کنگره ملی بانوی انقلابی مرضیه حدیدچی «خواهر دباغ» امروز ۳۰ آبان در تالار وحدت تهران و با حضور ریاست مجلس شورای اسلامی برگزار می شود. همچنین قرار است مراسم اختتامیه نیز یکم آذر با حضور گروه های مختلف مردم و با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شود.
نگاهی به زندگی بانو دباغ
مرضیه حدیدچی در سال 1318 در شهر همدان متولد شد و درخانوادهای مذهبی و فرهنگی رشد ونمو کرد. تحصیلات خود را از مکتب خانه آغاز کرد و از معلومات پدرش در یادگیری قرآن و نهجالبلاغه بهره فراوان برد.
مرحومه دباغ در سال1333 با محمد حسن دباغ ازدواج کرد. این ازدواج سرآغاز تحولات زندگی وی محسوب میشود. در آغازین روزهای زندگی مشترک به تبعیت از همسرش به تهران مراجعت کرد. در تهران توانست تحصیلات علوم دینی خود را تا سطح (شرح لمعه) ادامه دهد و از محضر استادانی چون مرحوم حاج آقا کمال مرتضوی، حاج شیخ علی خوانساری، شهید آیتا... محمدرضا سعیدی و شهید سید مجتبی صالحی خوانساری استفاده کند.
دباغ در حالی به تحصیل ادامه میداد و به فعالیتهای سیاسی مبادرت داشت که مادر 8 فرزند بود. فعالیتها و حرکتهای سیاسی دباغ با پخش و توزیع اعلامیه در سالهای 41-40 آغاز میشود و با ورود به تشکیلات تحت هدایت شهید سعیدی در تهران شدت مییابد. همچنین در این دوره با دانشجویان مبارز دانشگاههای تهران، شهید بهشتی، صنعتی شریف و علم وصنعت همکاری و تعامل داشته است.
حدیدچی(دباغ) پس از شهادت آیتا... سعیدی در1349 به مبارزه و تبلیغ خود علیه رژیم شاه شدت میبخشد و سرانجام در1352 توسط ساواک دستگیر میشود. در کمیته مشترک به همراه دخترش شدیدترین شکنجهها را تحمل کرده به سختی بیمار میشود و در زمانی که امیدی به زنده ماندنش نیست از زندان آزاد میشود، در حالی که دخترش (رضوانه) همچنان در زندان میماند.
دباغ پس از آزادی تحت عمل جراحی قرار میگیرد و از مرگ نجات مییابد و پس از چند ماه دوباره دستگیر و زندانی میشود. در این دوره از زندان به تقابل ایدئوژیک با گروههای مارکسیستی برمیخیزد و زنان مسلمان زندانی را پیرامون خود جمع میکند. دباغ در1353 برای ادامه مبارزاتش به خارج از کشور میرود و تا پیروزی انقلاب اسلامی در هجرت به سر میبرد.
در بسیاری از حرکتها و فعالیتهای مبارزان در خارج از کشور راهپیماییها، تظاهرات و اعتصابات شرکت فعال داشت. دباغ پس از هجرت امام(ره) به پاریس در سال1357 به خیل یاران ایشان پیوست و وظایف اندرونی بیت امام(ره) را به عهده گرفت و لحظاتی گرانمایه را برای خود رقم زد.
مرضیه حدیدچی در خارج از کشور با عناوین خواهر دباغ، خواهر زینت احمدی نیلی و خواهر طاهره شناخته میشد. اکنون عنوان طاهره دباغ برای او به یادگار مانده است.
مرحومه مرضیه دباغ پس از پیروزی انقلاب اسلامی به کشور بازگشت و در مصدر بسیاری از امور از جمله: فرماندهی سپاه همدان و مسئولیت بسیج خواهران قرارگرفت، و 3دوره نماینده مردم تهران و همدان در مجلس شورای اسلامی بود.
علاوه بر آن در دانشگاه علم و صنعت ایران و مدرسه عالی شهید مطهری به تدریس پرداخته است و قائم مقام جمعیت زنان جمهوری اسلامی بوده است.
مرضیه دباغ در 27 بهمنماه اجازه یافت که به ایران بیاید.
وی در اوایل درگیریهایی با منافقین داشت که به دنبال آن جلساتی را با تعدادی از آقایان گذاشته که بعد ایشان به همراه مرحوم لاهوتی و 2 تن دیگر از آقایان مأموریت یافتند که برای تشکیل سپاه به منطقه غرب بروند.
این گروه در پاوه، کرمانشاه، ایلام و چند شهرستان بزرگ دیگر سپاه تشکیل دادند وبعد به همدان رفته که به دلیل جو خاص همدان و این که همه گروهها آنجا پایگاه داشتند آیتا... مدنی در جلسهای به این نتیجه رسیدند که فرماندهی سپاه همدان را مرضیه دباغ برعهده بگیرد تا سپاه منسجم شود. تقریباً تا اواسط سال 1360 مسئولیت سپاه همدان با ایشان بود.
پس از آن مسئولیت آموزش بسیج را به عهده گرفته و سپس 3 دوره نماینده مجلس شورای اسلامی شدند. همین طور برخی آموزشهای سیاسی- نظامی را هم برای بسیج تشکیل دادند. مسئولیت زندانهای تهران را نیز مدتی به عهده داشتند. همچنین بازرسی زندانهای کل کشور را نیزعهدهدار بودند.
دباغ علت انتخاب شدنش را توسط امام(ره )در هیأت حامل پیام امام(ره) به گورباچف را بر اساس شناختی که امام(ره) در سال 49، نسبت به ایشان داشتند اعلام کردند.
به گزارش تسنیم، مرضیه حدیدچی (دباغ) از مبارزان پیشگام انقلاب اسلامی در 27 آبانماه سال 1395 پس از گذراندن دورهای بیماری در بیمارستان خاتم الانبیاء(ص) دارفانی را وداع گفت. وی از بیماری قلبی رنج میبرد.