ما به دنبال رسیدن به یک توافق پایدار و قابل اتکا هستیم و هیچ توافقی که در آن این 2مؤلفه وجود نداشته باشد در دستور کار ما وجود ندارد. ما باید مطمئن شویم که بازگشت آمریکا به برجام با اخذ تضامین لازم و راستیآزمایی و تحریمها بهصورت مؤثر رفع شده است و اینها با هیچ توافق موقتی حاصل نمیشود.
به گزارش ایرنا، سخنگوی وزارت امورخارجه در کنفرانس خبری در پاسخ به پرسش دیگری در ارتباط با روند مذاکرات وین تصریح کرد: آنچه که در وین اتفاق میافتد نتیجه تلاش همه طرفها برای رسیدن به یک تفاهم پایدار است.
سعید خطیبزاده افزود: در هفتههای قبل شاهد این بودیم که طرف مقابل کمپین ضد اطلاعاتی در فضای رسانهای برقرار کرده بود با هدف اینکه با استفاده از این روش در داخل اتاقهای مذاکرات امتیازی بگیرد، اما وقتی متوجه شد که این مسیر بیثمر و اشتباه است تلاش کرده که گفتوگوها در داخل اتاق انجام شده و به پیش برود.
وی با بیان اینکه در مذاکرات وین تمرکز ما بر 4 موضوع رفع تحریمها، موضوعات هستهای، راستیآزمایی و اخذ تضمین است، افزود: پیشرفتهای خوبی در این زمینه حاصل شده، البته در برخی از حوزهها پیشرفتها بیشتر و در برخی پیشرفتها کمتر بوده است.
وی ادامه داد: موضوعات باقی مانده حایز اهمیت هستند و ما به نقاطی رسیدهایم که به ما نشان میدهد که آیا طرف مقابل اراده لازم را برای پیشبرد مذاکرات دارد یا نه. در گفتوگوها سرعت برای ما مهم است. البته باید توجه داشت سرعت یک امر 2طرفه است و نمیشود که ما با سرعت نور حرکت کنیم و از ما چنین توقعی وجود داشته باشند ولی طرف مقابل سرعت لاکپشتی داشته باشد. باید سرعت 2 طرف متناسب باشد و این موضوع موجب میشود که مذاکرات با سرعت بیشتری طی شود. ما باید به مذاکراتی ادامه دهیم که نتیجه آن یک توافق پایدار و قابل اتکا باشد و الزاماً این موضوع با این مسأله که ما فقط سرعتمان را بیشتر کنیم و سرعت 2 طرف متناسب نباشد امکانپذیر نیست. همانطور که گفتم ما به دنبال یک توافق پایدار و قابل اتکا هستیم.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در ارتباط با سفر معاون وزیر امور خارجه کره جنوبی به وین و گفتوگوهای وی با هیأت ایرانی و برخی دیگر از هیأتهای مذاکرهکننده و ارتباط این گفتوگوها با آزادی پولهای بلوکه شده ایران در کره گفت: سفر معاون وزیر خارجه کره به وین به ابتکار خودشان بود کما اینکه برخی دیگر از هیأتها نیز با ابتکار خودشان به وین سفر کردهاند و درخواستهایی برای دیدار داشتهاند. بنا به درخواست طرف کرهای، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران ملاقاتی را با همتای کرهای خود داشت. در آن ملاقات بر این موضوع تأکید شد که بدهی کره به ایران ربطی به گفتوگوهای برجام ندارد و فارغ از اینکه گفتوگوهای وین در چه زمان و چه نقطهای به نتیجه برسد کره باید بدهی خود را پرداخت کند.
سخنگوی وزارت امورخارجه در همین ارتباط تصریح کرد که تمرکز ما این است که هیچ خط غیرموازی شکل نگیرد و باید به شکل موازی این موضوع پیش برود و پرداختها انجام شود و پرداخت این بدهی برای روابط دوجانبه ایران و کره بهتر است.
وی همچنین در مورد سفر هیأت عربستانی به وین و اخباری که در این زمینه منتشر شده است، گفت: همانطور که پیش از این گفتهام کشورها براساس خواست خودشان به وین سفر میکنند و این سفرها محدود به عربستان نیست و بسیاری از کشورها به وین رفتوآمد دارند. این رفتوآمدهای تلفنی، حضوری در درون هواپیما و... از زمان برجام انجام میشده و اساساً ایران موضوعیتی بر این گفتوگوها قائل نیست.
این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در مورد سفر آتی رئیسجمهوری به مسکو و اهداف این سفر گفت: این سفر در ابعاد مختلف دارای اهمیت است. این سفر در چارچوب همکاریهای فی مابین ایران و روسیه انجام میشود و دارای ابعاد تجاری و منطقهای است و در این گفتوگوها در مورد مسائل مختلف دوجانبه، منطقهای و بینالمللی گفتوگو خواهد شد.
خطیبزاده ادامه داد: روابط ایران و روسیه براساس حسن همسایگی شکل گرفته است. همگرایی و نزدیکی 2کشور قابل توجه است و آن را در موضوعات مختلف میبینیم.
وی افزود: سفر آقای رئیسی به مسکو انشاءا... به زودی انجام میشود.