تحول و نوگرایی، ثمره جشنواره تئاتر کودک است همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

Today : Wed, April 24, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  82740 تاریخ انتشار:  1396-07-25 - 05:45 تعداد بازدید:  297
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

کارگردان و کارشناس تئاتر کودک در همدان:
تحول و نوگرایی، ثمره جشنواره تئاتر کودک است

نویسنده : شکوفه رنجبر

فرهنگی

■ پوستر بيست وچهارمين دوره جشنواره تئاتر کودک و نوجوان امروز رونمايي مي‌شود

نوشين بيگلريان، كارگردان و كارشناس ارشد
تئاتر و فارغ‌التحصيل نمايش از دانشگاه تهران است. او از سال‌هاي ابتدايي زندگي چيزي حدود 30 و اندي سال پيش با هنر نمايشي اخت گرفته و به واسطه زندگي در خانواده‌اي هنرمند و هنرپرور اين روزها خون دل مي‌خورد به حال هنرمندان تئاتري شهرش و شايد همين دغدغه‌ها باعث شده كه دل‌مشغولي دهه 30 زندگي او معطوف به كار كودك و فعاليت در اين حوزه باشد.
گفت‌وگو با او را با محوريت کار کودک و جشنواره تئاتر كودك در ادامه بخوانيد.
خانم بيگلريان به عقیده بیشتر کارشناسان كار كودك در عين حال كه ساده به نظر مي‌رسد، خيلي هم سخت و حساس است؛ چون انتقال مفاهيم بايد متناسب با دنياي بچه‌ها باشد. شما اين مفاهيم را چگونه منتقل مي‌كنيد؟
ما سعي كرديم براي انتقال بهتر مفاهيم و ارتباط بهتر با بچه‌ها متن‌هاي ايراني انتخاب كنيم كه امكان برقراري ارتباط با بچه‌ها را بيشتر دارند. متن‌هايي مثل كليله و دمنه و مرزبان‌نامه و بعد هم داستان‌هايي كه روايتگر موضوعات آموزشي براي كودكان باشد از جمله كارهايي است كه براي كودكان امروز خوراك آموزشي در بستر تئاتر را فراهم مي‌كند. اعتقاد دارم مهمترين كاري كه نمايش كودك بايد انجام بدهد، ارتباط با كودك در بالاترين حد ممكن است به طوري كه كودك به باورپذيري برسد و با هم‌ذات‌پنداري قهرمان نمايش در طول اجرا به تجربه مفيد و مشترك برسد.
 حال و هوای این روزهای سالن های نمایش استان گواه جنب و جوشی را دارد که دور از باور نیست بگوییم متاثر از نزدیک شدن به روزهای آغاز جشنواره بین المللی تئاتر کودک در همدان است، به نظر شما تا چه حدودی جشنواره در این زمینه موفق عمل کرده؟
پس از بازگشت دوباره جشنواره  در 7، 8 سال گذشته یعنی از سال 89 که دوره هفدهم آن بود چیزی حدود 8 دوره گذشته و ما شاهد هستیم در این سیکل گذرا تئاتر كودك متحول شده، كارها به نوگرايي كشيده شده و اغراق نیست اگر ادعا کنیم تقريباً 80 درصد كارگردان‌هاي همدان درگير تئاتر كودك هستند چون دغدغه امروز هنرمندان نمایش استان کار برای كودك شده اگرچه این شور بخشی تا حدودی باعث افت نمایش ها در سایر حوزه ها شده اما در بخش کودک جشنواره رسالت خود را انجام داده رسالتی که بر مدار ارتقا کیفیت و باز آفرینی و خلاقیت در نمایشنامه ها و اجرای کارهای کودک درون دارد.
 یکی از آن دست اتفاقاتی که امسال در دور بیست وچهارم شاهد آن خواهیم بود چهره جدید دبیری جشنواره با حضور خانم کاظمی است به باور شما اینکه حالا یک زن سر علمدار برپایی این جشنواره شده تا چه میزان می توان دلخوش بود تا هنرمندان زن تئاتر استان پر رنگ تر در جشنواره به بازی مدیریتی گرفته شوند؟
من نه به عنوان یک هنرمند بلکه به عنوان یک همدانی باور دارم در سال های اخیر جشنواره رشد خوبی را در تمام حوزه های اجتماعی استان به بار نشاند از فعالیت های اجتماعی زنان تا ظرفیت واقع شدن برای جذب گردشگر که این طبیعت فستیوال های بین المللی چون جشنواره تئاتر کودک است از طرفی سال‌هاي سال دبيري جشنواره با شهرام كرمي تجربه شد که تجربه خوبی هم بود امسال با حضور كاظمي انتظار بر این بود که حداقل دبیر جشنواره نشستی را باهنرمندان همدانی داشته باشد و پای دل حرفها بنشیند من به عنوان یک فعال حوزه نمایش دورادور چهره خانم کاظمی را به عنوان يك پيشكسوت تئاتري شناخته شده و کارگردان کارهای کودک می شناسم اما توقع می رود اما به عنوان دبير جشنواره حضور پر رنگ تری را در محافل هنری و حتی جلسه معارفه با هنرمندان همدانی داشته باشند بله امروز در مراسم رونمايي تئاتری های همدان حضور دارند اما آیا رونمایی از پوستر مجالی برای صحبت و شنیدن دغدغه های ما می تواند باشد؟
بر این اساس اميدوار هستم كه حضور یک دبیر زن سبب شود نگاه ويژه‌تری به زنان تئاتري شهرم شود اما چیزی که در حال حاضر مشخص است نشان از هيچ اتفاق تازه‌ای را نمی دهد مگر در برخی بخش ها از جمله داوری ها که خوشبختانه دوست و همکار عزیزم خانم فاطمه ابرار پایدار حضور دارند اما آیا این برای زنان هنرمند همدان، شهری که زادگاه این جشنواره است کفایت می کند؟
 خانم بیگلریان یکی از نقدهایی که همواره نوک تیزش جشنواره تئاتر کودک را نشانه رفته این مساله است که جشنواره مختص به همان زمان برگزاری شده در حالی که ماهیت آغاز به کار جشنواره ها بیشتر به زمانی باز می گردد که فراخوان منتشر می شود نقش ارشاد استان را در این زمینه چگونه ارزیابی می کنید؟
موضوعی که اداره ارشاد همدان باید واقعا به آن توجه ویژه داشته باشد این مساله است که جشنواره تئاتر کودک یک هفته نیست بلکه جشنواره روزي كليد مي‌خورد كه فراخوان بيرون مي آید بر این اساس در يك پروسه 6 تا 7 ماهه جشنواره را در استان داريم اما قسمت تاسف بار زمانی است که سالن های نمایش فقط در روزهای پایانی شلوغ می شود چرا؟ چون مردم شهر چندان اطلاعیی ندارند البته فارغ از این مساله حنی هنرمندان تئاتری استان هم باید اخبار جشنواره و اطلاعات آن را از کانال ها و راه های ارتباطی کشوری پیگیری کنند و به نظر من این یعنی اداره ارشاد شهرم که بازی را از داخل استان نمی تواند خوب پیش ببرد اگرچه به شخصه در سال‌هاي گذشته بنا بر علاقه وعشق به صورت شخصی در جشنواره  ورود پيدا کردم اما امسال پس از سالها نه تنها من بلکه همکاران و بزرگان عرصه نمایش استان در برگزاری جشنواره نقش چندانی ندارند و این به نظر شما چه معنایی دارد جز تعبیر این موضوع که ارشاد نتوانسته موفق عمل کند و به جای کوچک کردن بدنه دولتی جشنواره و برون سپاری به بخش خصوصی(گروه ها و انجمن ها) هر ساله دایره فعالیت خصوصی سازی را تنگ تر نموده است.
 یکی از بحث هایی که همیشه گریبانگیر جشنواره در همدان شده به موضوع سالن های نمایش برمی گردد و گلایه‌مندی گروه‌های شرکت کننده به عقیده شما چقدر این مساله تاثیر گذار در اجراهای است؟
این مساله که کیفیت سالن های نمایش باید استاندارد اجرا برای کارها باشد موضوعی است که بی قید و شرط دغدغه تمام هنرمندان در بیشتر استان ها است اما وضعیت سالن‌هاي نمايشی همدان هم به آن اسفناکی که در برخی مصاحبه های هنرمندان شرکت کننده در جشنواره آورده می شود نیست دوستان هنرمند ما باید بدانند که اگر ظرفیت سالن های نمایشی همدان مشکل جدی داشت هیچ وقت نمی توانست میزبانی را برای چند دوره از استانی مثل اصفهان که بودجه های خاص کار فرهنگی دارد بازپس گیرد پس این نقد به اين شدت نيست كه گروه‌ها عنوان می کنند.
 داوران کودک همانطور که می دانید نقطه عطف داوری های در جشنواره هایی هستند که مختص کودکان است با این حال در دوره بیست و سوم ما شاهد اتفاقی بودیم که با واکنش هنرمندان مواجه شد؛ حذف داوران کودک! شما چه نظری در این خصوص دارد؟
بدترین اتفاق ممكن دوره پیش حذف داوران كودك بود همان داورانی که از سال 70  در جشنواره حضور داشتند و جايزه آنها قشنگ‌ترين اتفاق ممکن جشنواره به شمار می رفت و می توان گفت سمبل و نماد جشنواره بودند حضور 10 داور كودك و 10 نوجوان همان عطف داستان داوری ها بود که در سال‌هاي اخير هيجان و وجه خاصي به برگزاري جشنواره داده بودن و لوح و جايزه‌هایشان با ارزش‌ترين جوايز از ديد گروه‌هاي خارجي شرکت کننده و هنرمندان ایرانی محسوب می شد که متاسفانه هنوز سوال چرایی حذف داوران در دوره گذشته بی جواب مانده؟
گفتني است مراسم رونمايي از پوستر بيست وچهارمين دوره جشنواره تئاتر کودک امروز ساعت 10 در مدرسه برزين واقع در شهرک انديشه برگزار مي‌شود.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com