نخستین کنگره بین المللی دانشجویی، پرستاری و مامایی ابن سینا در دانشگاه علومپزشکی همدان برگزار شد.
این کنگره با حضور مسئولان کشوری، استانی و دانشجویان در حال برگزاری است و هدف از این کنگره ارتقای سطح پژوهش و دانش با محوریت ویژه صیانت از خانواده و جوانی جمعیت است.
به گزارش همدانپیام، سرپرست دانشگاه علومپزشکی همدان در آئین افتتاحیه نخستین کنگره بینالمللی دانشجویی پرستاری و مامایی در دانشگاه علومپزشکی همدان، با تأکید بر لزوم توجه ویژه به مسأله جوانی جمعیت اظهار کرد: نرخ زاد و ولد در کشورهای مختلف کاهش یافته و در کشور ما نیز این موضوع متأسفانه با سرعت بالایی رخ داده و با کاهش جمعیت جوان کشور مواجه شدهایم.
بهروز کارخانهای با بیان اینکه برخورداری از 5/2 فرزند (2 یا 3 فرزند) میتواند کشور را به جایگزینی متناسب برساند عنوان کرد: متأسفانه نرخ رشد در سالهای اخیر بسیار با رکود مواجه شده است و باید تلاش کنیم این مهم در سال های پیش رو جبران شود، زیراکه کهنسالی جمعیت تأثیر مستقیمی بر اقتصاد، امنیت و توسعه همه جانبه کشور دارد.
وی با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۵ حدود یک میلیون نفر کاهش رشد در جمعیت داشتهایم عنوان کرد: این کاهش جمعیت در اغلب کشورهای دنیا در حال رخ دادن است و در کشور ما متأسفانه نرخ رشد متوقف شده است.
کارخانهای با بیان اینکه در سال ۱۴۰۱، رشد جمعیت 7/3 بود که نسبت به سال ۹۵ کاهش ۳۱ درصدی رخ داد عنوان کرد: در سال ۶۵ که برای نخستین بار آمار جمعیتی و نرخ باروری در ایران گرفته شد نرخ باروری در ایران بین 4/6 تا 8/6 بود و در آن زمان سازمان ملل و سازمان بهداشت جهانی WHO گفتند انفجار جهانی جمعیت در ایران رخ خواهد داد و ایران خیلی زود آب و غذا و هوا نخواهد داشت و باید تا سال ۹۰ نرخ باروری را به ۴ برسانید که متأسفانه ما در این موضوع شتابزده عمل کردیم و به جای سال ۹۰ در سال ۱۳۷۱ ایران به نرخ باروری ۴ رسید.
وی با بیان اینکه اگر نرخ باروری کشور از امروز به 5/2 برسد در سال ۱۴۳۰ به نرخ مناسب جایگزینی، نه ایدهآل خواهیم رسید، گفت: لازم است برای تشریع در این موضوع، مشوقهایی نظیر ترویج فرهنگ فرزندآوری، بهبود وضعیت مسکن، پیشگیری از سقط جنین، آموزش و مراقبتهای مادران را رواج دهیم.
سرپرست دانشگاه علومپزشکی همدان در پایان افزود: اگر امروز به دنبال رشد جمعیت نباشیم این خاک میماند بدون انسان، بنابراین همافزایی و ورود همه دستگاههای اجرایی در راستای حمایت از جوانی جمعیت و افزایش کیفیت زندگی سالمندان به عنوان شهروندان ارشد جامعه ضروری و اجتنابناپذیر است.
رئیس کل نظام پرستاری کشور گفت: با توجه به افزایش جمعیت سالمند جامعه باید با ارتقای کیفیت زندگی آنها، سالمندی را از بیمارستانمحوری به خانوادهمحوری و مراقبت سوق دهیم.
احمد نجاتیان رئیس کل سازمان نظام پرستاری کشور نیز در این آئین با بیان اینکه موضوع این همایش جوانی جمعیت است و این محور، استراتژی و سیاستی برای مقابله با سالمندی جمعیت خواهد بود، اظهار کرد: در ۲۰سال آینده سن اکثریت جمعیت جامعه بالای جمعیت ۶۵ سال است و کشور با بحران جمعیت مواجه خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه تقویت حوزه بهداشت و درمان، ارتقای سطح معیشت و جمعیت، طول عمر افراد افزایش یافته و به بالای ۷۵ سال در ایران رسیده است، گفت: این ۲۰ سال افزایش امید به زندگی در 40 سال گذشته نشان از توسعه انسانی دارد.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری کشور با تأکید بر اینکه مقابله با سالمندی نیازمند برنامه است تبیین کرد: لازم است در این راستا ازدواج و فرزندآوری باید به عنوان سنت حسنه در جامعه توسعه یابد، زیراکه همانطور که دانشمند فرزانه و حکیم، بوعلیسینا گفته است"ازدواج رکن هر خانواده است".
وی در ادامه بیان کرد: باید با سالمندی سالم مواجه شویم و تغییراتی در نظام سلامت بدهیم تا سالمندان جامعه از کیفیت زندگی و سلامتی بیشتری برخوردار شوند، بر این اساس لازم است سالمندی را از بیمارستانمحوری به خانوادهمحوری و مراقبت سوق دهیم که لازم است نقش خانواده میتواند در ارائه خدمات به سالمندان محوریتر شود.
نجاتیان بیان کرد: پرستاران و ماماها نقش کلیدی در حوزه درمان دارند، خدمات پرستاری با هیچ تکنولوژی قابل جایگزینی نیست و سازمان نظام پرستاری تلاش میکند، مراقبتهای پرستاری در منزل را افزایش دهد و آموزش در هر خانواده محور باشد.
وی در پایان با بیان اینکه امیدوار هستیم این اقدامات برای توسعه فرهنگ به ما کمک کند، تصریح کرد: بزودی همکاری و ائتلاف جهانی برای دورهم آوردن پرستاران و دانشجویان این رشته خواهیم داشت که فراخوان آن در روزهای آینده منتشر میشود.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی نیز در این آیین به محوریت این کنگره در حوزه جوانی جمعیت اشاره و بیان کرد: این کنگره در راستای سیاستهای کلان کشوری برنامهریزی و اجرا شده است که هم در رشد جمعیت و آگاهسازی نقش ایفا کند و هم دیگر رشتهها را در این خصوص به مشارکت بطلبد.
سیده زهرا معصومی افزود: فرآیند داوری مقالات انجام شده و از ۱۵مهرماه نتایج مقالات در سایت کنگره قرار گرفته است که در مجموع ۳۶ داور غیرحضوری و 10 داور به صورت حضوری و 33 نفر از اعضای هیأت علمی دانشکده داوری را انجام دادند.
دبیر علمی این کنگره از ورود ۴۵۷ مقاله اصلی، کیفی، و کیس ریپورت به دبیرخانه کنگره خبر داد و افزود: 258مقاله برای داوری ارسال شده و در نهایت 30 مقاله به صورت سخنرانی و 120مقاله به صورت پوستر الکترونیکی پذیرفته شد.
کاهش مشکلات پرستاری دغدغه اصلی ماست
معاون سیاسی استاندار همدان، نیز در این آئین ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای سلامت که در بحران کرونا فداکارانه و مجاهدانه خدمت کردند و آرامش و سلامت را برای جامعه به ارمغان آوردند، گفت: همدان شهر افتخار پزشکی و زادگاه ابوعلی سینا است.
حمزه امرایی در ادامه بر اهمیت 2موضوع اساسی امنیت و سلامت تأکید کرد و افزود: برقراری امنیت وظیفه نهادهای امنیتی است و سلامت نیز مسئولیت سنگینی است که بر عهده دانشگاه علومپزشکی است.