استان همدان با استفاده از قوانین جدید و اجرای پروژههای متنوع در زمینه منابع طبیعی، به یکی از پیشروترین استانها در مبارزه با زمینخواری و حفاظت از منابع طبیعی تبدیل شده است. اقدامات برای بهروزرسانی اسناد اراضی، اجرای طرحهای آبخیزداری و درختکاری و تربیت همیاران طبیعت، همگی گامهای مؤثری برای حفظ محیط زیست و جلوگیری از تخریب آن به شمار میآید.
با توجه به اینکه زمینخواری یکی از معضلات جدی در بسیاری از استانهای کشور است، همدان به عنوان استانی پیشرو در مبارزه با این پدیده، از دستاوردهای قابل توجهی در این زمینه بهرهمند است. اجرای ۲ قانون مهم در استان، از جمله کاداستر و رفع موانع تولید، عرصه را برای زمینخواران تنگ کرده و سبب شده تا همدان به یک استان ناامن برای اینگونه تخلفات تبدیل شود.
به گفته مدیرکل منابع طبیعی استان، با بهروزرسانی نقشهها و اسناد مربوط به اراضی، توانستهاند در جلوگیری از زمینخواری موفقیتهای چشمگیری به دست آورند.
اسفندیار خزایی با اشاره به اینکه امنیتی برای زمینخواران در همدان وجود ندارد، اظهار کرد: در سالهای اخیر با تصویب و اجرای قوانین جدید، عملیات رفع تداخل اراضی ملی و صدور اسناد دفترچهای در مساحتهای زیادی از اراضی استان، از جمله ۸۷۰ هزار هکتار، انجام شده است.
وی همچنین با اشاره به اهمیت حفاظت از منابع طبیعی گفت: باید در راستای حفظ و احیای منابع طبیعی و تثبیت مالکیت اراضی در این استان اقدامات بیشتری انجام گیرد.
خزایی افزود که استان همدان ۴۳ هزار و ۶۷۳ هکتار جنگل دارد و به دلیل بیشتر بودن مستثنات از اراضی ملی، حفاظت از این اراضی کار دشواری است؛ از همین رو یکی از اقدامات مهم دیگر استان همدان در زمینه منابع طبیعی، طرح کاشت یک میلیارد درخت است که استان همدان در این طرح موفقیتهای چشمگیری داشته است.
خزایی با بیان اینکه در سال نخست این طرح، ۳ میلیون درخت در استان کاشته شد، افزود: سهم ما در کاشت یک میلیارد درخت ۳ میلیون اصل نهال است که در این ۴ سال به ۱۲ میلیون اصل نهال رسیده است.
مدیرکل منابع طبیعی استان همدان همچنین به اهمیت آبخیزداری و حفاظت از خاک اشاره کرد و گفت: با انجام عملیات آبخیزداری در ۳۵۸ هزار هکتار از اراضی استان، توانستهاند ۲۵ میلیون متر مکعب آب را استحصال کرده و از فرسایش ۲ تن خاک در سال جلوگیری کنند.
زمینه برای مشارکت مردم در حفاظت از محیط زیست ایجاد شود
خزایی در زمینه مشارکت مردمی خاطرنشان کرد: بیش از ۲۵۰ پویش درختکاری مردمی در استان برگزار شده است و همچنین آموزشهای گستردهای برای ۲۰۰ هزار دانشآموز استان در زمینه حفاظت از منابع طبیعی انجام شده است.
وی در ادامه یادآور شد: ۱۶ هزار همیار طبیعت در استان همدان تربیت شدهاند که در انجام پروژههای مختلف منابع طبیعی مشارکت فعال دارند.
استان همدان در اجرای کاداستر موفق بوده است
معاون حفاظت و امور اراضی منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان نیز با بیان اینکه استان همدان مرتعی است تا جنگلی، افزود: استان همدان در اجرای قانون کاداستر موفق بوده است، به طوری که سال ۱۴۰۲ توانستیم کاداستر تمام اراضی ملی استان را به اتمام برسانیم.
رضا الوندی با تأکید بر اینکه نقشههای استان همدان از کیفیت بالایی برخوردار است، عنوان کرد: منابع طبیعی و آبخیزداری استان در بحث نیروگاه خورشیدی تلاشهایی را انجام داده و تهیه نقشه ما کمک بزرگی به بحث انرژی خورشیدی داشته است که در زمان قطعی برق و مشکلات ناشی از آن توانستهایم موفق عمل کنیم.
وی با بیان اینکه منابع طبیعی استان دبیری پنجره واحد مدیریت زمین را بر عهده دارد، گفت: کل استان در پاسخگویی استعلامات رتبه پنجم را به خود اختصاص داده است؛ همچنین در پنجره واحد بحث پایش است که میتوانیم هر نوع فعل و انفعالات را توسط ماهواره خیام متوجه شویم.