■ شناسایی 289 همدانی که به بهانه خودزنی و دریافت خسارت مجرم شناخته شدند
بازی با جان برایشان کسب و کار راه انداختهاست، خودشان را زیر ماشین میاندازند، ضربات چاقو به سر و صورتشان میزنند، دست و پاهایشان را با هر کلکی که شده مصدوم میکنند تا شاید بتوانند خسارت دریافتکنند.
در همین راستا پزشکی قانونی استان همدان به تازگی اعلام کرده است 289 نفر به بهانه خودزنی و دریافت بیمه در همدان شناسایی شدهاند که از این تعداد، ۲۳۸ نفر مرد و ۶۱ نفر زن بودند.
آرتین کمالی همچنین تأکید کرده است که از ۲۸۹ خودزنی شناسایی شده در سال گذشته ۱۱۷ مورد غیرمنازعه و ۱۷۲ مورد منازعه و غیرمنازعه در کنار هم بوده است.
خودزنی چیست؟
منظور از خودزنی این است که فرد، خودش یا با کمک دیگران، آگاهانه به بدن خود صدمه بزند، افرادی که اقدام به خودزنی میکنند با مراجعه به پزشکی قانونی به قصد دریافت خسارت وانمود میکنند که صدمه دیدهاند و یا درصدد گرفتن گواهی به قصد افزایش صدمات خود متعاقب یک حادثه ادعایی هستند.
از همین رو، مدیر کل پزشکی قانونی استان همدان معتقد است که هدف این افراد دریافت دیه و خسارت و یا دستیابی به مدارک و مستنداتی برای دفاع از خود و شکایت از طرف مقابل دعواست که آسیبهایی از این دست ممکن است محصول خودزنی (ایجاد آسیب بدون هیچ گونه درگیری و حادثه) یا محصول تلفیقی از نزاع و خودزنی (افزایش صدمات متعاقب منازعه و درگیری) باشد.
در همین راستا وکیل پایه یک دادگستری نیز میگوید: این مسئله دو جنبه دارد، جنبه اول از حیث خسارت و جراحتی است که به خود فردی که خودزنی میکند برمیگردد و از لحاظ حقوقی، نمیتوان این فرد را متهم به آسیبزدن به خودش کرد، چون هر شخص مسئول جسم و سلامت خود است، اما از منظر کسی که مورد اخاذی یا سوءاستفاده قرار گرفته است، آن شخص میتواند به دلیل ضرر و زیانی که دیده است، از فرد یادشده شکایت کند که در صورت اثبات فرد خودزن به حبس یا جزای نقدی محکوم خواهد شد.
شیرین غلامی در گفت و گو با همدان پیام، اظهار کرد: اگر حادثهای که رخ دادهاست جنبه عمومی پیدا کند، دستگاه قضا میتواند به عنوان مدعیالعموم به ماجرا ورود پیدا کند و شخصی را که خودزنی کرده است تحت تعقیب قضایی قرار دهد، اما اگر حادثه جنبه عمومی نداشته باشد، قابل پیگیری قضایی از سوی دادستانی و سایر نهادهای دولتی مرتبط نیست.
وی تأکید کرد: در بین افرادی که به بهانه دریافت خسارت به جان و مال خود صدمه وارد میکنند کسانی هستند که صدمه در در بدن آنها وجود ندارد و وانمود می کنند که صدمه دیدهاند، این افراد مدارک بیمارستانی و درمانی جعل می کنند و خودشان را وصل به یک حادثه نشان میدهند، از طرفی در افرادی که صدمه وجود ندارد و وانمود میکنند که صدمه دیدهاند به مدارک انها اکتفا نمیشود و علاوه بر معاینه دقیق، نظر کمیسیون پزشکی تشکیل شده برای آن پرونده نیز لحاظ می شود.
وی اظهار کرد: کسانی که خودشان صدماتی برای خود ایجاد میکنند، یا خودزنی می کنند و یا اینکه افرادی دیگری روی انها با رضایت خودشان صدماتی می زنند متأسفانه بیشترین مشکل را برای مراکز پزشکی قانونی ایجاد می کنند.
وی ادامه داد: در این میان باید گفت متأسفانه آسیب به جان به بهانه دریافت دیه پایان ماجرا نیست و همواره ما در شرکتهای بیمه شاهد تشکیل حجم بالایی از پروندههایی هستیم که به بهانه صدمه به مال و خودرو افراد، ادعای دریافت خسارت آن هم به صورت صوری را دارند.
وی با اشاره به اینکه از دیگر تخلفات در این زمینه موضوعات درمانی و بیمههای تکمیلی است، عنوان کرد: برخی افراد با پروندهسازی و جعل اسناد و مدارک مثل عکسهای آزمایشگاهی ساختگی و برگههای آزمایشهای غیرواقعی از بیمه خسارتهای نجومی میگیرند.
وی به دلایل ایجاد این نوع تقلب اشاره کرد و افزود: متاسفانه برخی مردم خودشان به دلایل شرایط بد اقتصادی یا هر دلیل دیگر خواهان این نوع بیمه ها بوده و به نوعی باعث می شوند که دفاتر بیمه نیز آلوده به این نوع تخلفات شوند.