روز گذشته مراتع گستردهای از دامنه الوند در منطقه حیدره بالای شهر به مدت 6ساعت در آتش سوخت.
آتشسوزیهای مداوم در سالجاری که به علت خشکی و گرما رخ داده به گفته مسئولان منابع طبیعی بیش از سال های گذشته بوده است و تعداد آتشسوزی از ابتدای سالجاری 60مورد به وسعت 620هکتار گزارش شده است.
آتش سوزی روز گذشته ساعتها مراتع حیدره را طعمه آتشسوزی کرد و اگر دودی که بر آسمان الوند سایه انداخته بود در ساعتهای اولیه خاموش میشد ممکن بود وسعت کمتری از زمینهای بکر منطقه خاکستر شود.
در زمان آتشسوزی تیم همدانپیام در محل حاضر شد و از نزدیک شاهد بین رفتن اراضی کشاورزی و گونههای گیاهی موجود در منطقه بودیم و تنها بومیهای منطقه با خاک و بیل و آب سعی در خاموش کردن آتش داشتند که البته پس از پیگیریهای همدانپیام از منابع طبیعی و محیط زیست امدادگرانی به محل آتشسوزی عازم شدند.
به گفته کارشناسان وقوع آتشسوزی در جنگلها و مراتع از مخربترین حوادثی است که آثار و پیامدهای زیاد و گاهی جبرانناپذیری در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، محیط زیستی و انسانی به دنبال دارد.
این آتش سوزیها سبب از دست رفتن بسیاری از خزندگان و مارها و حشرات و گیاهان این منطقه میشود که در بلند مدت آسیبهای فراوانی به منابع طبیعی وارد خواهد کرد.
آتشسوزی روز گذشته خبر ناخوشایندی بود که دل هر دوستدار طبیعت و محیط زیست را به درد آورد و فاجعهای بزرگ در طبیعت این منطقه بینظیر و بکر به بار آورد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان همدان نیز در این رابطه گفت: منطقهای که طعمه آتشسوزی شده است مربوط به محیط زیست نمیشود و خارج از محدوده میباشد و به همین علت تیم منابع طبیعی عازم منطقه شدند.
همچنین این اتفاق را از سازمان آتش نشانی پیگیر شدیم که به گفته آتشنشانی اینگونه حوادث که خارج از محدوده شهری است ارتباطی به سازمان شهرداری ندارد و تنها در صورتی ورود میکنند که توسط مدیریت بحران استان اعلام میشود.
آتشسوزیهای امسال بیسابقه بوده است
در ادامه مدیرکل منابع طبیعی استان در گفتوگو با همدان پیام در رابطه با علت تأخیر در خاموش کردن آتش در منطقه حیدره گفت: به علت اینکه نیروهای اطفاء آتشسوزی منابع طبیعی درگیر خاموش کردن مراتع در مریانج بودند کمی با تأخیر در این منطقه حاضر شدند.
اسفندیار خزایی بیان کرد: به علت مستعد بودن مراتع همدان به ابتدای دهه 90 برگشتهایم که در آن موقع نیز آتشسوزیهای گستردهای را در استان شاهد بودیم و متأسفانه در 2سال گذشته این میزان آتش سوزی بیسابقه بوده است.
وی با بیان اینکه بیش از 60درصد مراتع استان بحرانی و 40درصد آن نیمه بحرانی اعلام شده است،گفت: در استان منطقه بی خطر نداریم و متأسفانه در شرایط خشکسالی ضربه پذیر هستیم به علت اینکه بیشتر عرصهها مرتعی هستند.
خزایی بیان کرد: مناطق یه علت صعبالعبور بودن ممکن است خاموش کردنش سخت باشد اما نیروهای اطفاء آتشسوزی 24ساعته آمادگی مقابله با حوادث را دارند.
وی با بیان اینکه تا کنون 60فقره آتش سوزی در استان گزارش شده است، گفت: مهمترین عامل در آتشسوزیها انسانی هستند که با فرهنگسازی باید مانع این بلای خانمان سوز طبیعت شد که این اتفاق علاوه بر آتش گرفتن مراتع موجودات ذره بینی و غیر آن را از بین میبرد که برای بازگشت عرصه به حالت طبیعی مدت زمان طولانی لازم است.
مدیرکل منابع طبیعی استان در رابطه با حاضر نشدن نیروهای آتش نشانی برای اطفای آتشسوزی در این منطقه گفت: در زمان ایجاد آتشسوزی نیروهای لشکری و کشوری موظفند به منطقه اعزام شوند که در برخی موارد باید نیروهای متخصص باشند و هرکسی را نمیشود به این مناطق اعزام کرد.
وی با پیشنهاد تشکیل سازمان آتش نشانی مراتع و جنگلداری گفت: به علت حساسیتزا و ضربهپذیر بودن مراتع فرهنگسازی مهمتر از همه این موضوعات می باشد که باید به آن پرداخت.
620 هکتار آتش در مراتع سوخت
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان نیز در رابطه با آتشسوزی روز گذشته به همدان پیام گفت: این آتش سوزی از حدود ساعت 12 ظهر آغاز و تا ساعت 16 ادامه داشت که البته وسعت آتشسوزی هنوز مشخص نشده است.
مهدی نوری با بیان اینکه وسعت آتش سوزی از ابتدای سالجاری 620هکتار گزارش شده است، گفت: متأسفانه امسال آتشسوزی و آتش سوزی مراتع و اراضی ملی سطح استان به نسبت سال گذشته از افزایش بسیاری برخوردار بود، در سال گذشته تنها 5/17هکتار از مراتع دچار آتشسوزی و آتش سوزی شدند در حالیکه تاکنون بیش از ۶۲۰ هکتار از مراتع سطح استان در آتش سوخت و خاکستر شد.
نوری ادامه داد: حدود ۵۰درصد این موارد از آتش سوزیها تاکنون به شهرستان اسدآباد اختصاص داشته است که در همین رابطه 4مورد مسبب عمدی آتشسوزی در این شهرستان دستگیر و تحویل مراجع قضایی داده شدو کمترین مراتع در شهرستان فامنین صفر بوده است و پس از آن شهرستان کبودراهنگ در حدود 7هکتار آتش سوزی گزارش شده است.
وی با بیان اینکه ۹۰ درصد موارد آتش سوزی های رخ داده در عرصه ملی و مراتع سطح استان عوامل انسانی و سهوی و غیر عمد بوده است، یادآور شد: چندین عامل از جمله مسافران، باغداران و جارسوزی که توسط کشاورزان مراتع رخ میدهد متأسفانه یکی از علل مهم آتشسوزی در مراتع میباشد.
وی اظهار کرد: آتش کوچکی که توسط گردشگران روشن میشود ممکن است به دلیل سهل انگاری و سرایت آن به اراضی ملی، هکتارها از عرصه ملی را به خاکستر تبدیل کرده و گونه های جانوری و گیاهی بسیاری را از بین ببرد که تا سالیان سال غیر قابل جبران باشد.