فردا کودکانهترین رویداد حرفهای دنیا در حوزه تئاتر درهمدان آغاز میشود و این بار جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان- همدان بیست ونهمین دوره خود را تجربه خواهد کرد.
این رویداد به دبیری امیر مشهدی عباس توسط اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حمایت شهرداری همدان و مشارکت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان، انجمن هنرهای نمایشی ایران 11 تا 17 آبان ماه سال 1403 با شعار «تئاتر گفت وگوی بدون مرز» و با هدف «تقویت همدلی و همراهی ، رشد و آگاهی واعتماد به نفس فرزندان ایران از مسیر هنر نمایش» در شهرتاریخی همدان برگزار خواهد شد.
شاید بتوان تئاتر كودك و نوجوان را یكی از بهترین شاخصهای سنجش رشد فرهنگی یك جامعه دانست، به طوری كه هر چه این حوزه بیشتر مورد توجه قرار گیرد، جامعه از منظر فرهنگی پیشرفتهتر خواهد بود، در این معادله است كه جای خالی این هنر با توجه به سبقه فرهنگی كشورمان بسیار محسوس و البته سؤالبرانگیز است. در اهمیت حال خوب این روزهای کودکان همدانی همین بس که داگلاس سیسیل نورث، اقتصاددان آمریکایی و برنده جایزه نوبل اقتصاد در سال ۱۹۹۳ میگوید: «اگر میخواهید بدانید کشوری توسعه مییابد یا نه، سراغ صنایع و کارخانههای آن کشور نروید. اینها را بهراحتی میتوان خرید یا دزدید یا کپی کرد... ببینید چگونه بچهها را آموزش میدهند. مهم نیست چه چیزی آموزش میدهند؛ ببینید چگونه آموزش میدهند. اگر کودکانشان را پرسشگر، خلاق، صبور، نظمپذیر، خطرپذیر، اهل گفتوگو و تعامل و برخوردار از روحیه مشارکت جمعی و همکاری گروهی تربیت میکنند، مطمئن باشید که آن کشور در چند قدمی توسعه پایدار و گسترده است.» و این چیزی است که جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان همدان رقم زده است و آن ظرفیت ابداع مغزها برای آینده است و این منبع را زمانی در اختیار داریم که هشدار بسته شدن پنجره جمعیتی کشور نواخته شده است.
تئاتر كودك و نوجوان؛ كاربردها و ضرورتها
اهمیت تئاتر كودك و نوجوان و تأثیر زیربنایی آن بر رشد این گروه سنی آینده ساز و بر رشد فرهنگی جامعه تا آنجاست كه مارك تواین، نویسنده آمریكایی كودك و نوجوان، این «زاییده نبوغ آدمی» را از بزرگترین ابداعات قرن بیستم، قویترین معلم اخلاق و بهترین انگیزه به سوی بهزیستی میداند.
هر تعبیر و تعریفی كه برای تئاتر كودك و نوجوان در نظر گرفته شود تأییدی بر نقش مهم آن در آموزش مهارتهای زندگی به كودك و بر اهمیت توجه به آن در فرهنگسازی جامعه است. كودك در تئاتر میآموزد، زیراکه تمرین زندگی به جای بازیگری از مهمترین تفاوتهای نمایش این گروه سنی با نمایش بزرگسالان است.
داود كیانیان در كتاب «تئاتر كودك و نوجوان» مواردی چون آشنایی با یك فعالیت جمعی و اجتماعی، آشنایی با یك رسانه گروهی، آموزش پیامگیری و پیام رسانی، آشنایی با هنرهای تجسمی در رابطه با گریم و دكور، آشنایی با ادبیات و انواع قصه، تقویت قدرت تفكر و ایجاد خلاقیت، درك لذت از زیبایی و هنر، ظهور تواناییها و ناتوانیها و رشد استعدادهای ویژه و آشنایی با نظم و ترتیب را از كاربردهای تئاتر كودك و نوجوان معرفی میكند.
دیویی چمبرز نیز در كتاب «قصه گویی و نمایش خلاق» بر تأثیر تئاتر كودك و نوجوان بر ایجاد و تقویت مهارتهایی چون تحلیل ادبی، گوش كردن، زبان محاوره، اندیشیدن خلاق، برنامهریزی و ارزیابی مؤثر در كودكان تأكید كرده است.
كودكان و نوجوانان امروز نسل آینده را تشكیل میدهند پس باید برای آینده و با نگاهی آیندهنگر تربیت شوند. همان گونه كه حضرت علی (ع) فرمودهاند: فرزندانتان را برآداب خود تربیت نكنید؛ زیراکه آنها برای آینده و زمانی غیر از زمان شما آفریده شدهاند.
درك ضرورت پرداختن به تئاتر كودك و نوجوان با توجه به اهمیت این مقوله در ایجاد زیرساختهای آموزش نسل جدید مسألهای آشكار است. همین امر سبب شده است كه كشورهای پیشرفته برای مطالعه و گسترش نمایش این گروه سنی بودجه قابل توجهی را اختصاص دهند. نقش آموزشی تئاتر كودك و نوجوان در این كشورها تا آن اندازه بدیهی است كه در مدارس، ساعتی به در نمایش اختصاص داده میشود.
بیست ونهمین «جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان- همدان» به دبیری امیر مشهدی عباس توسط اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حمایت شهرداری همدان و مشارکت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان، انجمن هنرهای نمایشی ایران 11 تا 17آبان ماه سال 1403 با شعار «تئاتر گفت و گوی بدون مرز» و با هدف «تقویت همدلی و همراهی، رشد و آگاهی واعتماد به نفس فرزندان ایران از مسیر هنر نمایش» در شهرتاریخی همدان برگزار خواهد شد.
«تحقق مشارکت اجتماعی کودکان و نوجوانان»، «ارتقای سطح فرهنگ عمومی»، «تقویت بنیانهای اصیل خانواده و رتباط نسلها»، «آموزش شهروندی و افزایش مسئولیت پذیری با ایجاد زمینه مشارکت فعال کودکان و نوجوان ایران زمین در تولید آثارنمایشی» به عنوان بخشی از حقوق قشر پویا و اثرگذار جامعه بخش دیگری از اهداف ستاد برگزاری بیست ونهمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان است.