با اینکه حدود ۵۰ روز تا آغاز سال نو و تعطیلات عید نوروز باقی است، برخی مسئولان مرتبط با ستادهای نوروزی از هماینک مسافرتهای پرحجمی را برای تعطیلات پیش رو قابل پیشبینی میدانند و لزوم آمادگی بیشتر برای پیشگیری از حوادث احتمالی و سفرهای ایمن را توصیه میکنند.
هفته گذشته بود که رئیس پلیس راهور کشور در این ارتباط با پیشبینی افزایش مسافرتهای نوروزی امسال از آمادگی کامل پلیس راهور برای جلوگیری از جرایم رانندگی و اعمال قانون راهنمایی و رانندگی با رسانهها سخن گفته بود.
محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی نیز روز شنبه 6 بهمن ماه در جمع رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور که در تهران برگزار بود، یکی از دغدغههای خود را حجم سنگین مسافرت نوروزی و ایجاد شرایطی ایمن برای هموطنان اعلام کرده و گفته است مراکز درمانی و بیمارستانها باید آمادگی ویژهای برای ارائه خدمات درمانی به بیماران احتمالی و مجروحان حوادث رانندگی را داشته باشند.
چند سالی هست آمار مسافرتهای هموطنان در تعطیلات مناسبتی همچنان رو به افزایش است و حجم سنگین مسافرتهای نوروزی سالهای اخیر با آمارهای مربوط به دهههای گذشته قابل مقایسه نیست.
سیر صعودی رویکرد قشرهای مختلف هموطن به مسافرت در سالهای اخیر از جنبههای مختلف قابل بررسی است و از ابعادی نیز نیاز به آسیبشناسی دارد.
میل به مسافرت و لزوم فارغ شدن چند روزه از خستگیهای کار و تلاش روزانه از طریق گشت و گذار و سیاحت در نقاط دیدنی و پرجذبه تاریخی و طبیعی نقاط گوناگون کشور، از خصلتهای مثبت آدمهای زندهدل و اهل زندگی سالم است که باید نسبت به آن فرهنگسازی شود و در کنار آن، توسعه و تقویت زیرساختهای گردشگری نیز برای رفاه مسافران هموطن و گردشگران خارجی، لازمه صنعت گردشگری پویا و رو به گسترش میباشد.
اما واقعیت این است که در شرایط اقتصادی کنونی و محدودیتهای مالی که به علت گرانیهای کمرشکن قیمتها دامان خانوادهها و افراد کمدرآمد جامعه ایرانی گرفته است، پای مسافرتهای مصلحتی را هم به میان کشیده و مردم را بیشتر از هر زمان اهل حساب و کتاب کرده است که آیا ایام عیدی و تعطیلات چند روزه در خانه بمانیم و برسم آئینداری، دید و بازدیدهای نوروزی با خویش و فامیل و آشنایان را انجام دهیم یا به بهانه فرصت تعطیلات و مسافرتی چند روزه بار و بنه سفر بیندازیم و راهی جادهها به شهرهای دور و نزدیک شویم؟!
به طور قطع انگیزه پرداختن به چنین حساب و کتاب و معادلات چند مجهولی، مقایسه هزینههای قابل قناعت مسافرت به شهرهای دیدنی با هزینههای سنگین و غیرقابل پیشبینی آئینداریهای امروزی از جمله آئین عید باستانی نوروز است که در این برهه از تاریخ، سنتهای پر رمز و راز و خاطرهانگیز کشورمان، مشابهت کمتری با حال و هوا و بیپیرایگیهای عید باستانی نوروز در میان نسلهای گذشته دارد.
متأسفانه گرانیها و بدفروشیهای ویروسی که امروزه وجاهت کسبوکارهای حلال را مخدوش ساخته و در ایام ویژهای مثل عید نوروز به اوج خود میرسد و با چشم و همچشمیهای آزاردهندهای بین مردم همراه میباشد، سبب شده است تا مردم از بسیاری صله رحم و دورهمیها و آئینداریهای ملی و مذهبی فاصله بگیرند و اینجاست که جاده و سفر به یکی از راههای فرار از سنگینی بار هزینههای پایبندی به سنتهای ناب ایرانی که ملتی را بیش از ۲۵۰۰ سال متحد و روی پا نگهداشته است، تبدیل شده است.