آذربایجان و ارمنستان که از همسایگان شمالی کشورمان محسوب میشوند، دو جمهوری استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی هستند. از سال ۱۹۹۲ به دنبال تصرف منطقه قرهباغ کوهستانی توسط ارمنستان و اعلام خودمختاری این منطقه، آذربایجان و ارمنستان وارد درگیری نظامی شدند. تلاشها برای حل مناقشه قرهباغ در قالب گروه میانجی مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا تاکنون بینتیجه بوده است.
از این رو منطقه «قرهباغ کوهستانی» (ناگورنو قرهباغ) بار دیگر پس از سه ماه صحنه درگیری و زد و خورد نیروهای ارتش ارمنستان و جمهوری آذربایجان است و شبح جنگ بار دیگر بر این منطقه سایه افکنده است. اولین درگیریها به نظر میرسد از بامداد یکشنبه (ششم مهر) آغاز شده است.
به گزارش فارس، باکو از انجام اقدامات تلافیجویانه خبر داده و گفته واحدهای پیشرفته ارتش آذربایجان در حال به کار بستن اقدامات تلافیجویانه برای سرکوب تحرکات نیروهای ارمنی هستند تا از امنیت جمعیت غیرنظامی که نزدیک خط مقابله نظامی زندگی میکنند اطمینان یابند. وزارت دفاع ارمنستان هم اعلام کرده که نیروهای این کشور دو بالگرد و سه پهپاد آذربایجانی را در واکنش به حملات باکو به مناطق مسکونی ساقط کردهاند.
به نوشته وبگاه شبکه خبری «راشاتودی» سخنگوی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) بعد از ظهر یکشنبه اعلام کرد که ارمنستان و آذربایجان باید به فوریت خصومت علیه همدیگر را متوقف کنند. ناتو اعلام کرده که این کشمکش تنها از طریق مجاری دیپلماتیک قابل رفع شدن است.
اعلام آمادگی ایران برای فراهم کردن زمینه گفتوگو میان ارمنستان و آذربایجان
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پیامی در توئیتر به زبان انگلیسی نوشت: «ایران خشونت نگران کننده در قرهباغ کوهستانی را از نزدیک زیر نظر دارد. ما خواستار پایان فوری خصومتها بوده و خواستار گفتوگو برای حل اختلافات هستیم.
محمد جواد ظریف در ادامه این پیام افزود: همسایگان ما اولویت ما هستند و آماده ارائه مساعی جمیله به منظور فراهم ساختن گفتگوها هستیم. منطقه ما هم اکنون نیازمند صلح است.
از دیگر واکنشها به این مسأله میتوان به رئیسجمهور روسیه پوتین اشاره کرد که گفته است: باید از تشدید تنش بین آذربایجان و ارمنستان اجتناب شود.
جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز با ابراز نگرانی از درگیری این دو کشور خواستار توقف فوری درگیری بین آذربایجان و ارمنستان و انجام مذاکرات بدون هیچگونه پیش شرط، شده است.
از آخرین واکنشها به جنگ این دو همسایه شمالی ایران میتوان به رئیسجمهور ترکیه اشاره کرد. رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه با محکوم کردن اقدامات ارمنستان در تنشها بر سر منطقه قرهباغ کوهستانی، گفت که فقط با عقبنشینی نیروهای ارمنستانی از قرهباغ است که صلح به منطقه باز میگردد.