با گرانشدن موادغذایی و قیمت تمامشده غذا، استقبال مردم از رستورانها و فستفودیها روبه کاهش است.
به ویژه، از ابتدای سالجاری، رستورانها، فستفودیها، سوپرمارکتیها و فروشگاههای گوشت و فراوردههای گوشتی تجربه کسادی و کاهش مشتری را ملموستر از دورههای پیش احساس کردهاند.
اما مسأله به کاهش مشتری در این صنوف تمام نمیشود زیرا رستورانرفتن برای خیلی از افراد به عادت تبدیل شده و یا نیاز به خرید غذاهای آماده دارند و هنوز نتوانستهاند سبک زندگی خود را تغییر بدهند؛ از این رو بسیاری از آنها به غذاهای ارزان قیمت و یا بیکیفیت روی آوردهاند که جنبه تهدید بهداشت و سلامت آن جای بررسی دارد.
نگاهی به منوی غذایی رستورانهای نه چندان تراز اول شهر، نشان از گرانی مواد اولیه دارد و در این شرایط حتی رستورانهای پررونق سال قبل نیز در کسادی مشتری به سر میبرند.
توجه به میزان شلوغی رستورانهای درجه هم یک نشان میدهد حتی مشتریان این رستورانها نیز از نصف هم کمتر شده و دیگر خبری از نوبتگرفتن و صف برخی فستفودیها نیست. این یعنی قشر متوسط به بالا که مشتریان آنها بودند با چالش اقتصادی مواجه شده و صرف غذا در رستورانها و فستفودیهای درجه یک را اولویت خارج کردهاند. بسیاری از آنها ممکن است رستورانهای ارزانتر را جایگزین نکرده و کمتر به رستوران میروند اما برخیها هم به رستورانهای درجه پائینتر میروند. این در حالی است که رستورانها و فستفودیهای ارزان هم یا با تغییر دهک مشتری مواجه شده و تعداد بیشتری از مشتریان قدیمی خود را که ممکن است از قشر متوسط به پائین بوده را از دست دادهاند.
بسیاری از صاحبان این رستورانها و فستها میگویند تعداد مشتریان در یک سال گذشته و مخصوصاً امسال به یک سوم رسیده است. یکی از رستورانداران سطح شهر گفت: تعداد غذاهایی که امسال بیرون میدهیم به نصف سال گذشته رسیده و اغلب مشتریان به گرانشدن غذاها اعتراض میکنند. این مشتریان معترض همانهایی هستند که 2سال پیش هفتهای حداقل 4نوبت شفارش غذا داشتند که سال قبل تعداد سفارشها کمتر شد اما امسال به ندرت از ما غذا میخرند.
وی ادامه داد: قیمت غذا 3برابر نشده ولی سفارشها تا 3برابر کمتر شده چون هزینه زندگی بالارفته و خرید غذای آماده از اولویت خانوادهها خارج شده است.
یک فلافلفروشی هم گفت: هر وقت از اینجا میگذشتید چند مشتری یا در حال خوردن فلافل میدیدید و یا در صف خرید، اما حالا به ندرت مشتری هم میبینید. بیشتر مشتریهای ما از قشر کارگر و تعدادی هم از اقشار متوسط به بالا بودند که امسال تعدادشان کم شده، اما مشتریهای پولدار هم امسال کمتر فلافل میخرند چه برسد به بقیه مردم.
صاحب رستورانی هم گفت: امسال فاصله مراجعه مشتریان قدیمی به این رستوران خیلی زیاد شده، گاهی آنقدر طولانی میشود که دلیل غیبتشان را میپرسیم. گاهی وقتها که جسارت میکنیم و علت را میپرسیم به این دلیل است که میخواهیم بدانیم آیا از رستوران و غذاهای ما ناراضی هستند یا خیر. البته این سوأل را هم فقط از مشتریانی میپرسیم که مطمئن هستیم وضعیت مالی خوبی دارند و رستورانگردی یکی از بخشهای مهم زندگیشان است. اما متوجه شدهایم که این قشر هم در فشار اقتصادی رستوران را در اولویتهای پائینتر گذاشتهاند.
یک رستوراندار دیگر گفت: امسال بهدلیل کاهش تعداد مشتریان 2کارگر تعدیل کردهام و حقوق بقیه را هم بهسختی میپردازم.
وی ادامه داد: مشتریان این رستوران از ابتدای سال نصف شده و قابل مقایسه با سال گذشته نیست.
یک فستفودی بیرونبر هم گفت: قبلاً برای غذا صف میکشیدند اما حالا باید منتظر مشتری باشیم. بهخاطر کاهش شدید مشتری مجبور به تغییر مکان شدم تا اجاره کمتر بدهم.
از طرفی براساس گزارشهای میدانی، میزان فروش در واحدهای عرضه موادغذایی هم بیش از 50درصد کاهش یافته است. این یعنی خوردو خوراک مردم با کاهش قابل توجه مواجه شده است.