سرویس مدارس زیرذره‌بین نظارت همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 10 فروردين 1403

Today : Fri, March 29, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  101075 تاریخ انتشار:  1398-08-11 - 10:36 تعداد بازدید:  184
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

وقتی دانش آموزان سرگردان سرویس کارخانجات می شوند
سرویس مدارس زیرذره‌بین نظارت

نویسنده : حمید نصرتی قانعی

اجتماعی

■ در روش ساماندهی سرویس مدارس(مینی‌بوس‌ها) هر راننده فقط اجازه داشتن یک سرویس دارد
■ تعداد رانندگان مینی‌بوسی که 2 یا چند سرویس داشته‌اند
■ در ساعت دیگر امکان خدمات‌‌دهی به سایر واحد‌ها را ندارند و اگر راننده‌ای چند سرویس ارائه می‌کند خارج از طرح ساماندهی سرویس مینی‌بوس‌مدارس است
■ سال قبل در حدود 14 هزار تخلف سرویس مدارس مانند اضافه سرنشین، نبستن کمر‌بند‌ ایمنی، صحبت هنگام رانندگی با تلفن همراه و مانند آن را اعمال قانون کرده است

 


  استان همدان امسال بیش از 280 هزار نفر دانش‌آموز دارد؛ برخی از دانش‌آموزان با همراهی پدر و مادر راهی مدرسه می‌شوند؛ به عبارت دیگر خودروی والدین سرویس مدرسه آنهاست، برخی نیز پای پیاده یا با استفاده از ناوگان شهری این مسیر می‌پیمایند و در کلاس درس حاضر می‌شوند، گروه دیگر هم سرویس مدرسه وسیله رسیدن آنان به مقصد علم‌آموزی و مشق و درس است؛ هر چند در ایران آموزشگاه‌ها موظف به تامین خوروی خاص برای رفت‌و آمد دانش‌آموزان نیستند؛ اما سالیانی است که این خلا، برخی خودرو‌های شخصی، ‌مینی‌بوس‌ها و یا تاکسی‌های ناوگان عمومی شهر‌ها تامین و پر‌می‌کنند که البته با گلایه و اعتراض‌هایی والدین و اولیا مدارس مواجه است. همدان پیام مسائل مرتبط با سرویس مدارس با مسئولان در میان گذاشته که راهکار حل مشکل و نحوه نظارت‌ها را می‌خوانید.
 چند سرویس برای یک خودرو
 والدین یکی از دانش‌آموزان درباره خدمات سرویس مدارس با گلایه از این‌که چرا سرویس مدارس یک‌ربع قبل از آغاز کلاس درس دانش‌آموزان را به محل تحصیل نمی‌رسانند، می‌گوید: برخی از رانندگان سرویس مدارس(مینی‌بوس‌ها) برای آنکه بتوانند به سایر امور کاری خود مانند سرویس کارخانه‌ها نیز برسند، چند سرویس را با‌هم می‌گیرند و در نتیجه موجب آزار و اذیت دانش‌آموزان و والدین آنها با رسیدن دانش آموز 45 دقیقه زودتر از آغاز کلاس درس می‌شوند، دانش‌آموز باید مدت طولانی تا آغاز کلاس‌ها در حیاط مدرسه در سرمای فصل سرد سال معطل بماند و والدین نیز باید با مشکلات متعدد دیگری را به دلیل این اجحاف حقوق آنان و فرزندانشان تحمل کنند. از مسئولان انتظار داریم به این تخلف رسیدگی فوری شود.
 این شهروند که تمایلی ندارد نامش را بیان کند، اظهار می‌کند: حتی در سرویس مدارس داخل شهر که شاید فاصله زمانی زیاد با محل زندگی و تحصیل دانش‌آموز هم ندارد این اتفاق می‌افتد و به اولیا مدرسه هم درباره این موضوع اعتراض کردم و این فقط مشکل من تنها نیست، بقیه والدین این مدارس(شاهد، اعتمادیه، مدرس و غیره) هم با این مشکل مواجه هستند. هر چند مسئولان ساماندهی سرویس مدارس شهر همدان متعقدند چنین مشکلی وجود ندارد پس لازم است این عزیزان کمی قدم رنجه کنند و نگاهی به سرویس این مدارس بیاندازند تا صحت این موضوع را خودشان درک کنند؛ اگر فرزندان خود آنها مجبور باشد از ساعت 5/6 صبح به مدرسه بروند خودشان چه انتظاری از مسئولان دارند.
 توافق والدین با رانندگان
مجید بدر‌خانی مدیر طرح و برنامه اتوبوسرانی همدان نیز بایادآوری اینکه چند سالی است ساماندهی سرویس مدارس را با همکاری شرکت مینی‌بوسرانی همدان اجرا کردیم، می‌گوید: هدف از اجرای این ساماندهی نیز ارایه خدمات مناسب به والدین بوده است و اولیا مدارس و به والدین به درخواست خودشان از این خدمات بهره‌مند می‌شوند و اجباری هم نیست؛ در ساماندهی سرویس مدارس(مینی‌بوس‌ها) تاکید شده است که رانندگان باید سرویس خود را طوری بگیرند که مشکلی برای رسیدن دانش‌آموزان به محل تحصیل نباشد و ابلاغ شده است که رانندگان اجازه ندارند در یک بازه زمانی 2 یا چند سرویس را با هم بگیرند.
با شنیدن گلایه والدین درباره نحوه خدمات‌رسانی سرویس مدارس(مینی‌بوس‌ها) به دانش‌آموزان موضوع و نحوه رسیدگی به مشکل موضوع را از علی غیبی مدیر‌عامل شرکت مینی‌بوس‌رسانی همدان جویا شدیم که وی نیز می‌گوید: شاید تعداد رانندگان مینی‌بوسی که 2 یا چند سرویس داشته‌اند بیش از یک سرویس نبوده است که برخورد قانونی هم شد و اگر مواردی مانند این باشد والدین یا اولیا باید اطلاع‌رسانی کنند تا رسیدگی شود؛ ضمن اینکه در روش ساماندهی سرویس مدارس(مینی‌بوس‌ها) هر راننده فقط اجازه داشتن یک سرویس دارد که شاید در ماه برای او در حدود یک‌میلیون‌تومان در‌آمد دارد (البته بعد از کسر شدن هزینه‌های جانی اجرای طرح ساماندهی سرویس) در حالی‌که رانندگان باید در ماه هزینه سنگین تعمیر و نگهداری مینی‌بوس را هم تامین کنند و با چند برابر شدن هزینه‌ها این در‌آمد کفاف زندگی آنها را نمی‌دهد.
 وی‌ با تاکید بر اینکه ما قبول نکرده و نپذیرفتیم که راننده‌ای در طرح ساماندهی سرویس مینی‌بوس مدارس 2 سرویس همزمان یا با فاصله زمانی کم داشته باشد اظهار می‌کند: شاید در مجموع 50 دستگاه مینی‌بوس خدمات سرویس مدرسه ارایه می‌دهند که در این ساعت دیگر امکان خدمات‌‌دهی به سایر واحد‌ها را ندارند و اگر راننده‌ای چند سرویس ارائه می‌کند خارج از طرح ساماندهی سرویس مینی‌بوس‌مدارس است و شاید با توافق والدین برای کاهش هزینه آنان این کار را انجام می‌دهد.
 تایید صلاحیت رانندگان و تعرفه سرویس مدارس
همچنین این مشکل را با معاون نظارت بر تاکسیرانی حمل و نقل بار و کالا و مسافر شهرداری همدان درمیان گذاشتیم که وی نیز، می‌گوید: فرایندی بر اساس دستور‌العمل وزارت کشور به تاکسیرانی‌ها ابلاغ شد که بر مبنای آن رانندگان تاکسی یا خودرو‌های شخصی با داشتن شاخص‌هایی امکان ارایه خدمات سرویس مدرسه دارند؛ با تایید صلاحیت رانندگان توسط مراجع ذیربط، متقاضیان ارایه سرویس مدرسه برچسب مجاز دریافت و در مدت 2 نیم‌فصل تحصیلی هر سال آموزشی؛ رانندگان اجازه ارایه خدمات به عنوان سرویس مدرسه دارند.
 میلاد کریمی با یاد‌آوری این‌که بر اساس این دستور‌العمل و اساسنامه تاکسیرانی اگر تخلفی هم از آنها مشاهده شود رسیدگی خواهیم کرد، اظهار می‌کند: سال قبل حدود 1500 راننده تایید صلاحیت شدند تا در شهر همدان خدمات متناسب در قالب الگوی تعریف شده ارائه دهند، تاکسیرانی نیز این خدمات توسط شرکت‌های تایید شده به اولیا مدارس و والدین دانش‌آموزان ارایه کرد، امسال نیز تاکنون به این تعداد متقاضی ثبت‌نام شدند و انتظار داریم به حدود 2 هزار راننده برسد.
وی در پاسخ به این سئوال خبرنگار همدان‌پیام که تعرفه مصوب سرویس مدارس بر چه مبنایی تعیین و چقدر است؟، می‌افزاید: تعرفه سرویس مدارس هر سال به شورای شهر پیشنهاد و شورای شهر بعد از بررسی و تصویب به کمیته انطباق فرمانداری شهرستان ارایه می‌دهد؛ با تایید این کمیته اجرایی می‌شود، امسال این فرایند طی و بر اساس آن نرخ سرویس مدارس نیز مشخص شده است؛ که از صفرتا3 کیلو‌متر برای هر نفر 95 هزار‌تومان در هر ماه و از صفر تا 7 کیلو‌متر 115 هزار‌تومان و بیش از آن و در محدوده شهر همدان نیز130 هزار‌تومان تعیین شده است به مدارس نیز اطلاع‌رسانی شد.
 شماره تماس رسیدگی به شکایت‌ها
کریمی با تاکید بر این‌که از اولیا مدارس و والدین خواسته‌ایم که حتما با سرویس‌های تایید صلاحیت شده قرار‌داد ببندند، اظهار می‌کند: شماره32514242 بازرسی تاکسیرانی همدان در این حوزه آماده دریافت شکایت و بررسی است، افزون بر آن نیز گشت‌های بازرسی تاکسیرانی به صورت مداوم بر خدمات این سرویس‌ها نظارت دارد و اگر تخلفی مشاهده کند برخورد خواهد کرد.
معاون نظارت بر تاکسیرانی حمل و نقل بار و کالا و مسافر شهرداری همدان درباره نحوه شناسایی برچسب‌های تقلبی نیز، می‌گوید: هر سال برچسب مخصوص آن سال تحصیلی به سرویس مدارس ارایه می‌شود، همچنین امسال در برچسب سرویس مدارس نمودار میله‌ای یا همان بار‌کد افزوده شد که بانرم‌افزار مرتبط، مشخصات راننده توسط والدین و اولیای مدارس قابلیت شناسایی دارد.
 کریمی در پاسخ به این سئوال خبرنگار همدان‌پیام که گزارش‌هایی مبنی بر ارایه 2 یا 3 سرویس توسط رانندگان وجود دارد و با سرعت بالا این رانندگان دانش‌آموزان به مدرسه می‌رسانند که افزون بر خطرات ترافیکی، دانش‌آموزان زودتر‌از ساعت آغاز کلاس‌ها در مدرسه حضور دارد و برای آنها مشکلاتی ایجاد کرده است، اظهار می‌کند: ارایه 2 سرویس مدرسه در یک بازه‌زمانی کوتاه تخلف است و عمدتا به هر راننده در یک مقطع فعالیت مدارس بیش از یک سرویس واگذار نشده است، اگر موردی هست والدین یا اولیا مدارس گزارش دهند تا رسیدگی کنیم، مگر این‌که آن راننده از مجموع رانندگان سرویس مدارس تایید صلاحیت شده نیست و والدین خودشان این راننده برای ارایه سرویس مدرسه انتخاب کردند که مسئولیت آثار منفی ارایه این خدمات نیز با آنهاست. یک کلاش آموزشی نیز برای ارایه خدمات مناسب توسط رانندگان مدارس کردیم. شهر همدان حدود 480 مدرسه دارد که روزانه توسط 7 گروه خودرویی تاکسیرانی و 15 بازرس افزون بر نظارت پلیس راهور نظارت می‌شود.
 تاکید قانون بر ساماندهی سرویس مدارس
 رئیس اداره عملیات پلیس راهور استان همدان نیز می‌گوید: ماده 32 قانون رسیدگی به تخلف‌های راهنمایی و رانندگی ساماندهی خدمات عمومی مانند سرویس مدارس را به شهرداری‌ها واگذار کرده است که چند سالی است شهرداری همدان بر اساس قوانین موجود این ساماندهی را انجام داده است و پلیس راهور نیز در حوزه رسیدگی به تخلف‌های ترافیکی در این حوزه نظارت دارد.
سید جواد حسینی با اشاره بر این‌که ساماندهی سرویس مدارس نقش موثری در کاهش تخلف‌ها و نظارت بر رفتار ترافیکی رانندگان دارد، اظهار می‌کند: بر اساس دستور العمل ساماندهی سرویس مدارس، همه خودرو‌های فعال در این حوزه باید معاینه فنی و بیمه‌نامه مرتبط بیمه عمومی یا همان اصطلاحا آژانسی داشته و افزون بر آن خودرو مجهز به جعبه‌ کمک‌های اولیه و کپسول آتش‌خاموش‌کن باشد.
 وی می‌افزاید: سال‌های قبل در آئین‌نامه ساماندهی سرویس مدارس شرط ارایه خدمات سرویس مدرسه برای خودرو‌های عمومی داشتن گواهینامه پایه2 بود که امسال اصلاح شده است، به شرط آن‌که راننده 23 سال سن تمام داشته و 2 سال نیز از زمان دریافت گواهینامه پایه3 او بگذرد پلیس معتقد است رانندگان برای دانش‌آموزان الگوی برای نهادینه شدن فرهنگ صحیح رفتار ترافیکی هستند و نظارت خاص هم بر رفتار رانندگان سرویس مدارس دارد.
رئیس اداره عملیات پلیس راهور استان همدان در پاسخ به این سئوال خبرنگار همدان پیام‌که سال قبل پلیس راهور کدام تخلف‌هایی سرویس مدارس اعمال قانون کرده است؟، می‌گوید: سال قبل در حدود 14 هزار تخلف سرویس مدارس مانند اضافه سرنشین، نبستن کمر‌بند‌ ایمنی، صحبت هنگام رانندگی با تلفن همراه و مانند آن را اعمال قانون کرده است. روزانه حداقل صد مورد تخلف اضافه سرنشین اعمال قانون شده است. هر بار اعمال قانون این تخلف نیز 20 هزار‌تومان جریمه است. بدون برچسب‌ها هم 50 هزار‌تومان هر بار جریمه شدند که اعمال جریمه آن هم مشمول زمان نمی‌شود و هر بار مشاهده توسط پلیس راهور به این مبلغ جریمه خواهند شد.
 راه‌اندازی سامانه سپند و نحوزه نظارت بر تخلف‌ها
 رئیس اداره انجمن اولیا و مربیان اداره‌کل آموزش و پرورش استان همدان نیز، می‌گوید: به همه والدین و اولیا مدارس توصیه اکید شده است که فقط از سرویس مدارس تایید صلاحیت شده استفاده کنند و اگر تخلفی هم مشاهد‌ه کردند با شماره تماس 124 به تعزیرات و 21822549 پلیس راهور و شماره‌های 32514242 و 32517711 تاکسیرانی همدان و 32530066 اداره انجمن و اولیا و مربیان اداره کل آموزش‌و پرورش اطلاع دهند تا رسیدگی‌شود.
 محسن محمدی اظهار می‌کند: سامانه سپند به نشانی تارنمایwww.irtu.sepand.ir نیز برای ثبت دانش‌آموزانی که علاقمند به استفاده از سرویس مدرسه هستند از امسال راه‌اندازی شده است و به زودی سامانه‌ای نیز به آن ملحق خواهد شد که امکان ردیابی حرکت دانش‌آموزان از مبدا تا مقصد مدرسه و بالعکس دارد.
وی در پاسخ به این سئوال خبرنگار همدان‌پیام که عمده تخلف‌های گزارش شده از سرویس مدارس درسال قبل چه بوده است آیا امسال یا سال قبل گزارشی از اختصاص چند سرویس مدرسه در مدت بازگشایی یا تعطیلی مدارس به یک‌ راننده داشتید یا خیر؟، می‌گوید: عمده تخلف‌ها اضافه سرنشین بود که با همکاری پلیس راهور اعمال قانون شدند، امسال نیز با تشکیل کارگروه ماده 18 و گزارشی که تاکسیرانی یا پلیس راهور ارایه خواهند کرد نوع تخلف‌ها مشخص می‌شود تاکنون اولیا مدارس یا والدین گزارش تخلف ندادند. مدیران مدارس موظف به اعلام تخلف‌های مرتبط با سرویس مدرسه هستند وظیفه آموزش و پرورش تعلیم و تربیت است و نظارت بر سرویس مدارس با تاکسیرانی و پلیس راهور است.محمدی می‌افزاید: سال قبل یک مورد جابهجایی دانش‌آموزان به صورت چند سرویس توسط یک راننده وجود داشت که برخورد کردیم اگر راننده‌ای داشتن برچسب سرویس مدرسه تخلف کند دستگاه ناظر بر نحوه ارائه این‌خدمات قطعا برخورد خواهد کرد از مردم هم مجدد تقاضا می‌کنیم که تخلف‌های سرویس مدارس را به شماره‌های اعلام شده گزارش دهند تا رسیدگی شود چرا که امنیت و سلامت دانش‌آموزان برای ما اولویت داشته و مهم است.

 

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com