من پروتئین‌خور نیستم همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

Today : Thu, April 25, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  74205 تاریخ انتشار:  1395-08-02 - 05:45 تعداد بازدید:  357
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

بررسی سبد غذایی خانواده‌های همدانی
من پروتئین‌خور نیستم

نویسنده : سمانه جهانگیری عرش

اجتماعی

سفره را می‌چینیم؛ غذا قرمه‌سبزی است. برنج که هست؛ اما نان هم در کنارش می‌آوریم شاید کسی خواست نان، برنج و خورشت را با هم بخورد. کنار غذا ژله هم داخل سفره هست. غذا ایرانی است و حضور دوغ هم که لازم؛ اما نوشابه هم باید باشد تا مبادا کسی هوس کند! ماست، ترشی و پیاز هم که اساس پهن‌کردن یک سفره است. حالا سالاد نبود هم نبود. چیزی کم نیست؟ نه نیست! زیاد هم هست؛ در نهایت باقی غذا رو دور می‌ریزیم!
به دنبال گزارشی که چندی پیش در روز غذا در خصوص میزان مصرف فرآورده‌های غذایی توسط همدان پیام تهیه شد این‌بار به دنبال آن هستیم که به سفره سالم مردم شهر و مقایسه آن با کشور و جهان بپردازیم.
30 درصد از غذای مصرفی مردم ایران اسراف بوده و دورریز می‌شود این در حالی است که در بسیاری از نقاط همین شهر و کشور مردم در گرسنگی بسر می‌برند و به دلیل فقر حتی توان خرید نیم کیلو گوشت را هم در یک ماه ندارند.
حال اگر از گرسنگی فقرا بگذریم باید در خصوص رژیم نادرست مواد مصرفی مردم و اثرات سوء آن بنویسیم که به گفته رضا ملک‌زاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت بیماری‌های مزمن و در رأس آنها سکته قلبی و مغزی ناشی از رژیم بد غذایی هر روز بیشتر می‌شود.
طبق آمارها به‌ دلیل تغذیه ناسالم 67 درصد مردم کشور و 60 درصد مردم همدان چاق هستند یا اضافه وزن دارند؛ 30 تا 50 درصد از افراد بالای 20 سال و 60 درصد از افراد بالای 30 سال در همدان به افزایش وزن و چاقی و بیماری‌های ناشی از آن دچارند.همچنین 10 درصد مردم کشور مبتلا به دیابت هستند و 25 درصدشان هم در 10 ‌سال آینده دیابت خواهند گرفت که در این بین 40 درصد مردم همدان به کبد چرب و از هر 100 نفر 5 نفر به دیابت مبتلا هستند.
جز این 50 درصد از جمعیت بالای 50 سال ایرانی نیز فشار خون دارند و 40 درصد هم چربی خون. از اینها گذشته 35 درصد از سرطان‌ها به ‌دلیل چاقی و پرخوری اتفاق می‌افتند.
به‌طور کلی از مجموع تعداد مرگ‌های روزانه یک‌سوم آنها مستقیماً به تعذیه نامناسب ربط دارد.
اما چرا ما باید 30 درصد مواد غذایی غیر مفید یا اضافه بخوریم و تغذیه تا این حد بر روی سلامتمان اثر داشته باشد؟
بد نیست مروری بر عادت‌ها تغذیه‌ای‌مان داشته باشیم.
 چه می‌خوریم؟
طبق آمارها و استانداردهای فائو و مقایسه آن با آمار کشور و استان ما نزدیک به 4 برابر میانگین جهانی که رقمی برابر با 10 لیتر است نوشابه می‌خوریم.
وضعیت مصرف نمک و شکر هم از موضوعاتی است که همیشه جای نگرانی داشته؛ سرانه مصرف شکر هر فرد 30 کیلوگرم و 6 برابر میانگین جهانی است.
همچنین مصرف روزانه نمک در سفره‌هایمان تقریباً دو برابر جهان است؛ اگر میزان استاندارد مصرف نمک در جهان 4 تا 5 گرم باشد هر ایرانی در روز بین 8 تا 10 گرم، و گاهی بیشتر، نمک مصرف می‌کند.
اما چقدر نان می‌خوریم؟ مسئولان می‌گویند 30 درصد از غذای مصرفی مردم ایران و همدان را نان و برنج تشکیل داده. همین است که بنابر آماری بالاترین رتبه را در مصرف سرانه نان و دورریز آن در جهان به خود اختصاص دادیم و در کل؛ 6 برابر جهان نان می‌خوریم.
تنها همین چند مورد نشان می‌دهد که مصرف موادی که در جهان و بر اساس استانداردهای فائو سعی بر کنترل آنها می‌شود در کشور و به تبع آن در استان ما که جز چاق‌ترین استان‌ها است و برخی بیماری‌ها چون دیابت و سرطان روده و معده آمار خوشایندی ندارد ما در رتبه نخست مصرف قرار داریم.
 چه نمی‌خوریم؟
از آنچه که می‌خوریم برسیم به آنچه که نمی‌خوریم. نگاهی به این سوی ماجرا نگرانی ما را نسبت به سبک تغذیه در ایران بیشتر می‌کند.
مصرفِ کم شیر یکی از مثال‌های همیشگی پزشکان و مسئولان برای نشان ‌دادن وضعیتِ بد تغذیه است.
در حالی که طبق گزارش‌های رسیده سرانه تولید شیر در استان همدان در سال گذشته 170 کیلوگرم بوده است اما بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان از کاهش 40 کیلوگرمی سرانه مصرف شیر در این استان خبر داده است.
محمد نظرپور گفته است: سرانه مصرف شیر از 142 کیلوگرم به 102 کیلوگرم کاهش یافته است.
همچنین بنابر این گزارش‌ها، سرانه مصرف شیر در ایران 90 کیلوگرم است در حالی‌که این رقم در اروپا حداقل 300 کیلوگرم برآورد می‌شود. بنابر گفته مسئولان بهداشتی بیشترین مواد قندی در استان همدان مصرف می‌شود و همدانی‌ها در مصرف کالری، انرژی و چربی افراط دارند.
همچنین مصرف میوه، سبزی و کلسیم و پروتئین حیوانی و ریز مغذی‌ها در استان همدان پایین است.
سبزیجات و میوه هم از دیگر مواد خوراکی است که در میان مردم بسیار کمتر از حد متوسط مصرف می‌شود. اگر در ایران 30 کیلوگرم میوه و سبزی خورده ‌شود در جهان این مقدار 120 کیلوگرم است؛ یعنی ایرانی یک‌چهارم استاندارد جهانی این مواد غذایی مهم را در سفره خود دارد.
درحالی که در جهان میانگین مصرف ماهی که بسیار مفید است در کمترین حالت به 18 کیلوگرم می‌رسد. این میزان سرانه در استان همدان 7 کیلوگرم است.
سرانه مصرف سالانه تخم‌مرغ نیز در ایران 9 تا 10 کیلوگرم است؛ چیزی نزدیک به یک‌سوم کشورهای پیشرفته. که این رقم در استان 11 کیلو و 400 گرم است.
 میزان دورریز غذا در ایران نقش بسزایی در آمارهای جهانی پیدا‌ کرده ‌است
از بحث میزان مصرف مردم که بگذریم بنابرآمارهای جهانی سرانه هدررفت روزانه غذا در ایران به ‌ازای هر نفر 134 کیلوکالری است.
سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی (فائو) در گزارش‌هایش گفته ایران جزو کشورهایی است که هرساله درصد بالایی از مواد غذایی تولیدی‌اش را هدر می‌دهد.
گزارش‌های غیررسمی نیز گفته‌اند 35 درصد از محصولات کشاورزی تولیدی ایران دور ریخته می‌شود. این یعنی از 100 میلیون تُن محصول کشاورزی تولیدی در کشور 35 میلیون تُن در سال از بین‌ می‌رود.
 35 میلیون تُن محصول کشاورزی برابر با غذای 15 میلیون نفر است.
همچنین ما در نان 30 درصد، در برنج 10 درصد و در خرما 25 درصد ضایعات داریم. در نتیجه به گزارش فائو سهم ایران از کل غذایی که هر سال در جهان به هدر می‌رود 7/2 درصد است.
به جز خانه‌ها، رستوران‌ها و اغذیه‌فروشی‌ها نیز مقدار زیادی نان و برنج در روز دور می‌ریزند.
 سفره مردم چگونه سالم می‌شود؟
به همین ترتیب است که به گفته علی‌اکبر سیاری معاون وزیر بهداشت 19 میلیون نفر از جمعیت کشور غذای ناسالم در سفره‌هایشان دارند.
دولت اقداماتی نیز برای سامان دادن به وضعیت تغذیه‌ای داشته است؛ مثلاً بالا بردن مالیات نوشابه به ‌جای شیر یا ابلاغیه به کارخانه‌های تولیدکننده مواد غذایی در راستای این‌که شکر و نمک کمتری در تولید استفاده کنند.
رئیس سازمان غذا و دارو نیز گفته به کارخانه‌ها گفته شده تا میزان مصرف روغن‌هایی با اسید چرب اشباع و ترانس را کم کنند. گه‌گاهی در تلویزیون نیز آگهی‌هایی تصویری منتشر می‌شود تا مردم اسراف نکنند.
جز این‌ها پزشکان و مسئولان هرچند وقت یک‌بار نسبت به تغذیه ناسالم هشدار می‌دهند و از وفور انواع بیماری‌های ناشی از تغذیه خبر می‌دهند.
اما به نظر کارشناسان این کافی نیست. مزدک دانشور انسان‌شناس پزشکی در این‌ رابطه می‌گوید هر چند مسئولان توصیه می‌کنند که مردم سبزی و میوه بخورند و از شکر، نمک و چربی پرهیز کنند اما از آن‌ها نمی‎شنویم که به واردات شکر اعتراض کرده و از میزان بالای آن در مواد غذایی انتقاد کنند.
علی شفیعی پژوهشگر و پزشک نیز نظارت دولت بر تغذیه را بسیار مهم می‌خواند. او نظارت، هشدار و آموزش دقیق در رسانه را از دلایلی می‌داند که وضعیت سلامت را در کشورهای توسعه ‌یافته بهبود داده ‌است.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com