جمعه گذشته علی باقری، مذاکرهکننده ارشد ایران در توئیتی نوشت که پس از یک وقفه چند روزه مذاکرات را ادامه خواهیم داد.
نسبت به اظهارات پیرامون این مسأله، دوره هفتم مذاکرات وین با هدایت تیم مذاکرهکننده منتخب دولت سیزدهم به پایان رسید.
تروئیکای اروپایی در رابطه با پایان دوره هفتم در بیانیهای اعلام کردند که به تصمیم باقری برای بازگشت به تهران برای رایزنی احترام میگذارند، اگرچه این موضوع «توقف ناامیدکنندهای» در مذاکرات به شمار میآید.
البته باقری در واکنش به این بیانیه اعلام کرده بود که طرف ایرانی در این مرحله خواستار توقف مذاکرات نشده است. ما از ابتدا بر سر یک وقفه عادی پس از رسیدن به پیشنویس، توافق کرده بودیم.
گفتنی است، با وجود اینکه تفاوت در موضعگیری طرفین مذاکرهکننده دور از انتظار نیست، با اینحال تفاوت در اظهارات طرفین مذاکرهکننده در این دوره، نسبت به شش دوره گذشته متفاوتتر است. این مسأله در رابطه با نظر طرفین مذاکرات درباره نتیجه این دوره نیز صدق میکند.
باقری در جمعه گذشته در کنار خبر پایان دور هفتم، در توئیتی نوشت: این هفته پیشرفت خوبی داشتیم.
وزارت امورخارجه روسیه روز گذشته با انتشار بیانیهای با تأکید بر اینکه «تاکنون پیشرفتهای مهمی در رایزنیها مشاهده شده» آمده است: این فهم مشترک در میان مذاکرهکنندگان وجود دارد که رایزنیها در آینده نزدیک از سرگرفته شود. تمامی طرفها آمادگی خود را برای بهکارگیری تمام تلاششان به منظور رسیدن به یک توافق مورد قبول طرفها، در مدت زمانی کوتاه و در جریان دور آتی مذاکرات را ابراز کردهاند.
از سوی دیگر در کنار ابراز ناامیدی اروپاییها نسبت به توقف مذاکرات، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا که در شورای روابط خارجی صحبت میکرد، گفت که مذاکرات در وین به خوبی پیش نمیرود و این به معنای آن است که هنوز راهی برای بازگشت به برجام نداریم.
شرح مذاکرات دور هفتم
از زبان باقری و انریکه مورا
معاون وزیرخارجه ایران در گفتوگو با المیادین، گفت: در دور هفتم مذاکرات رویکرد خود نسبت به پیشنویسهای 6 دور گذشته را مطرح کردیم. مسأله مهم این است که طرف دیگر مذاکرات با رویکرد ما به عنوان پایه و اساس دور جدید مذاکرات موافقت نمیکرد.
باقری ادامه داد: مجموعه۱+۴ پس از یک هفته مذاکرات فشرده با رویکرد ایران که در پیشنویس مطرح کردیم، موافقت کرد. اکنون 2 پیشنویس جدید داریم؛ این 2 پیشنویس اساس مذاکرات در دور جدید خواهند بود.
معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام نیز در صفحه توییترش نوشت: دور هفتم منطق و هدف مخصوص به خود را در 3 مرحله داشت: 1. وارد کردن هیأت جدید مذاکرهکننده ایران در مذاکراتی ادامهدار و نسبتاً کامل از نظر رویه امور؛ 2. مذاکره درباره ایدههای جدید بالقوه دولت جدید[ایران]؛ 3. بررسی این که آیا هر یک از هیأتهای مذاکرهکننده دیگر مایلند این ایدهها در متن اصلی، _مبنای پذیرفته شده برای نتیجه نهایی مذاکرات وین_ بگنجانند یا نه.
انریکه مورا ادامه داد: دور 5/7 درباره وظیفه سوم، سختترین مورد از وظایف یاد شده بود. دور هفتم در غیر اینصورت، ناقص میماند. حالا ما مبنایی مشترک داریم که فصل لغو تحریمهای آن در منطق درونیاش کمی متفاوت است، اما با این حال، مشکل خاصی نیست.
فشارهای داخلی بر دولت
میتوان گفت که مذاکرات در پایان دوره هفتم نسبت به ابتدای این دوره از مذاکرات، روند مثبتی داشت. شاهد این مسأله بودیم که در ابتدای مذاکرات دوره هفتم، طرفین مقاومت و سرسختی بیشتری نسبت به مواضع خود نشان میدادند که نسبت به اظهارات اخیر مقامات مذاکرهکننده در وین، میتوان گفت که این مواضع نسبتاً تلطیف پیدا کرده است.
شاهد این مسأله بودیم که برخی از افراد نزدیک به جریان دولت قبل از همان ابتدای مذاکرات به نوع مواضع تیم مذاکرهکننده ایرانی منتخب دولت سیزدهم، انتقاد میکردند.
حال با جدیتر شدن مذاکرات وین، شاهد انتقاد برخی از افراد نزدیک به جریان دولت فعلی نسبت به مواضع و عملکرد این دولت در مذاکرات هستیم. روز گذشته یکی از روزنامههای جریان اصولگرا در رابطه با مواضع اخیر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان و باقری نوشت: اظهارات این روزهای آنها با آنچه در آغاز مذاکرات مطرح شده بود، تفاوت دارد. قبلاً سخن از لغو همه تحریمها بود، حالا میگویند تحریمهای برجامی!
گفتنی است که در این میان برخی بر این باورند که عدهای منافع خود را با پیشرفت مذاکرات در خطر میبینند و عدهای هم ممکن است برای تسریع در به نتیجه رسیدن مذاکرات مایل باشند از اصول و آرمانها یا مصلحت کشور و ملت چشمپوشی شود. این 2تفکر خطا هستند و مسئولان مذاکرات نباید به هیچ یک از آنها تن دهند.