حاجیبابایی: تولید را آزاد میفروشند حقوق کارگر نمیدهند
پتروشیمی هگمتانه پس از گذراندن مراحل سخت و سنگین در سال۹۹ به مرحله بهرهبرداری رسید. اما با وجود گذشت ۴سال از آغاز فعالیت رسمی، این پتروشیمی هنوز با مشکلاتی دست وپنجه نرم میکند که یکی از مهمترین آنها تأمین خوراک موردنیازِ تولید PVC با گرید پزشکی است.
این مشکل زمانی ظهور کرد که ۲پتروشیمی مارون و غدیر به بخش خصوصی واگذار شده و به بزرگترین رقبای این پتروشیمی تبدیل شدند. زیرا این ۲پتروشیمی در دوره دولتیبودن بهراحتی خوراک موردنیاز هگمتانه را تأمین میکردند اما با تغییر موقعیت، به بزرگترین مشکل هگمتانه تبدیل شدند.
اکنون پتروشیمی هگمتانه بهدنبال تأمین خوراک و مواد اولیه با قیمت دولتی است و مارون و غدیر نیز بهدنبال کسب منافع، قصد خرید بخش بزرگی از سهام هگمتانه را دارند.
مسئولان استان و مجموعه وزرات نفت نیز بهدلیل قول و قرارهایی که به وراث علاقبندیان داده تا پروژه را به بهرهبرداری برسانند اکنون خود را متعهد به کمک برای تأمین خوراک پتروشیمی هگمتانه میدانند.
در چنین شرایطی پتروشیمی هگمتانه بارها با مشکل تأمین خوراک مواجه شده و حقوق کارکنان را پرداخت نکرده است که موجبات نارضایتی برخی مسئولان استانی را بهدنبال داشته است. سال گذشته نیز وراث علاقبندیان اعلام فروش سهام خود از پتروشیمی هگمتانه را اعلام کردند که در نهایت بهفروش نرفت و مسئولان نیز با واسطهگری و تخصیص ۷میلیارد تومان از منبع ارزش افزوده استان مشکل آن را بهطور موقتی حل کردند اما اکنون نماینده ادوار مختلف مردم همدان در مجلس شورای اسلامی از عملکرد پتروشیمی هگمتانه ابراز نارضایتی کرده و گفته است: بارها خوراک موردنیاز پتروشیمی را تأمین کردهایم ولی هربار با تمامشدن خوراک، برای تحت فشار قراردادن مسئولان استان، حقوق کارگران را پرداخت نمیکند.
حمیدرضا حاجیبابایی با بیان اینکه پتروشیمی هگمتانه خوراک دولتی میخرد و با دلار آزاد میفروشد، افزود: مگر میشود حقوق کارگر ۲ماه پرداخت نشود؟
وی با بیان اینکه مارون، قدرتمندترین پتروشیمی کشور خریدار این پتروشیمی است، افزود: سهامداران برای حل این مشکل قصد فروش کردند اما ۱۸۰برابر ارزش واقعی قیمت دادند تا کسی آن را نخرد.
استاندار وقت سال گذشته همزمان با بروز مشکل پتروشیمی گفت: وزیر نفت توصیه و تأکید بر تأمین خوراک پتروشیمی داشت، البته مقادیری خوراک تأمین شد و آخرین بار هم قول تأمین خوراک را دادند امیدواریم مشکل حل شود.
همان زمان یعنی مهرماه سال گذشته، مدیر پتروشیمی هگمتانه اعلام کرد: از مردادماه۱۴۰۱ تاکنون فقط ۵۰۰تن ماده اولیه وارد کارخانه شده است که تولید با این میزان مواد اولیه برای کارخانه ضرر است.
سیداسماعیل موسوی با بیان اینکه در کشور هیچ شرکتی PVC گرید پزشکی تولید نمیکند، گفت: پتروشیمی هگمتانه تنها پتروشیمی تولید کننده PVC گرید پزشکی در کشور است و پتروشیمیهای دیگر PVC با گریدهای غیرپزشکی تولید میکنند.
سید اسماعیل موسوی با اشاره به اینکه پتروشیمی هگمتانه توان تولید PVC گرید غیرپزشکی را دارد اما صرفه اقتصادی ندارد، اظهارکرد: اگر بخواهیم PVC گرید غیرپزشکی تولید کنیم باید VCM را با خطرات و هزینه بالا از ماهشهر به همدان بیاوریم و دوباره در بورس به همان قیمتی که پتروشیمی اروند میفروشد عرضه کنیم بنابراین ما در تولید PVC غیرپزشکی نمیتوانیم با پتروشیمی اروند رقابت کنیم.
وی با تأکید براینکه باید در پتروشیمی هگمتانه PVC گرید پزشکی تولید شود تا سودآوری داشته باشد، تصریح کرد:pvc پزشکی و غیرپزشکی مشابه هستند اما در pvc گرید پزشکی باقی مانده گازهای سمی vcm باید کمتر از ppm 2 باشد.
موسوی با بیان اینکه پتروشیمی هگمتانه سالانه ۳۰ هزار تن vcm نیاز دارد، تأکید کرد: اگر پتروشیمی هگمتانه در زمانی که تمامی مجتمعهای پتروشیمی زیرنظر NPC بودند وارد چرخه تولید میشد الان این مشکلات وجود نداشت، زیرا که در آن صورت پتروشیمیهای اروند و غدیر موظف بودند خوراک مورد نیاز سایر پتروشیمیها را تأمین کنند.
وی با بیان اینکه پتروشیمی هگمتانه با ۵۰ درصد ظرفیت روزانه ۵۰ تن مصرف خوراک دارد، یادآور شد: اگر ظرفیت پتروشیمی کامل شود روزانه ۱۰۰ تن خوراک مصرف خواهد داشت.
وی ادامه داد: پتروشیمی اروند ۳۶۰ هزار تن ظرفیت تولید دارد و مواد اولیه را خودش تولید میکند پس قیمت تمامشده برای آن کمتر میشود اما پتروشیمی هگمتانه با ۳۶هزار تن ظرفیت تولید، قیمت تمام شده بیشتری دارد.
مدیرپتروشیمی هگمتانه با اشاره به نیاز کشور به PVC گرید پزشکی، خاطرنشان کرد: براساس برآوردهای انجام گرفته نیاز کشور به PVC پزشکی 7 تا ۱۰هزار تن در سال است که پتروشیمی هگمتانه ۳۶ هزارتن ظرفیت اسمی تولید این ماده را دارد.