1403-01-221403-02-01bool(false) کرونا، چوبی لای چرخ استان همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : شنبه ، 1 ارديبهشت 1403

Today : Sat, April 20, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  113323 تاریخ انتشار:  1399-08-22 - 14:59 تعداد بازدید:  262
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

از کووید- ۱۹تا مرگ‌های هزار نفری
کرونا، چوبی لای چرخ استان

نویسنده : شکوفه رنجبر

اجتماعی


یکی از مهم‌ترین اتفاقاتی که در مدت بر مسند نشستن سعید شاهرخی به‌عنوان استاندار در همدان افتاد، آغاز منحوس‌ترین بیماری قرن بود.
شیوع کرونا از بهمن‌ماه که آغاز شد با خود مشکلات فراوانی را پیش‌روی شاهرخی به‌عنوان استاندار و مقام ارشد تصمیم‌گیری در مبارزه و مقابله با این ویروس قرار داد.
وقتی در فروردین‌ماه بیماری برای نخستین بار در همدانی که تا پیش از آن سبز بود، نخستین موارد مرگ‌های کرونایی گزارش شد، نوک‌پیکان انتقادات به سمت شاهرخی نشانه رفت که چرا به‌عنوان بالاترین مقام اجرایی استان ورود و خروج به همدان را ممنوع نمی‌کند!
ورود مسافرانی از استان‌هایی چون خوزستان و قم که در آن زمان کانون شیوع ویروس بودند، سبب شده بود تا همدان با آمارهایی از ابتلا و موارد فوت مواجه شود که تا پیش از آن برای این استان غریبه بود.
شدت و فشار رسانه‌ها در روزها و ‌ماه‌های نخستین شیوع ویروس کار را تا آنجا پیش برد که مسئولان و شخص خود استاندار اعلام کردند همدان هم به جرگه استان‌هایی مانند اصفهان و تبریز پیوسته و در ایام نوروز پذیرای هیچ میهمان و گردشگری نیست، اگرچه این تصمیم از نظر زمانی بسیار دیر اعلام شد اما توانست با کمک مردم تا حدود زیادی جلوی نشر و سرایت کرونا در همدان را بگیرد، تاجایی‌که در اردیبهشت‌ماه به کمترین میزان ابتلا در سطح کشور رسید و مردم را امیدوار کرد که طلسم بیماری به‌زودی شکسته خواهد شد.
متأسفانه امید مردم دیری نپایید و پس از مدتی در ابتدای خردادماه همچون بیشتر استان‌های کشور شاهد رشد چشمگیر در موارد ابتلا و بستری در اغلب شهرستان‌های این استان بودیم.
پس از آنکه طرح فاصله‌گذاری اجتماعی به میان آمد در همدان نیز چون سایر استان‌های کشور که حالا دیگر روند ابتلا به کرونا در آنها صعودی شده بود، مساجد، مدارس، دانشگاه‌ها، سالن‌های ورزشی، تالارها و رستوران‌ها تعطیل و برگزاری هر نوع مراسمی از عزا گرفته تا عروسی ممنوع اعلام شد.
قصه کرونا که گویا خیال پایان ندارد در خردادماه و با رسیدن به ایام عید فطر جلوه تازه خود را به مردم همدان نشان داد و در مراسماتی که قرار بود جشن و سرور باشد به جان مردم افتاد و تنها در یک مراسم بیش از ۳۰ نفر را مبتلا کرد.
در این میان با رسیدن به تعطیلات چند روزه نیمه خرداد و با تجربه‌ای که رفتارهای هیجانی مردم نشان می‌داد ترس از افزایش بیماری در بین مدیران دستگاه‌های اجرایی بالا گرفت و استاندار همدان را مجبور کرد تا اعلام کند خطر در کمین است و هر لحظه امکان دارد همدان قرمز شود.
این ترس پس از گذشت چند روز به حقیقت پیوست و با ورود مسافرانی که اغلب توجیه حضورشان در استان دیدار با اقوام و خانواده‌ها بود، کار را تاجایی پیش برد که برای نخستین‌بار بیمارستان‌های کانون بیماری در همدان اعلام تکمیل ظرفیت کنند.
گسترش بیماری در همدان تا حدی پیشروی کرد که محدودیت‌های فعالیت صنوف و تعطیلی کسب‌وکارها را در دستور کار قرار داد.
اگرچه پس از آن بسیاری از صاحبان مشاغل معترض شدند که با انجام این طرح زندگی و درآمدهایشان با چالش مواجه شده و امکان تأمین معیشت خود را به‌سختی دارند؛ اما در همین مرحله به نظر می‌رسید محدودیت‌ها تا حدودی توانسته نتیجه‌بخش باشد.
اجرای طرح‌هایی چون قانون 3 سرنشین شدن تاکسی‌ها، استفاده از یک‌سوم نیروهای دولتی در ادارات و دورکاری آن‌دسته از مشاغلی که امکان دورکاری داشتند از جمله مصوبات مثبتی بود که در ستادهای مقابله با کرونا با دستور استاندار به اجرا در آمد.
متأسفانه این روند هم نتوانست کمک چندانی به بیماری و قطع زنجیره شیوع آن کند و با اینکه کمیته‌های مختلفی در ستاد استانی مقابله با کرونا در همدان شکل گرفته بود اما کار به جایی پیش نبرد.
از مهم‌ترین کمیته‌هایی که شاید بتوان به آن در تأثیرگذاری آگاهی‌بخشی به مردم اشاره کرد، کمیته اطلاع‌رسانی این ستاد بود که متأسفانه در روزهای پراسترسی که خطر بیخ گوش استان بود محافظه‌کارانه برخورد می‌کرد و از دادن اطلاعات شفاف خودداری می‌کرد؛ اما این سیاست اجرایی عمر زیادی نکرد و با شدت یافتن بیماری کمیته اطلاع‌رسانی مجبور به ارائه اطلاعات به‌صورت شفاف‌تری شد تا بلکه بتواند جلوی سهل‌انگاری‌های مردم در رعایت نکردن پروتکل‌ها را بگیرد.
شوربختانه با اینکه استاندار و تیم‌های اجرایی مقابله با کرونا در همدان تا پیش از آغاز پیک سوم بیماری عملکرد به نسبت خوبی را از خود نشان دادن و با کمک کادر درمان اجازه ندادند وضعیت همدان به قرمز و بحران برسد؛ اما چیزی کمتر از یک ماه نگذشت که اعلام شد همدان وارد مرز هشدار شده و تا قرمز شدن وضعیت اپیدمی فاصله زیادی ندارد.
همدان قرمز شد
پایان شهریورماه بود که ستاد استانی کرونا اعلام کرد همدان در لیست استان‌های قرمز قرار گرفته است و ۶ شهرستان اسدآباد، تویسرکان، رزن، درگزین، فامنین و ملایر در وضعیت قرمز، کبودراهنگ و نهاوند نارنجی، شهرستان همدان در وضعیت زرد قرار دارد، همچنین شهرستان بهار پس از ۲ جدال سخت در وضعیت سفید قرار دارند.
علت این تغییر وضعیت ناگهانی را هم مسئولان در 3 عامل مهم برگزاری مراسم‌های محرم و رعایت نکردن شیوه‌نامه‌های بهداشتی توسط دست‌کم ۲۵ درصد عزاداران، مسافرت و چرخش جمعیتی زیاد در کشور و بازگشایی مدارس در ۱۵ شهریور اعلام کردند و گزارشات نشان داد بازگشایی مدارس در مقطعی که هنوز واکسن آنفلوآنزا به دستمان نرسیده بود قرار داشتن معلمان و دانش‌آموزان در مرحله ریسک، وادار کردن دانش‌آموزان به فعالیت آموزشی، نگرانی‌ها را نسبت به شیوع کرونا بالا برده است.
نگرانی‌هایی که حالا با عبور همدان از مرز هزار نفری مرگ‌های کرونایی به‌خوبی خود را نمایان کرده است.
به‌دنبال بررسی علل ابتلای افراد به ویروس کرونا مشخص شد که شرکت در مراسم، اجتماع، میهمانی‌ها، عزاداری‌ها، دورهمی‌ها و نذری‌ها عامل ۶۰ درصد ابتلا در این استان، تماس‌های خانوادگی و عیادت از بیمار ۳۶ درصد و مابقی سایر موارد بوده است.

واکسن آنفلوآنزا قوز بالاقوز شد
در روزهایی که خبر از ساخت واکسن کرونا به گوش می‌رسید متأسفانه تحریم‌ها بلای جان مردم شد و نرسیدن واکسن آنفلوآنزا به‌موقع در بین مردم نه‌تنها امید برای رسیدن به واکسن کرونا را از بین برد بلکه وحشت از مبتلا شدن را 2برابر کرد
واکسن آنفلوآنزا به شکل گذشته در بین مردم توزیع نشد و ازدحام تقاضاها را در داروخانه‌ها بالا برد به همین دلیل زمانی که دوز سهمیه‌بندی‌شده آن به استان رسید، تنها مصرف برای گروه‌های هدفی شد که شامل پرستاران، پزشکان، زنان باردار و افراد بالای۶۰ سال بود.
اگرچه بازهم تزریق آن حاشیه‌هایی را به‌دنبال داشت اما مسئولان اعلام کردند که مشکل کمبود واکسن آنفلوآنزا کشوری است و کاری از دست استان برنمی‌آید
درحال‌حاضر همدان بیش از ۷ هزار و ۴۵۶ نفر مبتلا دارد و روزانه حدود صد نفر نیز به لیست موارد ابتلایی آن اضافه می‌شود، همین اتفاق سبب شده تا کادر درمان خسته‌تر از همیشه و سخت‌تر از روزهای نخست شیوع بیماری فعالیت کنند و بیمارستان‌ها دیگر ظرفیت پذیرش نداشته باشند.
با روندی که درحال پیشروی است بنابر اعلام مسئولان اگر محدودیت‌های ساعت ۱۸ که مربوط به تعطیلی همه صنوف و کسبه از این ساعت به بعد می‌شود، نتواند مقابل زنجیره شیوع بایستد همدان تا کمتر از ده روز آینده فاجعه کرونا را تجربه خواهد کرد و تعداد تخت‌های بیمارستانی کمتر از بیماران خواهد شد.



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com