بزرگداشت همدان و میلاد شیخ الرئیس بوعلی سینا فرصتی را رقم زد در مجتمع فرهنگی سینمایی شهید آوینی شهر همدان شاهد برگزاری مراسم تجلیل از مفاخر همدان با حضور میهمانان کشوری و استانی باشیم.
در بین میهمانان حضور قاسم پورحسن، دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی که به ایراد سخن پرداختند یک اتفاق متمایز بود . در این مجتمع فرهنگی تجلیل از 17 نفر همدان پژوه ، اساتیدی چون هادی گروسی، علی اکبر حمدیه، میرهاشم میری، محمد کلافچی، علی جهان پور، مجید فروتن، محسن صیفی کار، محمد علی نوریون و ... تقدیر شدند.
ثبت جهانی هگمتانه نشان داد جهان بر تاریخ ما سر تعظیم فرود میآورد
در این مراسم استاندار همدان ضمن تبریک روز همدان و پاسداشت زادروز بوعلیسینا گفت: مایه مباهات است که ما همدانیها با پیشینه و قدمت تاریخی به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین هستیم.
علیرضا قاسمیفرزاد با بیان اینکه ثبت جهانی هگمتانه دیر اتفاق افتاد اما نشان داد جهان بر تاریخ ما سر تعظیم فرود میآورد گفت: باید این شهر را پاسداشت که نوابغی چون ابنسینا را در خود پرورش داده و افتخاری است که بوعلیسینا یک ایرانی است.
وی با بیان اینکه بخارا زمانی از ایران جدا شده اما جزئی از ایران بوده پس بوعلیسینا ایرانی است گفت: ما در کتب تاریخی میبینیم که وقتی بوعلی به همدان میآید پایهگذار درمانگاه به شیوه عصر خود بوده و بسیاری برای درمان به وی مراجعه میکنند.
استاندار همدان با بیان اینکه شاید نام بوعلیسینا در سالهای گذشته کمتر مورد توجه بوده اما کسانی که فلسفه کار میکنند از افکار او بهرههای بسیاری بردهاند افزود: اتفاقی که بعد از انقلاب افتاد دانشگاهها و شورای انقلاب فرهنگی و مرحوم آیتالله محمدی رئیس سابق بنیاد بوعلیسینا خیلی برای معرفی چهره این دانشمند همه چیزدان کار کردند.
وی با اشاره به اینکه آنچه که نگاه اغیار بود بوعلی سینا را در حد یک پزشک میدانستند و تنها به نصب سردیس او بسنده میکنند خاطرنشان کرد: آنچه از شخصیت شیخ الرییس تاکنون معرفی شده، کافی نیست و در سفری که به ازبکستان بود تاکید شد که سردیس این دانشمند در سفارت خانه ازبکستان نصب شود.
قاسمیفرزاد با تاکید بر اینکه در معرفی این چهره فاخر جهانی نباید تنها به ارشاد اکتفا شود یادآور شد: باید دانشگاهها و سایر دستگاههای فرهنگی برای معرفی این دانشمند قرنها تلاش کنند و به بیان افکار و آثار این مرد بزرگ بپردازند.
وی با اشاره به اینکه ۴۵۰ اثر تالیفی گنجینه گران بهایی است که حاکی از نبوغ و توان بالای این دانشمند است تصریح کرد: علم پزشکی جهان نیز مرهون تلاشهای این مرد بزرگ است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان نیز گفت: مدفن بوعلیسینا شیخالرئیس در شهر ماست که زادروز این حکیم فرزانه در تقویم رسمی به نام روز پزشک و روز همدان ثبت شده است.
مسعود ویژه با بیان اینکه ما به مفاخر خود افتخار میکنیم و هر جا باشند برای ما ارزشمند هستند گفت: کهن شهر همدان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین نامگذاری شده که ستارگانی چون بوعلی را در خود دارد.
وی با بیان اینکه اولین نشان مدنیت از آن همدان بوده و دروازه ورود اسلام در این منطقه بوده است گفت: ما زمانی میتوانیم از تمدن اسلامی سخن بگوییم که مظاهر تمدنی خود را حفظ کنیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان خاطرنشان کرد: از سال ۱۴۰۱ موضوع ثبت روز همدان در تقویم ملی مورد توجه قرار گرفت و اسناد و مدارکی را پژوهشگران این حوزه به شورای فرهنگ عمومی ارائه کردند، اردیبهشت ماه سال قبل شورای فرهنگ عمومی کشور آن را تصویب کردند و آذرماه سال ۱۴۰۲ شورای انقلاب فرهنگی کشور این روز را در تقویم ملی ثبت کرد که افتخاری برای شهر همدان است.
وی با بیان اینکه امسال نخستین سالی است که روز همدان در تقویم ثبت شده و برنامههای متعددی برای این کار در نظر گرفته شده است گفت: ثبت جهانی هگمتانه امسال انجام شد که همه این اتفاقات و رویدادهای ملی و بینالمللی باعث میشود که جایگاه اصلی همدان معرفی شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: برنامههای متنوعی برای یکم شهریور در نظرگرفته شده از جمله ادای احترام فارغ التحصیلان رشته پزشکی به شیخ الرئیس ابوعلی سینا، وبینار پزشکان و شخصیتهای برجسته در آرامگاه بوعلی سینا، به نمایش گذاشتن نقاشیها و طراحی هایی که از مکان های تاریخی همدان توسط نقاشان کشیده شده در مجتمع شهید آوینی، رونمایی از کتاب شعر کودک و نوجوان با محورجاذبه های گردشگری همدان و به نمایش گذاشتن ۱۰ عکس هنری و تاریخی از زنده یاد استعدادی از جمله برنامههای یکم شهریور است.
ویژه با بیان اینکه انجمن های مردم نهاد به طور خودجوش ویژه برنامه های را در روز همدان برگزار میکنند، خاطرنشان کرد: علاوه بر نهادهای دولتی دوستداران هنر و تاریخ در راستای بزرگداشت شیخ الرئیس ابوعلیسینا و روز همدان ویژه برنامههای را در آرامگاه بوعلی سینا برگزار میکنند به طوریکه فردا موزههای همدان به صورت رایگان علاقمندان را پذیرا هستند.
کاری برای خرد ایرانی نکردهایم
دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی نیز گفت: یکی از محققان برجسته غربی میگوید، اگر ابنسینا نبود غرب نمیتوانست مشکل انسان شناسی را حل کند، ابنسینا تاریخ و شکوهمندی تاریخ ماست و اگر تاریخ نباشد آینده نداریم.
قاسم پورحسن در خصوص مباحثات ابنسینا در کتاب المباحثات با بیان اینکه هنوز سه خط از این کتاب ننوشتهایم، گفت: در هجوم غزنویان کتاب الحکمه المشرقیه در اصفهان به تاراج رفت که کم حجم اما عمیق است.
وی ادامه داد: کتاب الانصاف دیگر کتابی است که مورد هجوم قرار گرفت، این کتاب در بیش از ۲۷ هزار مسئله آرای مغربیان و مشرقیان را که از سر انصاف داوری کرده در مقدمه چهارم کتاب المباحثات تنها شرطی که برای این کتاب وجود دارد بیان میکند و ابن سینا در اینجا ادعا میکند که سنت یونانی محدود بر طبیعت بود اما ابن سینا که میراث دار قلب ایران است.
پورحسن بیان کرد: اینکه گفته میشود از ابنسینا ۴۵۰ اثر باقی مانده، صحت ندارد بلکه ابن سینا ۳۲۸ اثر دارد ۱۲۸ اثر منسوب است و حجم زیادی از آنها در ترکیه است که اساتید آنها تازه شروع به یادگیری زبان فارسی کردهاند ولی سر از ابن سینا در نمیآورند.
این دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه غرب نمیخواهد در مورد تمدن ایرانی بداند و عمدا هم نمیخواهد، افزود: دانشمند غرب چون اکهارت میگوید فیلسوف بزرگ شیخ الرئیس ابن سینا برای نخستین بار در حیات عقلی بشر گفته است که لذت در سه قسم لذت مادی، عقلی و معنوی است.
وی با اشاره به اینکه ابن سینا برای رسیدن به ارزش دانایی به موضوع لذت اشاره دارد، افزود: در تاریکی حیات بشر، در ایران تمدنی راهاندازی میشود که هگل نادانسته و ناخواسته بیان میکند که برای نخستین بار وارد پسامحور شدیم و در تاریخ پسامحور به ما زرتشت گفت که در عالم روحی و مبدائی است؛ دقیقا در نقطه ای که سقراط در رساله فایدون بیان میکند «برای نخستین بار مادها وارد آتن شدند، ما آموزگاری یافتیم.»
پورحسن با اشاره به اینکه غربیها ابنسینا نخواندند و میخواستند سنت یونانی را بخوانند، گفت: ابنسینا وقتی ۴۰ بار متافیزیک را میخواند، سرگشته میشود و میگوید درنیافتم و فارابی میگوید اینها ایدههای مهم ارسطو است و ابن سینا متوجه میشود و می گوید حق با اوست، به همین دلیل ابن سینا در نقدهایی که به ارسطو و سنت یونانی دارد، فلسفه را نابسنده میداند چرا که اوسیا(اشیای موجود و یا طبیعت) مهمترین موضوع ارسطو است و نمیتواند اندیشههایش را بالاتر ببرد.
وی از نحوه ورود ابن سینا به همدان در سال ۴۰۴ و از نسبتش به آل بویه نیز گفت و افزود: ابن سینا مهمترین کارش را در همدان آغاز میکند و کتاب شفا را مینویسد، در مقدمه منطق المشرقین در همان دوره جوانی که مینویسد، میگوید که دلم در گرو ایران است.
گفتنی است ، همزمان با روز همدان در کنار برگزاری نمایشگاه آثار جشنواره ملی کاریکاتور کودکان جنگ غزه که به همت بنیاد بوعلی سینا و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد توانست به بزرگداشت روز همدان غنایی متمایز را ببخشد.
همچنین در این مراسم از کتاب کودک و نوجوان شیر نگهبان نوشته مریم زرنشان رونمایی شد که محتوای کتاب بر این اساس است که دو نوجوان به معرفی همدان و ایران میپردازند. از نویسنده و تصویرگر این کتاب میترا غلامزاده نیز تجلیل و چهار نوجوان فعال فرهنگی نیز که در معرفی همدان فعال هستند، تجلیل شدند.