صحبتهای مدیرکل محیط زیست استان همدان
ما با دغدغه حفظ محیطزیست به دنبال آن هستیم که برخی رفتارهای نادرست با محیط زیست را اصلاح کنیم. هر کار اقتصادی باید پیوست محیط زیستی داشته باشد. نصف توسعه اقتصادی و نصفی دیگر مسائل فرهنگی اجتماعی که در ذیل آن محیطزیست است قرار دارد. در کل فرهنگسازی و آموزش حفظ محیط زیست ضروری است. این امانت باید سالم به نسل آینده برسد.