بر اساس آمار کنگره بین المللي ناشنوایان امروزه ۷۰ میلیون ناشنوا در سراسر جهان زندگی میکنند و حدود ۸۰ درصد از این جمعیت در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند که مسئولان محلی آشنایی بسیار کمی با نیازهایشان دارند و فقط تعداد کمی از کودکان ناشنوا دسترسی به آموزش دارند.
ناشنوایی یکی از انواع معلولیتها است که به اعتقاد کارشناسان حمایت مادی و معنوی بیشتر دستگاههای متولی و خدماتی میتواند افراد مبتلا به این معلولیت را در مسیر زندگی عادی و بروز استعدادها قرار دهد.
"معلولیت محدودیت نیست" عبارتی که یکی از شعارهای همیشگی پوسترهای تبلیغاتی محسوب میشود اما تحقق این شعار و اینکه این قشر احساس کنند همانند انسانهای عادی میتوانند زندگی کنند نیازمند حمایت های گسترده دستگاههای مرتبط است. رسمیتبخشی به ناشنوایان و شنیدن صدایشان اصلیترین اولویت آنان است.
برهمین اساس برخلاف جداسازی افراد ناشنوا در جامعه باید از ظرفیت و توانایی این افراد که با وجود اینکه نمیشنوند اما چشمان تیزبین، دستان توانمند و ذهن خلاقی دارند استفاده شود. ناشنوایی که به دلایل مختلفی ایجاد میشود امروزه دیگر دلیلی برای ناتوانی نیست.
رشد تکنولوژی و اهتمام کشورهای پیشرفته بر آسانسازی زندگی و ارتباط این گونه افراد با محیط اطراف خود زندگی را بر ناشنوایان بسیار آسانتر از گذشته کرده است گرچه ناشنوایان در برخی از کشورهای در حال توسعه و فقیرکه هنوز به برخی از امکانات اولیه و ضروری دسترسی ندارند با چالشهای فراوانی مواجه هستند. کنگره جهانی ناشنوایان جشن روز جهانی ناشنوایان را برای اولین بار در سال۱۹۵۸ برگزار کرد، بعدها این روز به هفته جهانی ناشنوایان بسط داده شد. هفته جهانی ناشنوایان هر ساله در آخرین هفته ماه سپتامبر جشن گرفته میشود.
هدف برگزاری هفته جهانی جلب توجه سیاستمداران، مسئولان و عموم مردم جامعه به دستآوردهای ناشنوایان است. در این هفته مؤسسات و انجمنهای ناشنوایان در سراسر جهان دست آوردهایشان را به مردم ارائه میدهند و در مورد خواستههایشان تبلیغ و اطلاع رسانی میکنند.
این هفته اتحاد و همبستگی بین ناشنوایان و حامیان آنها را افزونتر میکند و رسیدن به حقوق ناشنوایان را در سراسر جهان تسریع میکند. پس از اعلامیه سازمان ملل متحد، هر سال در تاریخ ۲۳ سپتامبر به عنوان بخشی از هفته بینالمللی ناشنوایان، روز جهانی زبان اشاره را گرامی میدارد.
روز جهانی زبان اشاره، فرصتی منحصر به فرد برای حمایت و حفاظت از هویت زبانی و تنوع فرهنگی همه ناشنوایان و سایر کاربران زبان اشاره است. کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت استفاده از زبان اشاره را به رسمیت میشناسد و ترویج میدهد. این نشان میدهد که زبان اشاره با زبانهای گفتاری برابر است و کشورها را ملزم میکند تا یادگیری آن را تسهیل کنند و هویت زبانی جامعه ناشنوایان را ارتقا دهند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد ۲۳ سپتامبر را بهعنوان روز جهانی زبان اشاره اعلام کرده است تا آگاهی از اهمیت زبان اشاره در تحقق کامل حقوق بشر افراد ناشنوا را افزایش دهد.
روز جهانی زبانهای اشاره مناسبتی است که با گرامیداشت همه زبانهای اشاره به تفاوتهای جالب توجه موجود میان ناشنوایان در سراسر دنیا ادای احترام میکند و آگاهی عمومی درباره آنها را افزایش میدهد.
این مناسبت یکی از جدیدترین رویدادهایی است که در جهان گرامی داشته میشود و نخستین بار سال ۲۰۱۸ برگزار شد. دلیل تعیین این تاریخ نیز همزمانی آن با تاریخ تأسیس فدراسیون جهانی ناشنوایان در سال ۱۹۵۱ بود، سازمانی حمایتی که یکی از اهداف اصلی آن حفظ زبان اشاره و فرهنگ ناشنوایان بهعنوان پیش نیاز احقاق حقوق بشر افراد ناشنوا است.