تحقق نیافتن وعدههای دولت دوازدهم یکی از دلایل عمده تضعیف احزاب اصلاحطلب در کشور به حساب میآید. در چند سال اخیر اصولگرایان از این مسأله بهخوبی استفاده کرده و مجلس یازدهم را با اکثریت قاطع تصاحب کردند.
از اینرو تا چند ماه پیش اصولگرایان همانند پیروزی در مجلس یازدهم، خود را پیروز قاطع در انتخابات ریاست جمهوری 1400 میپنداشتند، زیرا این مسأله نیز پس از پایان دولت محمود احمدینژاد برای اصولگرایان اتفاق افتاده بود.
با اینحال تغییر قدرت در ایالات متحده و تأکید منتخب دموکرات پیروز در انتخابات به بازگشت به برجام، کمی معادلات را تغییر داده است.
البته ردصلاحیتهای دامنهدار در پیروزی اصلوگرایان در انتخابات اسفند 98 نیز بیتأثیر نبوده و از اینرو اصولگرایان بدشان نمیآید که این مسأله برای انتخابات ریاست جمهوری نیز کار آنها را آسان کند.
با اینحال باید گفت که پس از پایان دولت بهار اصولگرایان نتوانستند در انتخابات 92 به اتحاد برسند و در واقع ائتلافی میان آنها صورت نگرفت. علیاکبر ولایتی، محسن رضایی، سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف گزینههای اصولگرایی بودند که بهنفع یکدیگر کنارهکیری نکردند.
با اینحال در انتخابات گذشته این ائتلاف به هر شکلی که بود در میان اصولگرایان شکل گرفت. در این میان از نبود رضایت قلبی از جانب قالیباف برای کنارهگیری به نفع آیتا... ابراهیم رئیسی صحبتهایی به زبان میآمد، که البته با توجه به علاقه قالیباف به پاستور این مسأله دور از ذهن نیست.
به اعتقاد برخی درصورت شرکت نکردن رئیسی در انتخابات که خود در جلسهای با دانشجویان نیز اعلام کرده بود که تنها به قوهقضاییه فکر میکند؛ اصولگرایان همانند انتخابات 92 به ائتلاف نخواهند رسید.
اختلاف نظر و عقیده نهتنها در میان اصلاحطلبان و اصولگرایان در چند سال اخیر عمقتر شده، بلکه در میان جناحهای اصولگرایان نیز این اختلافنظرها شکل گرفته است و اثبات این مدعا را انتخابات 92 میتوان درنظر گرفت.
البته ریشههایی از این اختلافات را نیز میتوان در مجلس یازدهم ریشهیابی کرد. شاهد بودیم که روزهای پیش از انتخابات ریاست یازدهمین مجلس شورای اسلامی ائتلافی در میان برخی از طیفهای اصولگرا علیه قالیباف شکل گرفته بود.
پیروزی قالیباف برای تصاحب صندلی ریاست مجلس را میتوان از نبود گزینههای قوی از دیگر طیفهای اصولگرا در مجلس دانست. اما معادلات در انتخابات ریاست جمهوری بسیار متفاوت است.
رفتوآمد مقامات دولتی به خانه لاریجانی
روزنامه اعتماد اوایل هفته جاری به نقل از منابع آگاه از رفتوآمد مقامهای دولتی به منزل علی لاریجانی خبر داد. البته از چندین ماه پیش گمانهزنیهایی از ائتلاف اصلاحطلبان با لاریجانی به گوش میرسد.
این رئیس اسبق مجلس شورای اسلامی اصولگرا که گفته میشود مورد حمایت اصلاحطلبان در انتخابات سال آینده خواهد بود، در میان اصولگرایان از حمایت اصلی برخوردار نخواهد بود. از سوی دیگر بعید است که اصلاحطلبان گزینههای اصلی خود را به عرصه نیاورده و تنها از لاریجانی حمایت کنند.
روی کاغذ قالیباف پس از رئیسی اصلیترینگزینه خواهد بود
در این میان طبق آمار انتخابات گذشته پس از رئیسی، قالیباف بالاترین شانس را برای پیروزی در انتخابات در میان اصولگرایان دارد. با اینحال انتظار اینکه اصولگرایان بر سر گزینه قالیباف به ائتلاف رسند کمی دور از انتظار است.
این درحالی است که پایداریها درصورت نبود رئیسی، احتمالاً به سمت سعید جلیلی رفته و از این گزینه حمایت خواهند کرد و همانطور که در انتخابات 92 شاهد بودیم به گفته برخی از کارشناسان اصولگرا، 4 میلیون رأی برای جلیلی در آن دوره رضایتبخش قلمداد شده است.
از سوی دیگر جلیلی بهدلیل احتمال مذاکرات میان ایران و آمریکا پس از بازگشت دولت آینده این کشور به برجام، از شانس بیشری برخوردار بوده، زیرا این «دیپلمات اصولگرا» یکی از معدود گزینههای اصولگرایان است که تجربه مذاکرات با کشورهای غربی را داشته است.
در این میان افرادی همچون محسن رضایی، عزتا... ضرغامی و ... در اولویتهای بعدی اصولگرایان برای انتخابات خواهند بود.
حاجیبابایی گزینه مناسبی برای ائتلاف اصولگرایان
اما در این میان حمیدرضا حاجیبابایی میتواند بهترین گزینه برای ایجاد ائتلاف در میان اصولگران در انتخابات خرداد سال آینده محسوب شود. وی با چندین دوره حضور در مجلس شورای اسلامی و تجربه وزارت در زمان دولت بهار از سابقهای به مراتب بهتر از قالیباف برخوردار است، با اینحال بهعلت ورود تعداد زیادی از نمایندگان جدیدالورود به مجلس، انتخابات ریاست مجلس از حالت منطقی به هیجانی تغییر شکل پیدا کرد و قالیباف توانست گوی سبقت را از حاجیبابایی برباید.
اما با اینحال شاهد بودیم که بسیاری از طیفهای اصولگرا حاجیبابایی را به قالیباف ترجیح داده و با وی ائتلاف کردند. این مسأله را میتوانیم به انتخابات سال آینده تعمیم دهیم، جایی که دیگر از نو اصولگرایان تازه وارد خبری نبوده و احزاب برای ائتلاف تصمیم خواهند گرفت.
مخالفان قالیباف ائتلاف خواهند کرد؟
پیروزهای انتخابات پس از پایان 8 ساله یک دولت، غالباً افراد تازه وارد به انتخابات بودهاند.
از آنجایی که در انتخابات 96 حاجیبابایی علاقه خود را برای حضور در انتخابات نشان داد، درصورت شرکت در انتخابات 1400 با ائتلاف با دیگر طیفها میتواند شانس مناسبی برای حضور در پاستور داشته باشد. زیرا با توجه به اتفاقات پیرامون انتخابات ریاست مجلس شورای اسلامی، در میان اصولگرایان قالیباف با مخالفان جدی روبهرو بوده و میتوان گفت که وی تنها گزینهای است که تاکنون برخی اصولگرایان در چندین نوبت با حضور وی در انتخابات سال آینده مخالفت کردهاند.
گفتنی است که با توجه به آمارهای انتخابات ادوار گذشته میتوان گفت که استان همدان جزو استانهای اصولگرا محسوب میشود.