سالهاست درمانگران HIV ایدز تلاش میکردند این باور را با تکیه بر مستندات علمی ایجاد کنند که «ایدز» عامل مرگ نیست بلکه ضعف سیستم ایمنی بدن به دلیل مواجهه با ویروس HIV میتواند فرد آلوده به ویروس را مستعد ابتلا به بیماریهای عفونی یا صعبالعلاج کند که در چنین شرایطی مراجعه دیرهنگام برای کنترل پیشرفت فعالیت ویروس HIV(Human immunodeficiency virus)و آغاز دریافت داروهای ضدرتروویروسی در نخستین دورههای ورود ویروس به بدن، تاریخ مرگ بیمار را جلو میاندازد.
حدود نیمی از مبتلایان به ایدز در همدان هنوز شناسایی نشدهاند
کارشناس برنامه HIV (ایدز) معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی همدان گفت: مطالعات گویای آن است که حدود نیمی از مبتلایان به ویروس HIV در این استان تاکنون شناسایی نشدهاند.
محمد میرزایی با اعلام این خبر اظهار کرد: علت به ۱۰۰ درصد نرسیدن آمار بیماران HIV ایدز زیر پوشش معاونت بهداشتی، مهاجرت برخی از مبتلایان به ایدز و سکونت آنها در دیگر مناطق، مرگ شماری از بیماران و نادرست بودن آدرس ثبت شده در پرونده و نبود امکان دسترسی به فرد بیمار است.
کارشناس برنامه HIV (ایدز) معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی همدان گفت: آمار کشوری گویای این است که ۴۴ هزار نفر در ایران به ویروس ایدز مبتلا و از این تعداد ۲۵ هزار نفر شناسایی شدند که سهم همدان از این عدد ابتلای ۸۰۰ نفر و شناسایی ۴۰۰ بیمار است.
وی اضافه کرد: مهمترین چالش پیشروی حوزه بهداشت و درمان در زمینه بیماران HIV، شناسایی این طیف از افراد است، زیرا که با توجه به بدون علامت بودن بیماری احتمال انتقال ویروس از فرد بیمار به افراد سالم وجود دارد.
کارشناس برنامه HIV (ایدز) معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی همدان افزود: برخی مواقع علائم ابتلا به HIV پس از ۱۰ تا ۱۵سال آشکار میشود و پس از انجام آزمایش، فرد بیمار به این موضوع پی میبرد.
میرزایی بیان کرد: یکی دیگر از علل شناسایی نشدن افراد مبتلا به HIV ایدز، انگ اجتماعی مبتلایان به ایدز است و برای پرهیز از انگشت نما شدن، این افراد اقدام به پنهانکاری و مراجعه دیرهنگام برای دریافت مشاورههای بهداشتی و درمانی مورد نیاز می کنند.
وی همچنین گفت: مبتلایان به ایدز معتقدند در صورت آشکار شدن بیماری آنها، اذهان عمومی این افراد را به برقراری روابط پرخطر و ناسالم محکوم کرده و چهره بدی از آنها در ذهن عموم مردم شکل میگیرد.
کارشناس برنامه HIV (ایدز) معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی همدان ادامه داد: بنابراین انگ اجتماعی مانع از حضور بسیاری از این افراد برای انجام آزمایی HIV ایدز شده است.
میرزایی توصیه کرد: افرادی که احتمال می دهند به ایدز مبتلا شده اند باید سالانه یک نوبت برای انجام تست HIV اقدام کنند تا در صورت محرز شدن ابتلا به این ویروس، در چرخه درمان قرار گرفته و از سرایت و انتقال ویروس به دیگر افراد جلوگیری شود.
درمان موفق ایدز در کشور
همچنین وزیر بهداشت نیز به مناسبت روز جهانی ایدز بر اهمیت تشخیص و بیماریابی فعال این بیماری در کنترل عفونت اشاره کرد و گفت: امروزه ایران در مقایسه با سایر کشورهای منطقه، در زمینه درمان و کنترل عفونت HIV و پیگیری بیماری، پیشرفتهای خوبی داشته است، آنچه بیشتر اهمیت دارد، «تشخیص» زودهنگام بیماری برای درمان و کنترل به موقع است تا براساس هدفگذاری شورایعالی سلامت و امنیت غذایی، به اهداف ۹۰-۹۰-۹۰، یعنی ۹۰ درصد شناسایی، ۹۰ درصد درمان و ۹۰درصد موفقیت در درمان، برسیم.
محمدرضا ظفرقندی ادامه داد: در مورد درمان، بیش از هدفگذاریها پیش رفتهایم و درحال حاضر ۹۳ تا ۹۶درصد موارد درمان موفقیتآمیز داشتهاند.
وی با تأکید بر اهمیت و نقش سواد سلامت در پیشگیری از بیماریها، بیان کرد: با توجه به شرایط اجتماعی و فرهنگی جامعه، اطلاعرسانیها و فرهنگسازیها باید هوشمندانه و مستمر انجام شود.
وی گفت: HIV در ابتدا که شناسایی شد، همانند هیولایی افسارگسیخته، غیرقابل درمان میکرد، اما با تلاش بی وقفه دانشمندان و اساتید، این بیماری اکنون به قفس افتاده و قابل درمان شده است.
ظفرقندی اظهار کرد: در سالهای گذشته شیب نوزادان مبتلا به ایدز در کشور ما کاهشی بوده و این موضوع یکی از موفقیت های کشور در حوزه کنترل ایدز محسوب میشود، به طوری که انتقال HIV از مادر به نوزاد، نزدیک به صفر است.
وزیر بهداشت تأکید کرد: سواد سلامت، خط مقدم پیشگیری است و پس از آن، پیشگیری از ابتلا و تشخیص به موقع و درمان بهنگام و مستمر، اهمیت دارد.