مدير مركز هنرهاي نمايشي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي كشور با يبان اينكه مشكل سالنهاي نمايشي در تئاتر تنها به يك استان خاص برنميگردد، گفت: چالش موجود در سالنهاي نمايشي براي تئاتر يك مشكل عام در سراسر كشور است كه اين روزها با ظرفيتي كه دانشگاهها در پرورش هنرمندان ايجاد كردهاند، باعث شده جمعيت گستردهاي از هنرمندان تئاتر وجود داشته باشد كه متأسفانه سالنهاي موجود جوابگوي اين ظرفيت نيست.
مهدي شفيعي در گفتوگو با خبرنگار افزود: براي حل معضل سالنهاي نمايش به نظر ميرسد نياز به يك نهضت همگاني وجود دارد. دقيقاً همان كاري كه در يك دهه گذشته براي نوسازي مدارس و استفاده مطلوب از ساعت آموزشي در آموزشوپرورش صورت گرفت.
وي با اشاره به اينكه براي عدم تمركزگرايي تئاتر در پايتخت و چند استان مشخص شده نيازمند ساخت سالنهاي نمايشي استاندارد در سطح كشور هستيم، اظهار داشت: همدان با توجه به ميزبان بودن در جشنواره بينالمللي تئاتر كودك نياز به ساخت پلاتو و سالنهاي نمايشي بيشتري دارد كه ميتواند با الگو قرار دادن برخي استانها از جمله كرمان با ايجاد تفاهمنامهاي بين استانداري و معاونت هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اقدام به ساخت و تجهيز اين سالنها نمايد.
وي تأكيد كرد: نقطه قوت همدان در برگزاري جشنواره تئاتر كودك كه يك ويژگي خاص براي اين استان به شمار ميرود، حجم بالاي استقبال در بين مخاطبان است كه به نظر ميرسد هر سال نسبت به سال گذشته حركت رو به رشدي داشته است. بر اين اساس وقتي استاني چنين شرايطي را در اقبال عمومي از اجراي تئاتر دارد به طبع نيازمند ارتقاي زيرساختها از جمله سالنهاي نمايشي و استمرار چرخه اجرا در طول سال ميباشد.
شفيعي با بيان اينكه تئاتر كودك تضمينكننده نقش تئاتر در ساخت جامعه توسط نسل آينده به شمار ميرود، عنوان كرد: متأسفانه در بين مديران و سياستگذاران و حتي هنرمندان توجهي كه به تئاتر حرفهاي و بزرگسال ميشود، بيشتر از آن است كه براي تئاتر كودك در نظر گرفته شود، اين اتفاق در حالي است كه تئاتر كودك مولد و پرورشدهنده مخاطب براي تئاتر بزرگسال است؛ چراكه كودكان در اين سنين است كه بايد فرهنگ ديدن تئاتر را آموزش ببينند.
مديركل مركز هنرهاي نمايشي با انتقاد از عملكرد آموزشوپرورش در حوزه تئاتر دانشآموزي گفت: اگرچه كانون پرورش فكري اقداماتي را در جهت آموزش كودكان و نوجوانان براي آشنايي با هنر تئاتر انجام ميدهد، اما آموزشوپرورش به عنوان مهمترين نهاد آموزشي كشور سهم تأثيرگذاري بسيار بالايي در علاقمندي كودكان به نمايش و ديدن تئاتر دارد. بنابراين پيشنهاد ميشود از تايم كلاس هنر براي آموزش تئاتر در مدارس با كمك انجمنهاي نمايشي حداكثر بهرهمندي را در اين زمينه براي رشد تئاتر به نتيجه برسانند.
شفيعي به تفكيك و تخصصي شدن نمايشا در جشنواره تئاتر كودك اشاره داشت و گفت: يكي از آن دست اقامات خوبي كه در سالهاي برگزاري جشنواره اتفاق افتاد، موضوع تخصصي شدن بخشهاي مختلف جشنواره از جمله تئاتر خردسال، كودك، نوجوان و بينالملل بود كه بنا بر اظهارنظر داوران هر يك از اين حوزهها، با اين اقدام ارتقاي كيفيت آثار هر سال نسبت به دوره گذشته محسوستر شده و سبب شده تا استقبال از اجرا نيز تضمين شود.
وي همچنين در ارتباط با بليتفروشي نمايشها در زمان جشنواره اظهار داشت: فرهنگ ديدن تئاتر يكياز آن حلقه مفقودههاي فرهنگي است كه بايد مورد توجه جدي سياستگذاران و فعالان اين عرصه قرار گيرد. بر اين اساس بايد گفت نمايشنامهها نيازمند دارا بودن بانك مخاطب هستند تا بتوانند چرخه اقتصادي مطلوبي داشته باشند. با توجه به اين، ديدن نمايش رايگان زيبنده فرهنگ تئاتري نيست؛ چراكه بايد به فعاليت و تلاش گروههاي اجراكننده احترام گذات كه بخشي از آن به طور قطع با خريد بليت جبران ميشود. بنابراين اگر فرهنگ ديدن نمايش تقويت شود، ما در جشنوارهها هم به راحتي ميتوانيم بليتفروشي را فرهنگسازي كنيم.
وي افزود: در استان همدان به عنوان ميزبان برگزاري جشنواره تئاتر كودك آن هم در سطح بينالمللي دبيرخانه دائمي وجود دارد اما فعاليت اين دبيرخانه در طول سال تا چه اندازه تأثيرگذار بر توليدات كار كودك بوده؟ بهتر نيست با همكاري و تعامل بيشتر دبيرخانه با ساير استانها و حتي گروههاي خارجي استمرار در اجراي تئاترهاي باكيفيت در همدان كه پايتخت تاريخ و تمدن كشور به شمار ميرود، حفظ شود تا هم تكاپو و نشاط در جامعه نهادينه شود و هم در ايام برگزاري جشنواره شاهد يك فستيوال قدرتمند و تأثيرگذار باشيم.
شفيعي با اشاره به تفاهمنامه منعقد شده بين همدان و معاونت امور هنري براي ميزباني 5 ساله از جشنواره تئاتر كودك و نوجوان گفت: اين رويداد يك ظرفيت براي همدان به شمار ميرود كه با داشتههاي فرواني كه در زمينههاي تاريخي، فرهنگي و گردشگري دارد، خود را در سطح ملي و بينالمللي معرفي كند. بر اين اساس حضور گروههاي خارجي در همداني كه حالا سفال لالجين آن عنوان جهاني پيدا كرده، يك پتانيسل به شمار ميرود كه از اين افراد سفيران گردشگري و معرفان فرهنگي اين ديدار را بسازد.
مديركل مركز هنرهاي نمايشي كشور همچنين به نقش تبليغات اشاره داشت و بيان كرد: مديريت شهري همدان بايد جشنواره را از خود بداند و پاشنه كشيده وارد گود شود. متأسفانه در سالهاي اخير ضعف تبليغات بخصوص تبليغات محيطي در سطح شهر يكي از دغدغههاي مهم رسانهها و برگزاركنندگان حشنواره به شمار ميرود. با توجه به اين نيازمند تعامل بيشتر بين ارگانها و سازمانهاي اجرايي در همدان براي برپايي جشنواره بينالمللي تئاتر كودك و نوجوان هستيم.
شفيعي افزود: تبليغات جشنواره نبايد تنها در سطح استان خلاصه شود و براي نتيجهبخش بودن آن نياز است كه سطح گستردهتري را درگير معرفي و انعكاس برپايي اين فستيوال بينالمللي كنيم.
وي با بيان اينكه بودجه هيچوقت توجيه مناسبي براي رفع تكليفها نيست، گفت: خوشبختانه اعتبار و بودجه جشنواره از اولويتهاي معاونت امور هنري وزارتخانه محسوب ميشود. بنابراين هيچگاه مشكل اعتباري براي برگزاري جشنواره تئاتر كودك را نداشتيم. بر اين اساس بودجه برگزاري بين استان كه موظف به انجام امور نرمافزاري است و مركز هنرهاي نمايشي كه متولي تأمين سختافزارهايي از جمله هزينه داوريها، كمكهزينه حضور گروهها و... است، تقسيم ميشود كه امسال نيز با رشد 15 درصدي همراه بود.
وي در پايان تأكيد كرد: همدان ظرفيتهاي بيشماري در تئاتر كشور خصوص تئاتر كودك و نوجوان دارد كه با تقويت پتانسيلها ميتواند قطب برگزاري فعاليتهاي فرهنگي كودك و نوجوان به شمار ميرود و اين همان موضوعي است كه استاندار همدان در اختتاميه جشنواره مطالبهگر آن بود. بر اين اساس نياز است تا چه در مباحث زيرساختي و چه در موضوعات اعتباري از جانب استان به جشنواره تئاتر كودك و نوجوان توجه ويژهاي شود.