نام "یلقوش" که کنار نمایشگاه نقش بست یا تصاویر زیبای اسب ها از گالری ، شاید هم هنرمند نام آشنای همدانی، نمیدانم کدام یک مرا راهی کرد تا در خانه مصفای خزائی که حالا به یک گالری خصوصی تبدیل شده است گالری گردی را پس از سالها در همدان تجربه کنم .
به گالری خزائی واقع درخیابان جهان نما که میرسم حوض آب و فواره و باغچه های سرسبز و سبدهای گل مملو از انرژی های مثبتی است که همان بدو ورود به علاقمندان خوش آمد میگویند.
نمایشگاه انفرادی عکس 1402 "یلقوش" هنر عکاسی ایلیا محمدی را به تصویر کشانده است . برق چشمان بازدید کنندگان خبر از حال خوب گالری گردی در همدان میدهد که سالهاست جایش در این شهر خالی بود .
به سالن مرکزی که میرسم با ایلیا محمدی روبرو میشوم از معنای یلقوش که میپرسم با روی گشاده و آرام آرام توضیح میدهد و میگوید، "یلقوش" یک اسم ترکمنی به معنی "پرنده باد" است، (اسم یکی از اسب های اساطیری ترکمن) که در ترکمن صحرا زندگی می کرده است که من از آنجا این اسم را برداشت کرده ام و تصمیم گرفتم نمایشگاه عکس اسب در همدان را به این نام برای مردم شهرم برپا کنم .
دلم میخواست با برپایی این نمایشگاه هنر بین جامعه هنرمند و مردم عادی وفاقی دلچسب ایجاد کند و خوشبختانه به خاطر جذابیت بصری عکس ها بازدید کنندگان بسیاری اینجا حضور پیدا کردند و از این رویداد استقبال خوبی داشتند .
شاید گام نخست در مسیر ایجاد فضا یی بود تا مردم بتوانند یک زمانی هم برای دیدن آثار هنری در مجموعه ها و نگارخانه هایی که خصوصی است اختصاص دهند . ایلیا محمدی میگوید : 36اثر هنری انفرادی را اینجا به نمایش گذاشته ام و تمام موضوع عکاسیم هم موضوع اسب انتخاب شد پس از حمایت خانواده خزایی برای گرامیداشت یاد هنرمند مرحوم سعید خزایی به عنوان یکی از دوستانش تلاش کردم دین رفاقت هنری را ایفا کنم و یک گالری هنری را در این فضا برای هنرمندان شهر پویا کنم حالا رضایت بیشتری دارم از اینکه در این گالری یاد او را زنده نگه داشته ایم .
ایلیا محمدی از هنرمندان جوان و به نام همدانی است که سال 1361 در این دیار به دنیا آمده است . در جامعه سوارکاری به عنوان داور، طراح مسیر،کانتر مسیر و سوارکار سالها مشغول به فعالیت بوده است . از 14 سال پیش به صورت حرفه ای به عکاسی روی آورد و به خاطر زمان گسترده ای که با اسب ها در باشگاه سوارکاری و محیط زندگانیشان سپری کرد سعی کرد بخشی از زندگی اسب ها را به تصویر بکشد و لحظاتی که خود می دید و برایش جذابیت داشت را برای مخاطب عمومی ارائه دهد .
محمدی در پاسخ به اینکه چرا فقط به موضوع اسب پرداخته است میگوید : اسب در طول تاریخ همواره همراه بشر و موجودی همیشه یار و یاورانسان بوده است وهمیشه در داستانهای عاشقانه، مرثیه ها، سلحشوری ها، در قصه مادران همواره اسب وجود داشته و رفته رفته جایگاهی رابرای انسان پیدا کرده است که بخشی از زندگیش شده و هنرمندان به خاطر تکامل ساختار اسب و حس و نجابت اسب روی این مهم سرمایه گذاری بصری کردند. اسب همیشه در عرصه هنری جایگاه ویژه داشته است و در هنر مجسمه سازی، داستان سرایی، شعر، نقاشی و عکاسی موضوع ثابتی بوده است .
وی میگوید مهمترین رویداد ورزشی در دنیا المپیک است وتنها موجودی که به غیر از انسان در آنجا شرکت می کند اسب است و همین نشان می دهد که اسب ها چقدر مهم هستند. کافی است نگاهی به پیشینه زندگی انسان و اسب داشته باشید قبل از اختراع خودرو و در جنگ ها چقدر سواره نظام در کشور گشایی تأثیر داشته است.
این هنرمند جوان میگوید : این باعث شد من به زندگی اسبها حساس شوم و احساسی که در این زمینه به دست آوردم به تصویر بکشم من سال 96 یک شانر اختصاصی به خودم اختصاص دادم بخش عکاسی استودیو پرتره که با نورهای مصنوعی استفاده می کنم .
به حضور در رویدادهای ملی و بین المللی خود اشاره میکند و میگوید : در چند جشنواره داخلی و بین المللی شرکت کردم و موفق شدم مدال طلای فیاب را از فدراسیون جهانی عکاسی بگیرم و سال بعد مدال عکاسی جشنواره خیام که مهمترین جشنواره ایران است اختصاص دهم 13 همه اینها را مدیون احساس و نجاتی هستم که اسب ها به هنر عکاسی من بخشیده اند و اگر موضوع و سوژه های من به تصویر دیگری اختصاص داشت به این اقبال نمی رسید .
کاریزمایی که در وجود اسب هست به همه ما کمک کرده که بیشتر برایش وقت بگذاریم و با اقبال عمومی خوبی هم انعکاس هنر آن روبه رو شده است .
از ویژگیهای نمایشگاه چنین میگوید: نمایشگاهی که در حال حاضر در گالری خزایی برگزار شده دومین نمایشگاه انفرادی من است نمایشگاه اولم سال در 1400 تهران برگزار شد و استقبال خوبی نیز از آن شد . دوست داشتم در همدان هم چنین فضایی را داشته باشیم و کارهایمام را با این هدف برای برپایی نمایشگاه ارائه دادم اما به دلیل نبود یک مجموعه مناسب برای اینکه به صورت متفاوت در خور مخاطب ارائه دهیم خیلی دستمان باز نبود.
خوشبختانه نگارخانه خزایی که محل برپایی این نمایشگاه است حالا این شرایط را فراهم کردکه استان همدان یک پایگاه و مجموعه بسیار فاخر برای ارائه کارهای هنرمندان در فضایی به نام گالری داشته باشد و هنرمندها بتوانند این خلأ را برای مخاطب عمومی پر کنند.
ایلیا محمدی میگوید : وجود این فضا به صورت اختصاصی و خصوصی نبوده که صرفاً برای گالری باشه پکیجی از کل محیط های فرهنگی مثل سینما و کلاس های آموزشی بوده که برای ارائه آثار هنری بوده ولی وجود این فضا بارقه امیدی را ایجاد می کند که هنرمندان رفته رفته کارهایی را که ثبت کردند به بهترین شکل در اختیار مخاطب قرار دهند.
گفتنی است این نمایشگاه از 22 اردیبهشت تا 28 همین ماه در گالری خصوصی خزائی برپا است .