7 روز از حادثه متروپل گذشته و حالا بیش از 38 نفر در زیر آوار بهخاطر زیاده خواهی سرمایهگذار این ساختمان، به مرگ محکوم شدهاند و 3 نفر نیز هنوز مجهول الهویه هستند، اگرچه برآوردها نشان می دهد آمار قربانیان بیشتر از این هم خواهد شد چرا که هنوز هم تعدادی از افراد زیر آوار باقی ماندهاند.
این اتفاق تلخ باعث شده است که در کنار مسئولان، مردم نیز به دنبال کمکرسانی باشند و حتی جلوتر از مدیران برای کمک به هموطنان خود اقدام کنند.
با اینکه آواربرداری شبانه روز درحال انجام است اما هنوز تعداد زیادی ازاجساد حادثه متروپل از زیر آوار بیرون کشیده نشدهاند. با این حال رئیس سازمان آتشنشانی شهرداری تهران که از سوی وزیر کشور به عنوان فرمانده میدان حادثه متروپل انتخاب شده، اعلام کرده است که عملیات آواربرداری تنها تا 3 روز آینده ادامه دارد تا در مرحله بعدی، باقیمانده سازه این ساختمان جمع آوری شود.
سکوت دربرابر غم آبادان
تا پنجمین روز از این حادثه با اینکه تعداد زیادی از مردم آبادان قربانی شده بودند اما نه خبری از عزای عمومی بود و نه نسبت به این واقعه تلخ واکنشی خاصی مبنی بر همدردی با آبادان منتشر شده و تنها در صفحات مجازی و شخصی مردمی نسبت به این اتفاق ابراز همدردی و نگرانی شده بود.
بر همین اساس بعد از فشاری که افکار عمومی وارد کرد و با بالارفتن تعداد قربانیان که آمار آن حتی بالاتر از حادثه تلخ پلاسکو هم بیشتر گزارش شده است، خبر عزای عمومی در هفتمین روز از این اتفاق ناگوار ، اعلام شد.
هم غصه شدن با متروپل در شهرهای دیگر
در ادامه ماجرای متروپل، مردم شهرهای اصفهان، یزد، شاهینشهر و چند شهرخوزستان همزمان با عزای رئیس مکتب جعفری، در سوگ جانباختگان حادثه آبادان اشک ریختند و نسبت به مقصران این حادثه با فریاد شعار، خواستار رسیدگی جدی به عاملان این حادثه شدند.
با تعیین بازپرس ویژه و تشکیل کارگروه، 13 متهم دستگیر شدند
بر این اساس پس از حادثهای که در آبادان رخ داد، دادستان عمومی و انقلاب خوزستان از تعیین بازپرس ویژه رسیدگی به پرونده فروریختن ساختمان متروپل آبادان در مرکز این استان خبر داد و گفت: تاکنون ۱۳ نفر از مسببین و افراد مرتبط با این حادثه بازداشت شدهاند.
جعفری چگنی همچنین تأکید کرد: هیأت ۷ نفرهای از کارشناسان خبره استان برای رسیدگی به موضوع و تعیین ابعاد حادثه تعیین شده و کار خود را آغاز کردهاند، ضمن اینکه برای جبران ضرر و زیان وارد شده به منافع عمومی و اشخاص زیاندیده، برخی اموال، شناسایی و توقیف شده است.
امضای متهم، پای ساختمانهای بلند شهر
با اینکه این روزها نام حسین عبدالباقی، سرمایهگذار ساخت متروپل به عنوان متهم اصلی این ماجرا مطرح میشود اما امضای وی پای بیشتر ساختمانهای بلند آبادان نیز خودنمایی میکند و تا همین چند وقت پیش هم نامش به عنوان آباد کننده این شهر، زبان به زبان میچرخید. اما به نظر میرسد در پروژه اخیرش، زیادهخواهی و طمع در متروپل بلای جانش شده است.
بر اساس آنچه در صفحات مجازی منتشر شده است، بعد از هشت سال که از نخستین روز شروع به کار متروپل میگذرد، این پروژه چند صد میلیاردی نشست پیدا میکند، تعدادی از تیرکها کج میشوند و یک ستون آن هم فرو میریزد.
حذف رسانهها بلای جان ساختمان 10 طبقه شد
درست همان زمان رسانهها و خبرنگاران این شهر و برخی از کارشناسان هشدار دادند که باتوجه به شرایط موجود، این ساختمان سرپا نمیشود و اگر هم شود خسارتهایی به دنبال دارد اما چون نام حسین عبدالباقی، به عنوان یک سرمایهگذار وسازنده ساختمانهای عظیم شهر مطرح شده بود. بنابراین از توجه به هشدارها غافل میشود و نه تنها توجه ای به آن نمیکند بلکه درصدد آن برمیآید به هر قیمتی که شده، حالا از تشکیل گروه مشاوران مهندسی که اعضای آن به طور تقریبی از چند استان مختلف تشکیل شده تا دادن رشوه و استفاده از رانت به دستگاه های اجرایی از جمله شهرداری متروپل را بالا ببرد.
نام بیمارستانها در لیست درخواستی خبرنگاران از ساختمانهای پرخطر
بنابرخواسته خبرنگاران مبنی بر انتشار لیست ساختمانهای پر خطر پایتخت، معاون پیشگیری و حفاظت از حریق سازمان آتشنشانی تهران با اشاره به وجود ۳۳ هزار و ۲۲۱ ساختمان نا ایمن در این شهر، گفت: عمده این ساختمانها قدیمی هستند و متأسفانه ۹۴۷ برج نا ایمن بالای ۱۲ طبقه در بین این ساختمانها وجود دارد.
کامران عبدولی افزود: عمده این ساختمانها قدیمی هستند و متأسفانه 947 برج نا ایمن بالای 12 طبقه در بین این ساختمانها وجود دارد. همچنین بارها اعلام کردیم 129 ساختمان بحرانی در تهران داریم که در اسرع وقت باید درباره آنها تصمیمگیری شود.
عبدولی ادامه داد: ما اگر در مدت 3 تا 6 ماه دستورالعمل ابلاغی، اجرایی شد، مجدداً مابقی دستورالعملها به ساختمانهای نا ایمن ابلاغ میشود اما در صورتی که این دستورالعملها به طور مثال؛ در مدت سه ماه اجرا نشود، اخطار قطع برق و گاز به آنها داده شده و در نهایت منجر به پلمب خواهد شد.
وی با بیان اینکه متأسفانه دستورالعملهای آتشنشانی درباره ساختمانهای پرخطر دیگر کارایی ندارد، درباره اعلام اسامی ساختمانهای پرخطر نیز خاطرنشان کرد: مراجع قضایی اجازه اعلام اسامی ساختمانهای پرخطر را به ما ندادهاند.
وی با بیان اینکه متأسفانه مراکز درمانی و بیمارستانها نیز بین این 129 ساختمان پرخطر وجود دارند، افزود: متأسفانه درباره ساختمانهای ناایمن ضعف قانونی وجود دارد، بند 14 ماده 55 قانون شهرداریها، در سال 1345 نوشته شده و بعد از آن هیچ ویرایشی نداشته است.
درس عبرتی برای همدان از پلاسکو و حالا هم متروپل
فاجعه متروپل سرمشقی برای پیشگیری از حوادث بالقوهای است که ممکن است در انتظار همدان هم باشد. موضوعی که بارها به مسئولان هشدار داده شده است، از مشکلات پاساژ استقلال و قدس گرفته تا مجتمعهای تازه سربرآورده امروزی در شهر که تنها با ظاهری فریبنده، بدون کوچکترین توجهای به زیرساختهای اصولی و کارشناسی برای بالابردن آسمان خراشها، جلب توجه میکند و ممکن است هر لحظه بلای جان همدان شود.
بر همین اساس باید پس از این حادثه به سرعت اقدام شود که وعده آن را شورای شهر با تشکیل جلسه در روز سه شنبه 10 خرداد ماه داده است. بنابراین انتظار میرود این جلسه و مصوباتش به وعدههایی که بعد از ماجرای پلاسکو از سوی مسئولان در خصوص ساختمانهای همدان داده و به فراموشی سپرده شد، اضافه نشود.