موضوع تحریمها بسیار پیچیدهتر از آن است که با گنجاندن یک عبارت تحت عنوان «لغو یکجای تمامی تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای» قابل حل باشد در این مختصر سعی شده است تا حدودی از لایههای پنهان پازل تحریمها رمزگشایی شود و بر همین اساس 22 راهبرد ذیل پیشنهاد میشود:
هر تصمیم ایران بايد متناسب با تصمیم طرف مقابل باشد و همه تصمیمگیریها اعم از فنی و غیر آن نباید منفک از یکدیگر اتخاذ شود.
لغو در برابر لغو، تعلیق در برابر تعلیق، اقدام برگشتپذیر در برابر اقدام برگشتپذیر بايد راهبرد اصلی تمامی تصمیمگیریها باشد.
حوزههای تصمیمگیری تحریمها بايد کاملاً شفاف و مشخص باشد، بر این اساس تحریمهای اروپایی باید شامل اتحادیه اروپا، اعضای اروپایی 1+5 و یا هر کشور اروپایی دیگر و تحریمهای آمریکا شامل کنگره، سنا، دولت، رئیسجمهور، دستگاههای اجرایی و قوه قضاییه آمریکا باشد.
در متن توافقنامه از کلمات و عبارات شفاف، واضح و غیرقابل تفسیر که در حقوق بینالملل دارای مفهوم مشخص است استفاده شود.
همانگونه که رهبر حکیم و فرزانه انقلاب فرمودهاند: لغو تحریمها بايد جزو توافقنامه باشد نه نتیجه آن، بر این اساس از زمان امضاي توافقنامه نهایی بايد همه تحریمهای هستهای طبق توافقنامه ژنو بدون هیچ محدودیتي لغو شود.
از آنجا که در معماری تحریمها مرز مشخصی بین تحریمهای هستهای و غیرهستهای (بهانههای حقوق بشری، تروریسم و دیگر موارد) وجود ندارد؛ لذا اکتفا به لغو تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای به هیچوجه کافی و دربرگیرنده حقوق ملت ایران نيست.
هدف از مذاکره، لغو تمامی تحریمهایی است که تحت عناوین مختلف و به بهانه فعالیت هستهای موانع قابل توجهی بر سر راه اقتصاد ایران با دیگر کشورها ایجاد کرده است وگرنه لغو تحریمهایی که اثر چندانی بر اقتصاد کشور نداشته به هیچوجه مورد نظر ملت ایران نخواهد بود. با توجه به پازل پیچیده تحریمها اعم از هستهای و غیرهستهای که آمریکاییها به عنوان معماری تحریمها از آن نام میبرند؛ تیم مذاکرهکننده هستهای بايد به طور دقیق و شفاف موضوع حذف همه تحریمها علیه ایران را در جداول مربوطه مشخص كند؛ در غیر این صورت لغو کلی تحریمها در دام نیرنگ آمریکایيها که مقام معظم رهبری نسبت به آن دغدغه جدی داشتهاند گرفتار خواهد شد و از آنجا که پس از امضاي توافقنامه نهایی اهرم اصلی اجرای تحریمها در دست آمریکاست، جمهوری اسلامی ایران در دایره نبود شفافیت، درگیر نیرنگ آمریکاییها خواهد شد.
تحریمهای مختلف اعم از مالی، بانکی، تجاری و نفتی که تحت عناوین مختلف نبود اشاعه، تروریسم، حقوق بشر و سایر موارد علیه ایران وضع شده فاقد مرزهای مشخص و معین است. بر این اساس با لغو تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای نبايد همان تحریمها تحت عناوین موازی و ترکیبی به قوت خود باقی بماند.
بر این اساس سختترین و پیچیدهترین و شاید مهمترین موردی که تیم مذاکرهکننده بايد به صورت تخصصی آنها را مورد تجزیه و تحلیل دقیق قرار بدهد موضوع نحوه شفافسازی لغو تحریمها از جداول پیچیدهای است که آمریکاییها آن را در قالب پازل پیچیده تحریمها طراحی کردهآند. در صورت نبود توجه و شفافسازی دقیق تحریمها، موضوع لغو تحریمها در هالهای از ابهام راه را برای فشار آمریکاییها از مسیرهای مختلف علیه ایران همچنان بازخواهد گذاشت.
اینکه آمریکاییها بارها اعلام کردهاند که معماری تحریمها علیه ایران به هم نخواهد خورد دقیقاً به دليل پیچیدگیهایی است که در مهندسی تحریمها علیه ایران به کار گرفته شده است.ژ اگر همه تحریمها علیه ایران لغو شود ولی 2 تحریم سیسادا (CISADA-2010) و قانون دفاعی آمریکا (NDAA-2011) به قوت خود باقی بماند بدنه اصلی تحریمهای بانکی، مالی و نفتی همچنان باقی خواهد ماند.
از 18 تصمیم تحریم دولت آمریکا علیه ایران (از بدو انقلاب تاکنون) تنها در 3 مورد به موضوع نبود اشاعه اشاره شده است که در همان 3 مورد نیز به تحریمهای دیگر پرداخته شده است. نیرنگ بزرگ آمرکیاییها در معماری تحریمها نهفته است که متأسفانه تیم مذاکرهکننده کمتر به این موضوع پرداخته است و شاید هم تا حدودی از این حیله پیچیده آمریکاییها غفلت شده باشد.