1403-09-121403-09-22bool(false) 1403-09-121403-09-22bool(false) رقابت سنگین در دور دوم انتخابات؛ آینده سیاسی ترکیه چگونه رقم می خورد؟ همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 22 آذر 1403

Today : Thu, December 12, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  132307 تاریخ انتشار:  1402-03-07 - 13:01 تعداد بازدید:  1296
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

رقابت سنگین در دور دوم انتخابات؛ آینده سیاسی ترکیه چگونه رقم می خورد؟

بین الملل


مردم ترکیه امروز در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری و در فضایی که رقابت سنگینی بین رجب طیب اردوغان نامزد ائتلاف جمهور و کمال قلیچدار اوغلو نامزد ائتلاف ملت در جریان است، یک نفر را برای هدایت سکان این کشور برای پنج سال آینده انتخاب می کنند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، در پی شمارش آرا و کسب نشدن حد نصاب ۵۰ درصد به اضافه یک رای توسط هیچ کدام از سه نامزد حاضر در رقابت انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲)، «رجب طیب اردوغان» و «کمال قلیچدار اوغلو» به دور دوم این رقابت انتخاباتی راه یافتند.

مردم ترکیه اکنون دو هفته پس از دور نخست و با شفاف‌تر شدن ترجیحات، برنامه‌ها و اهداف این دو نامزد، بر سر دو راهی سخت انتخاب اردوغان و قلیچداراوغلو قرار گرفته‌اند که نتیجه حضور امروز آنها در پای صندوق های رای، سرنوشت این کشور را به شکل معناداری رقم زده و نقطه عطفی در تاریخ این کشور خواهد بود.

بر اساس نتایج شمارش آرای دور نخست، اردوغان با کسب بیش از ۲۷ میلیون و ۸۸ هزار رای معادل ۴۹.۵ درصد آراء و کمال قلیچدار اوغلو با کسب بیش از ۲۴ میلیون و ۵۶۸ هزار رای معادل ۴۴.۸۹ درصد به دور دوم راه یافتند و سینان اوغان نامزد سوم این رقابت نیز حدود ۲ میلیون و ۸۲۹ هزار رای معادل ۵.۱۷ درصد آرای این رقابت را کسب کرد.

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه هم اکنون در حال برگزاری است ولی رای گیری این دور از انتخابات در ۱۵۶ نمایندگی سیاسی ترکیه و در ۷۳ کشور از جمله ایران به علت لزوم انتقال همه آرای اخذ شده به داخل این کشور برگزار شد و با حدود ۱۰۰ هزار رای افزایش، بیش از یک میلیون و ۹۱۲ هزار نفر از اتباع ترکیه در خارج از این کشور رای دادند.

تهدید، تخریب و اتهام: محور تبلیغات دور دوم

دو نامزد راه یافته به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه طی دو هفته گذشته، آخرین توان خود را به کار گرفته و با بهره گیری از همه فنون تبلیغی و اقناعی تلاش کردند تا فضا را به نفع خود تغییر دهند و در این مسیر، بر خلاف دور نخست، با تندتر کردن لحن خود و با طرح سخنان تند و تیز، جو انتخاباتی را به سمت تهدید، تخریب و اتهام زنی پیش بردند.

اردوغان نامزد ائتلاف جمهور با بهره گیری از روحیه ملی گرایانه، ضد تروریستی و مخالفت مردم این کشور با غرب و آمریکا، قلیچداراوغلو رقیب خود را به همراهی با تروریست‌ها متهم کرد و او را نامزد تروریست‌ها و همراه گروه‌های تروریستی و حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) خواند.

وی همچنین در یک مصاحبه تلویزیونی قلیچداراوغلو را نامزد آمریکا معرفی کرد و بُرد او را به معنی پیروزی آمریکا خواند و گفت: پیروزی رقیب من به معنی موفقیت نزول خواران لندن نشین، شرکت‌های آمریکایی و تروریست‌ها خواهد بود.

اردوغان همچنین با بیان این که «نباید به کسانی که درصدد اخلال در اتحاد و صلح در داخل ترکیه هستند، فرصت دهیم»، افزود: من به خاطر همین دیدگاه، مورد هجمه رسانه‌ها و مجلات غربی قرار گرفتم و آنها هم به خوبی از دیدگاه من نسبت به خود خبر دارند و به همین علت می گویند که اردوغان باید ببازد.

قلیچداراوغلو نامزد رقیب هم اردوغان را به سوء استفاده از قدرت و برقراری حکومت دیکتاتوری در ترکیه متهم کرد و مدعی شد که در دوره او، اتباع ترکیه در حال مهاجرت گسترده به خارج هستند و همزمان ترکیه به کشور پناهجویان تبدیل شده است.

وی در آخرین برنامه تبلیغاتی که به صورت زنده از تلویزیون پخش می شد، رای دهندگان به اردوغان را به بی اخلاقی متهم کرد و گفت: «اگر به من رای نمی دهید، به پای صندوق نروید.»

قلیچداراوغلو همچنین با ادعای اینکه کسانی که به اردوغان رای داده‌اند، گناه کرده‌اند، اظهار کرد: مسلمان مخلص مرتکب چنین گناه بزرگی نمی‌شود.

وی خطاب به مردم ترکیه گفت: به برادرانم که خود را ملی‌گرا می‌دانند، فریاد می زنم و می گویم؛ اگر کسی به وضعیت، آینده و سرنوشت فرزندان خود فکر می کند، باید برود و دوباره فکر و بر اساس آن از حق رای خود استفاده کند.

آوارگان؛ موضوع محوری تبلیغات انتخاباتی ترکیه

حضور آوارگان و مهاجران در ترکیه از سالهای گذشته محل نقد در داخل این کشور بوده ولی در انتخاباتی که در وضعیت بحران اقتصادی در حال برگزاری است، به یکی از معدود سوژه های اصلی تبلیغات نامزدها تبدیل شد، به طوری که همه نامزدها و حتی احزاب حامی آنها در این خصوص به اعلام موضع پرداختند.

مقامات و به خصوص نامزدهای ترکیه در چند روز گذشته آمارهای متفاوت از حضور ۴.۵ تا ۱۰ میلیون آواره و پناهجوی خارجی حاضر در این کشور را اعلام کرده اند ولی مساله استرداد آنها به خصوص اتباع سوریه که در پی جنگ تحمیلی علیه سوریه به ترکیه آواره شدند، موضوع همه اظهارنظرها بوده است.

چگونگی مواجهه با آوارگان و مهاجران خارجی از جمله مسائل رویارویی دو نامزد دور دوم انتخابات ترکیه طی دو هفته گذشته بوده به طوری که قلیچداراوغلو با متهم کردن دولت اردوغان به پذیرش بیش از ۱۰ میلیون مهاجر و آواره خارجی، مدعی شد که رقیب وی تابعیت ترکیه را در قبال پول به خارجی‌ها می‌فروشد.

قلیچداراوغلو در ادامه تبلیغات دور نخست انتخابات، اعلام کرد که در صورت پیروزی در انتخابات، همه پناهجویان و مهاجران خارجی را در کمترین زمان به کشور خود مسترد خواهد کرد.

اما اردوغان در واکنش به قلیچداراوغلو، سخنان او را در مورد مهاجران و آوارگان، بزرگ‌نمایی، بازی با آمار و به معنی دستاویز قرار دادن احساسات ملی گرایانه مردم ترکیه عنوان کرد و از پیگیری مساله بازگرداندن آوارگان به کشور خود از طریق مذاکره و با همکاری نهادهای بین المللی خبر داد.

اردوغان خطاب به قلیچداراوغلو رقیب انتخاباتی خود ابراز عقیده کرد: او وعده داده که آوارگان سوری را به کشور خود مسترد می کند؛ در حالی که ما این کار را آغاز کرده ایم و در حال برداشتن گام دیگری هستیم.

شعارهای تبلیغاتی؛ همانند دور اول

اردوغان و قلیچداراوغلو دو نامزد این دوره از انتخابات ترکیه همانند دور نخست با انتخاب شعار انتخاباتی به اقدامات تبلیغاتی خود ادامه دادند، به طوری که قلیچداراوغلو به رغم تغییر ترکیب ستاد انتخاباتی خود برای دور دوم، همچنان از شعار انتخاباتی «به تو قول می دهم، باز هم بهار می آید» استفاده کرد.

این شعار انتخاباتی وی که بخشی از یک ترانه اجرا شده توسط یک خواننده ترک است و علاوه بر این، دستبندهایی با رنگ سفید و قرمز به عنوان نماد انتخاباتی او، در همه تجمعات و تبلیغات محیطی و رسانه ای قلیچداراوغلو مورد استفاده قرار گرفت.

شعار تبلیغاتی اردوغان در دوره نخست انتخابات که «ادامه راه با گام‌های راستین» انتخاب شده بود، در دور دوم با کمی تغییر به «ادامه راه با مرد راستین» انتخاب شده و مورد استفاده قرار گرفت.

این شعار در همه بنرها و تراکت های تبلیغاتی و در همه تجمعات انتخاباتی اردوغان که در مناطق مختلف این کشور برگزار شد، مورد استفاده قرار گرفت.

تغییر جزئی ولی اثرگذار آرایش سیاسی در دوم انتخابات

راهیابی اردوغان و قلیچداراوغلو به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، تغییر چندانی در فضای رقابت های سیاسی ترکیه به وجود نیاورد ولی فضای موجود را شفاف تر کرد، به طوری که فعالیت و حمایت‌های انتخاباتی احزاب این کشور با کمی نوسان، مثل دوره قبل ادامه یافت.

هر چند که تغییر آرایش سیاسی در فضای انتخابات ترکیه زیاد نبود، ولی به اعتقاد کارشناسان، حمایت اوغان از اردوغان و اعلام حمایت حزب ظفر از قلیچداراوغلو دو تحولی بود که می تواند نتیجه انتخابات را به شکل معناداری رقم بزند.

با توجه به کسب تنها ۵.۱۷ درصد آرا از سوی اوغان دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، به نظر می رسد که آرای هواداران این نامزد در دور دوم تعیین کننده نتیجه انتخابات خواهد بود و بر این اساس، هر دو نامزد برای جلب حمایت او اقدام کردند که در نهایت، این نامزد شکست خورده، در بیانیه ای اعلام کرد که در دور دوم از اردوغان حمایت می کند.

اوغان در بیانیه اعلام حمایت از اردوغان گفت: در شرایط بسیار سختی وارد انتخابات شده و در شرایط نابرابر و ناعادلانه رقابت کردم و ملی گرایی ترکیه و کمالیسم (کمال آتاتورک) را در دستور کار کشور قرار داده و رای دهندگان ملی گرای ترکیه را دوباره به کادر اصلی سیاست وارد کردم.

وی که از مخالفان سرسخت حضور آوارگان و مهاجران خارجی در ترکیه به شمار می رود، ابراز عقیده کرد: با این کار، آگاهی کافی در مورد آوارگان ایجاد کرده و از تسلط گروه های تروریستی در سیاست ترکیه جلوگیری کردیم.

اوغان بقای ملت ترکیه را اساس سیاست و هدف غایی خود عنوان کرد و ادامه داد: خطوط قرمز خود را برای هر دو نامزد بیان کردم و بر همین اساس، در دور دوم انتخابات از اردوغان حمایت خواهیم کرد.

با وجود اعلام حمایت اوغان از اردوغان در دور دوم، «امید اوزداغ» رهبر حزب ظفر ترکیه که در قالب ائتلاف آتا از اوغان اعلام حمایت کرده بود، با جدا شدن از این نامزد شکست خورده انتخابات اعلام کرد که حزب متبوع وی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری از قلیچداراوغلو نامزد ائتلاف ملت حمایت می‌کند.

اوزداغ پس از دیدار در محل دفتر حزب خود با قلیچداراوغلو نامزد ائتلاف ملت طی مصاحبه مطبوعاتی مشترک مساله حضور مهاجران و آوارگان را مهمترین مساله ترکیه خواند و گفت: ما نباید با صرف سالانه ۱۱ میلیارد دلار برای آوارگان، موجب فقیر شدن مردم ترکیه شویم.

وی همانند قلیچداراوغلو نامزد مورد حمایت خود با تاکید بر ضرورت بازگرداندن پناهجویان و آوارگان خارجی به کشورشان افزود: از مردم ترکیه می خواهم که با رای خود، امکان بازگشت پناهندگان و آوارگان به کشور خود را فراهم کنند.

اورداغ همچنین در صفحه حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: ترکیه یک کشور مهاجرنشین نخواهد شد و در فردای روز انتخابات در ۲۹ ماه مِی ۲۰۲۳، مردم ترکیه شروع به بازپس گیری کشور خود از پناهجویان و آوارگان خارجی خواهند کرد.

محرم اینجه یکی از چهار نامزد این انتخابات که سه روز قبل از برگزاری دور نخست، از ادامه رقابت انصراف داد، طی مصاحبه ای با رسانه‌های ترکیه اعلام کرد که در دور دوم از هیچ فردی حمایت نمی کند.

وی اعلام کرد که قلیچداراوغلو درک درستی از فضای جامعه ترکیه ندارد و به خاطر همین من از رقابت کنار کشیدم تا متهم به شکست او در دور اول و شکست محتمل در دور دوم نشوم.

وی با پیش بینی شکست قلیچداراوغلو در دور دوم اعلام کرد که احزاب زیاده خواه میز ششگانه مقدمه شکست انتخاباتی او را فراهم کرده‌اند.

همچنین احزاب کُردی چپ سبز و دموکراتیک خلق ها که در دور نخست از نامزدی قلیچداراوغلو اعلام حمایت کرده بودند، در این دوره نیز با وجود متمایل شدن قلیچداراوغلو به ملی گرایان ترکیه که مخالف این احزاب کُردی هستند، اعلام کردند که با حفظ خطو قرمز خود، از نامزدی قلیچداراوغلو حمایت می کنند.

نتیجه انتخابات پارلمانی برگ برنده اردوغان در دور دوم انتخابات

۶۰۰ نماینده دوره بیست و هشتم مجلس ترکیه در جریان انتخابات ۲۴ اردیبهشت ماه انتخاب شدند که بر اساس نتایج اعلام شده، حامیان اردوغان که در قالب ائتلاف جمهور وارد رقابت شده بودند، توانستند با کسب ۳۲۳ کرسی مجلس ترکیه، اکثریت نهاد مقننه این کشور را به دست بگیرند.

این نتیجه موجب شد که اردوغان در همه تبلیغات و سخنرانی های انتخاباتی با دست پر ظاهر شده با طعنه و کنایه اعلام کند که رقیب وی یک شکست را در دور نخست تحمل کرده و شکستی دیگر را نیز در دور دوم محتمل خواهد شد.

بر اساس نتیجه انتخابات مجلس، ترکیب پارلمان ترکیه طوری رقم خورده که حتی در صورت پیروزی قلیچداراوغلو، قدرت مانور از وی سلب شده و به همین علت، ترکیب پارلمان بر انتخابات ریاست جمهوری ترکیه هم اثر خواهد گذاشت چرا که کمال قلیچدار اوغلو که وعده تغییرات قانون اساسی و بازگشت به نظام پارلمانی را داده بود، با این ترکیب به هدف خود نخواهد رسید و به طور عملی یکی از وعده‌های سه گانه او برای دور دوم بلااثر شده است.

روزنامه حریت طی مقاله‌ای نوشت که دولت آینده ترکیه در صورت انتخاب اردوغان کار راحتی در پیش خواهد داشت ولی اگر قلیچداراوغلو انتخاب شود، تنش و منازعات سیاسی بین دولت و مجلس که هم اکنون ۱۶ نفر از اعضای کابینه اردوغان نیز به آن راه یافته‌اند، به اوج خود خواهد رسید.

به نوشته تارنمای خبرلر، حزب عدالت و توسعه برای دوران جدید در مجلس آماده می شود، به طوری که اگر اردوغان در انتخابات پیروز شود، ممکن است «سلیمان سویلو» و «مولود چاووش اوغلو» به عنوان وزرای کشور و خارجه فعلی باز هم در دولت جدید وی به فعالیت خود ادامه دهند.

پیشتازی اردوغان در نظرسنجی‌های انتخاباتی

نظرسنجی در خصوص دور دوم انتخابات ترکیه از سوی بسیاری از موسسات پژوهشی انجام و نتایج آن طی دو روز گذشته منتشر شد که بر اساس نتایج آن، اردوغان با حفظ فاصله پنج تا ۶ درصد رای دور نخست، برنده انتخابات ترکیه در دور دوم خواهد بود.

پنج شرکت نظرسنجی آنار، ایوِم، آسال، کوندا و بتیمار دو روز پیش با انتشار آخرین نتایج نظرسنجی خود اعلام کردند که اردوغان نامزد ائتلاف جمهور، برنده دور دوم رقابت انتخابات ریاست جمهوری ترکیه خواهد بود.

شرکت نظرسنجی آنار اعلام کرد که اردوغان ۵۳.۴ درصد و رقیب او قلیچداراوغلو ۴۶.۶ درصد آرای مردمی را کسب خواهد کرد.

شرکت پژوهشی آسال نیز اعلام کرد که در دور دوم انتخابات، میزان آرای اردوغان ۵۳.۴ درصد و میزان آرای قلیچداراوغلو نیز ۴۶.۶ درصد خواهد بود.

موسسه نظرسنجی کوندا (نزدیک به اپوزیسیون ترکیه) به نوبه خود اعلام کرده که بر اساس نظرسنجی انجام شده، اردوغان با ۵۲.۷ درصد در برابر ۴۷.۳ درصد آرای مردم، بر رقیب خود قلیچداراوغلو پیروز می شود.

در همین حال، موسسه پژوهشی ایوِم نیز با انتشار آخرین نظرسنجی انجام شده خود اعلام کرد که اردوغان با کسب ۵۳.۸ درصد آرای مردمی در برابر ۴۶.۲ درصد آرای قلیچداراوغلو پیروز میدان خواهد بود.

موسسه نظرسنجی بتیمار هم گزارش داد که اردوغان در انتخابات امروز با کسب ۵۲.۱۹ درصد آرا در برابر ۴۷.۸۱ درصد آرای قلیچداراوغلو برنده خواهد شد.

چند روز پیش نیز، موسسه تحقیقاتی اوپتیمار که نتیجه دقیق تری در خصوص دور اول انتخابات ریاست جمهوری ترکیه منتشر کرده بود، اعلام کرد که بر اساس نظرسنجی جدید، اردوغان با کسب ۵۳ درصد آرا در دور دوم با اختلاف پیروز رقابت خواهد شد.

هاکان بایراکچی مدیر موسسه تحقیقاتی سونار ترکیه نیز که در دور نخست انتخابات، نتیجه دقیق‌تری را پیش بینی کرده بود، اعلام کرد که در نظرسنجی انجام شده، اردوغان با ۵۲.۱ درصد پیروز میدان رقابت انتخابات ریاست جمهوری ترکیه خواهد بود و قلیچداراوغلو رقیب وی ۴۷.۹ آرای مردم را کسب خواهد کرد.

وی توزیع آرای سینان اوغان را مولفه‌ای تاثیرگذار در نتیجه دور دوم انتخابات ترکیه عنوان کرد و گفت: تصمیم اوغان در حمایت از اردوغان بر توزیع ۵.۲ درصدی آرای وی اثر خواهد گذاشت و آرای اوغان با نسبت نزدیک به هم، بین اردوغان، قلیچداراوغلو و رای ندادن هواداران اوغان تقسیم خواهد شد و در این وضعیت، اردوغان اگر آرای دور اول خود را تثبیت و تکرار کند، پیروز خواهد شد.

تبلیغات میدانی و طعم تلخ سخنان دو نامزد

هر دو نامزد حاضر در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، دو هفته گذشته تبلیغات میدانی خود را با قوت بیشتر ادامه دادند ولی اردوغان مانند دور نخست، به سخنرانی در اجتماعات انتخاباتی و مردمی در مناطق مختلف ترکیه پرداخت و قلیچداراوغلو رقیب وی نیز بیشتر بر مصاحبه با رسانه ها متمرکز شد.

تبلیغات انتخاباتی هر دو نامزد، فضای دو قطبی شکل گرفته در سپهر سیاسی ترکیه را بیشتر کرد و با وجود این که به نظر می رسد هواداران قلیچداراوغلو از پیروزی وی ناامید شده‌اند، ولی همه فعالان ستادی او تلاش کردند که با تشویق مردم و حتی ۱۱ درصد از مردمی که در دور نخست به پای صندوق های رای نرفته اند، نتیجه را به نفع خود تغییر دهند و بر این اساس، با وجود سردی حاکم در فضای انتخاباتی در دور دوم، پیش بینی می‌شود که میزان مشارکت بالایی رقم بخورد.

هر دو طرف این رقابت، در چنین فضایی خود را پیروز میدان معرفی می کنند ولی شواهد موجود در سخنان هواداران قلیچدار اوغلو نشان می دهد که آنها در مقایسه با اردوغان و هواداران او که خود را پیروز میدان می‌دانند، امید چندانی به موفقیت نامزد خود ندارند.

اردوغان نامزد ائتلاف جمهور در چنین فضای انتخاباتی با حضور در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که رقیب وی، به جای امید دادن به جامعه و مردم ترکیه، از لفاظی سیاسی، سیاه نمایی و انتشار محتواهای منفی در تبلیغات استفاده می کنند، ولی مردم ترکیه به او درس و پاسخ لازم را خواهد داد.

رییس جمهوری ترکیه همچنین گفت: یک نفر سعی دارد که با تنش، قطبی سازی و زبان تلخ سیاست جلو رود ولی این کار، روش ما نیست و ما صرف نظر از این که ملت به چه کسی رای دهد، همه را در آغوش می گیریم و معتقدیم که رای مردم هر کسی که باشد، در نهایت همه ۸۵ میلیون جمعیت ترکیه برنده انتخابات خواهند بود.

وی قلیچداراوغلو را به دروغ گویی متهم کرد و با بیان این که او بنیانگذار اختصاصی «اتاق‌های ترغیب» در دانشگاه برای برچیدن حجاب بود، گفت: ژست‌های آزادی خواهانه امروز آنها قابل قبول نیست چرا که آنها با تاسیس اتاق‌های اقناع و ترغیب در دانشگاه‌ها، دختران محجبه ترکیه را دچار رنج و اشک کردند.

اردوغان «گام‌های درست برای قرن ترکیه» را مانیفست انتخاباتی حزب عدالت و توسعه و دولت محتمل آینده خود اعلام کرد و افزود: در این مانیفست آموزش، سلامت، حمل‌ونقل، انرژی، کشاورزی و مبارزه با تروریسم در اولویت خواهد بود و در پنج سال آینده، یک بار برای همیشه مساله تروریسم در ترکیه ریشه کن خواهد شد.

وی در پاسخ به این سوال که در صورت پیروزی در دور دوم انتخابات صبح روز دوشنبه اولین اقدام او چه خواهد بود، گفت: با دوستان خود مشورت کرده و اول از همه به سرعت کابینه دولت جدید را تشکیل خواهیم داد.

اردوغان "رفراندم" خواندن دور دوم انتخابات ترکیه از سوی قلیچداراوغلو را تقبیح کرد و افزود: "در این زمینه ملت تصمیم می‌گیرد. و اگر ملت ترکیه بگوید «اردوغان ادامه بده»، مساله تمام شده است. با دو نامزد، رفراندوم برگزار نمی‌شود."

قلیچداراوغلو که در این دور از انتخابات کمتر در اجتماع مردمی حضور یافت، با انتشار توئیتی خطاب به رای‌دهندگان گفت: «با وجود همه فشارها و همه ممنوعیت‌ها، اگر مردم بخواهند می‌توان به پیروزی رسید»

وی نوشت: «اگر واقعا می‌خواهید، همه با هم از این چاله تاریک خارج می شویم. صرف نظر از دیدگاه و سبک زندگی شما، من از همه مردم درخواست می‌کنم. این آخرین راه است. اجازه دهید کسانی که کشورشان را دوست دارند، به پای صندوق های رأی بیایندد.»

قلیچداراوغلو در آخرین موضع گیری های انتخاباتی خود بار دیگر با تاکید بر ضرورت بازگرداندن آوارگان سوری به کشور خود گفت: با دولت سوریه مذاکره کرده و به توافق خواهیم رسید. امنیت مالی و جانی مهاجرانی که از ترکیه خواهند رفت را تامین خواهیم کرد. اگر اروپایی ها حقوق مهاجران سوری را رعایت نکرده، پول ندهند، قرارداد بازپذیرش مهاجران را فسخ می کنیم.

وی با بیان این که "اصلاً نگران نباشید، در دور دوم برنده خواهیم شد" افزود: انتخابات جاری ترکیه، فراتر از یک انتخابات است و همه پرسی محسوب می شود. موضوع بقاء ترکیه مطرح است.

مردم ترکیه در پای صندوق‌های رای

مردم ترکیه در دو هفته گذشته بی صبرانه منتظر فرا رسیدن امروز بودند تا با حضور در پای بیش از ۱۹۲ هزار صندوق رای، از بین اردوغان و یا قلیچداراوغلو یک نفر را به عنوان رئیس جمهور دوره سیزدهم این کشور را انتخاب کنند.

شورای عالی انتخابات ترکیه چند روز پیش با انتشار نتایج قطعی و رسمی انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور که در۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برگزار شد، اعلام کرد که در این رقابت سیاسی، اردوغان نامزد ائتلاف جمهور و رئیس جمهور کنونی ۲۷ میلیون و ۱۳۳ هزار و ۸۴۹ رای از مجموع آرای مردمی معادل ۴۹.۵۲ درصد از آرای معتبر را کسب کرده و نتوانست حد نصاب ۵۰ درصد به اضافه یک رای را در دور نخست کسب کند.

بر اساس اعلام این نهاد، قلیچدار اوغلو نامزد ائتلاف ملت و نزدیک‌ترین رقیب اردوغان نیز در دور اول انتخابات با کسب ۲۴ میلیون و ۵۹۵ هزار و ۱۷۸ رأی معادل ۴۴.۸۸ درصد آرای مردمی به همراه اردوغان به دور دوم راه یافت.

بر اساس نتیجه قطعی و رسمی دور اول انتخابات ترکیه که دو روز پیش در روزنامه رسمی این کشور نیز منتشر شده است، از میان حدود ۶۰ میلیون و ۷۲۲ هزار نفر واجد شرایط رای دادن که برای حضور در پای صندوق های رای ثبت نام کرده بود، حدود ۵۳ میلیون و ۹۹۴ هزار نفر در انتخابات رای دادند.

بر اساس نتیجه قطعی اعلام شده، در این دو انتخابات، ۵۲ میلیون و ۹۷۳ هزار رای صحیح شمارش شده و حدود یک میلیون و ۲۱ هزار رای نیز نامعتبر و باطله بوده است.

شورای عالی انتخابات ترکیه، میزان مشارکت در انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور را ۸۸.۹۲ درصد اعلام کرد.

مردم ترکیه امروز ۲۸ ماه مِی ۲۰۲۳(هفتم خردادماه ۱۴۰۲) از میان دو نامزد اردوغان و قلیچدار اوغلو که بیشترین رای انتخابات ریاست جمهوری را به دست آورده‌اند، یک نفر را به عنوان رئیس جمهور دوره سیزدهم انتخاب می کنند.

«احمد ینر» رئیس شورای عالی انتخابات ترکیه از پیش بینی ۱۹۱ هزار و ۸۸۴ صندوق رای در ۹۷۳ شهرستان ۸۱ استان برای اخذ آرای این دوره از انتخابات حساس خبر داد.

انتخابات ریاست جمهوری ترکیه برای نخستین بار در تاریخ این کشور به دور دوم کشیده شده است.

دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و بر اساس اصلاحیه قانون اساسی که در سال ۲۰۱۷ به تصویب رسید، رئیس جمهور بالاترین مقام اجرایی و رئیس دولت بوده و در انتخاب وزرا و همراهان دولت اختیار کامل دارد.

 



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com