1403-01-181403-01-28bool(false) سیستم كتابداری سنتی باید تغییر كند همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : سه شنبه ، 28 فروردين 1403

Today : Tue, April 16, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  3454 تاریخ انتشار:  1390-09-06 - 00:40 تعداد بازدید:  238
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

رئیس كتابخانه ملی:
سیستم كتابداری سنتی باید تغییر كند

فرهنگی

همدان پیام: رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی با تاكید بر افزایش سرعت خدمت رسانی به مراجعان و محققان، خواستار تغییر سیستم كتابداری در كتابخانه ملی شد.
به گزارش ایرنا، اسحاق صلاحی به برنامه‌های برگزار شده در هفته كتاب از جمله همایش ملی كرسی آزاد اندیشی، منابع نظری و علمی كتابداری و یازدهمین آیین حامیان نسخ خطی در شهر مشهد مقدس اشاره كرد و افزود: ‌برخی این برنامه‌ها قابل قیاس با دوره‌های گذشته هفته كتاب نیست.
وی با انتقاد از روال سنتی كتابداری در گذشته و با تاكید بر اتخاذ رویكردی جدید در تغییر این روش گفت: این سیستم كتابداری باید در كتابخانه ملی ایران تغییر یابد و معتقدم نسخه‌های خطی نباید در مخازن نگهداری و از دسترسی محققان و پژوهشگران دور باشد.
صلاحی با انتقاد از حذف پست كتابدار در مدارس كشور گفت: این اتفاق به علت تعریف سنتی از كتابداری است كه در جامعه ارائه كرده‌ایم و آن را جا انداخته‌ایم و اگر اینگونه نبود، وزارت آموزش و پرورش اقدام به حذف كتابداران از مدارس نمی‌كرد.
صلاحی در ادامه بر لزوم گسترش فرهنگ كتابخوانی در جامعه تاكید كرد و افزود: پیشنهاد می‌دهیم كه مردم كتاب‌های اضافی را به كتابخانه ملی ارائه دهند. از مردم می‌خواهیم كه این كار را در مورد كتاب‌هایی كه نیاز ندارند، انجام دهند.
صلاحی از برپایی جلسه در هفته آینده برای بررسی دوباره محتوای موجود در سایت سازمان اسناد و كارگزاری سایت جدید در هفته دوم آذر ماه خبر داد.
رئیس كتابخانه ملی به سطح پایین ارائه خدمات به دانشجویان و محققان مراجعه‌كننده به این سازمان اشاره كرد و افزود: وقتی سوالی از سوی مراجعان از ما می‌شود، نباید هفته آینده به آن پاسخ دهیم و باید جواب را در كوتاه‌ترین زمان و به صورت آنلاین دریافت كند.
صلاحی به تكمیل نرم‌افزار ارائه خدمات مرجع مجازی اشاره كرد و افزود: اكنون امكان پاسخگویی به سوالات مراجعان به صورت آفلاین و بخشی هم به صورت آنلاین وجود دارد. هر پژوهشگر ایرانی و غیرایرانی می‌تواند با این نرم افزار به منابع كتابخانه ملی و نیز معاونت اسناد دسترسی داشته باشد.
به گفته وی، نمی‌توانیم فقط برای سه درصد كتاب‌ها یا 10 درصد اسنادی كه نباید در اختیار مردم قرار گیرد، سایر پژوهشگران را از دسترسی به بقیه منابع محروم ساخت.
رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران گفت: كتابی همچون آیان شیطانی باید در سازمان باشد تا محققان بتوانند با دسترسی به آن، برای این اثر پاسخ یا تحقیقی بنویسند.
  دسترسی به فهرست منابع با تلفن همراه
 دسترسی به محتوا در برنامه آتی
صلاحی در ادامه به وجود 227 میلیون برگ سند در سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران اشاره كرد و گفت: قرار است این تعداد تا پایان برنامه پنجم توسعه به یك میلیارد برسد.
وی به فراهم شدن امكان دسترسی مراجعان به فهرست منابع موجود در سازمان اسناد و كتابخانه ملی از طریق گوشی‌های تلفن همراه با استفاده از نرم افزاری خاص اشاره كرد و افزود: باید فهرست محتوای منابع نیز تا پایان سال از طریق این نرم افزار در اختیار محققان قرار گیرد.
رئیس كتابخانه ملی به تصویربرداری 11 هزار جلد نسخه خطی در سازمان سازمان اشاره كرد و افزود: باید تمامی نسخ خطی تصویربرداری شده و در سایت سازمان قرار گیرد.
 ایجاد تالار دیجیتال در كتابخانه ملی ضروری است
رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران گفت: دانشجویان در مراجعه نباید قلم و كاغذ همراه داشته باشد و این در شأن ما نیست. نباید برای مراجعان محرومیت ایجاد شود اگر تالاری ایجاد شود دیگر نیاز نیست كه دانشجو دچار زحمت شود.
وی افزود: معتقدم برای رفاه حال دانشجویان و محققان، كتاب‌های چاپی اسكن شوند تا هم از هزینه كپی برای دانشجویان جلوگیری شود و هم دانشجو به راحتی با یك فلش به این منابع دسترسی داشته باشد.
مراسم رونمایی از نرم افزار جامع مرجع مجازی سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران با حضور جمعی از معاونان و مدیران كل این سازمان در محل سالن همایش‌های آن برگزار شد.
با توجه به اظهارات رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران قابل توجه است که در نشست انجمن کتابخانه‌های عمومی همدان برخی از همین مشکلات و انتقادات بر سیستم خدماتی کتابخانه‌های همدان نیز وارد شد.
طرح تغییر سیستم کتابداری سنتی در حال حاضر با استفاده از نیروهای متخصص و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری در همدان قابلیت اجرایی داشته و در اجرای طرح کلان «کتاب من» فرماندار همدان نیز خواستار پاسخ سریع به مراجعین شد و بیان کرد در این نرم افزار می‌توانید تغییری ایجاد کنید تا مراجعه کنندگان که منتظر ارائه خدمات هستند پاسخ مثبت و یا منفی را به سرعت دریافت نمایند.
یکی از مباحثی که در برخی محافل کتابخوانان این روزها عنوان می‌شود نامگذاری پایگاه کتابخوانان حرفه ای می‌باشد، با وجودی که در این پایگاه کتابخوانان حتی حرفه‌ای کتابی را نمی‌خوانند و فقط عناوین کتب را مشاهده می‌نمایند.
استان همدان با داشتن کتابخانه تخصصی کودک و دفاع مقدس و کتابخانه تخصصی ادبیات و پایگاه کتابخانه مرکزی در میان استان‌های همجوار به نسبت وضعیت مناسب‌تری دارد، اما بحث این است که تنها با اکتفا به مجهز نمودن کتابخانه و خرید کتاب نمی‌توان فرهنگ مطالعه را در میان مردم نهادینه کرد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com