مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت : در اجلاسیه مجمع شهرهای جهانی صنایع دستی که چند روز اخیر در کشور ازبکستان برگزار شد ، با توجه به ظرفیت منبت شهر کوکند(خوقند) ازبکستان و استعدادها و توانمندیهای شهر ملایر به عنوان شهر جهانی مبلمان منبت، موضوع پیوند خواهر خواندگی بین این ۲ شهر را با هدف نزدیکی بیشتر بین ایران و ازبکستان در حوزه صنایع دستی از سوی وزارت میراث فرهنگی ایران پیشنهاد شد.
به گزارش همدان پیام ، محسن معصوم علیزاده افزود : این موضوع مورد استقبال و موافقت شهرداران شهر ملایر و کوکند قرار گرفت و انعقاد تفاهمنامه و موارد بعدی در بهمنماه اتفاق خواهد افتاد.
معصوم علیزاده عنوان کرد : پيمان خواهر خواندگي رابطه دوستانه و هدفمندي است كه به منظور تبادل اطلاعات و تجربيات و توسعه مناسبات فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي ، شهري ، فني و سياسي ميان يك جامعه شهري با جامعه شهري مشابه خارجي برقرار مي شود.
وی توسعه تبادلات اقتصادی، رونق گردشگری، گسترش مراودات فرهنگی، تبادل تجربیات در زمینه صنایع دستی و افزایش تعاملات بینالمللی را از رهاوردهای پیوند خواهرخواندگی ملایر با کوکند ازبکستان عنوان کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان همدان تاکید کرد : تفاهم خواهر خواندگي بين شهرهايي امضا مي شود كه نوعي وجه تشابه و همساني از قبيل ويژگي هاي باستان شناختي، تاريخي، فرهنگي، نمادها مشترك و غيره با يكديگر داشته باشند تا از ظرفيت هاي يكديگر براي پيشبرد اهداف خاص علمي، فني، گردشگري و نظاير آن استفاده كنند. پيمان هاي خواهر خواندگي ظرفيت لازم را براي مشاركت در شهرها فراهم مي كند كه اين امر باعث توسعه پايدار شهرهاي درگير مي شود.
معصوم علیزاده گفت : پيمان خواهر خواندگي در تغيير سطح فرهنگي دو شهر خواهر خوانده و تبادل فرهنگ ها نقش به سزايي دارد كه در اين بين برخي از شهرهاي خواهر خواننده هرساله با برگزاري مسابقه ها و نمايشگاه هاي مختلف به پيش برد اين هدف كمك بسياري مي كند. منفعت هايي كه پيمان هاي خواهر خواندگي به دنبال دارد ، باعث گرايش شهرها براي ايجاد اين پيوندها شده است.
وی به ظرفیت ها و موقعیت جغرافیایی شهر کوکند(خوقند) اشاره کرد و گفت : شهری در ازبکستان امروزی است که شمار مردمان آن در سرشماری سال ۱۹۹۹ میلادی، ۱۹۲ هزار و ۵۰۰ نفر بوده و در دره فرغانه مرکز واحهای پربار و آبیاری شده در ۲۲۸ کیلومتری جنوب خاوری تاشکند، ۱۱۵ کیلومتری باختر اندیجان و ۸۸ کیلومتری فرغانه واقع شده است. این شهر یکی از مهمترین مراکز داد و ستد در آسیای میانه است و بر پیوندگاه خطوط آهن قرار دارد و صادرات آن ابریشم و پنبه است، چشمگیرترین بنای آن، کاخ خانهای پیشین خوقند است .
این مقام مسئول همچنین گفت : ملایر در ۲۹ فروردین ۱۳۹۶ به عنوان شهر ملی منبت به ثبت رسید و در نهم دیماه ۱۳۹۸ با تایید شورای جهانی صنایع دستی، موفق به کسب عنوان "شهر جهانی مبلمان منبت" شد.
معصوم علیزاده به شهر جهانی ملایر اشاره کرد و گفت : ملایر در حال حاضر تولیدکننده بیش از ۷۰ درصد مبلمان منبت کشور است و بیش از ۹ هزار منبتکار ماهر و فعال دارد، بیش از ۲۵ هزار نفر در حوزه مبل و منبت ملایر به صورت مستقیم و غیر مستقیم فعالیت میکنند و بیش از پنج هزار واحد فروشگاهی در این شهرستان فعال است.
وی عنوان کرد : قدمت شهر جهانی مبلمان منبت به سالهای دور پیش برمیگردد، قدیمیترین سند مربوط به منبت در شهرستان ملایر، دربهای امامزاده سام و هام متعلق به سال ۱۲۹۷ هجری قمری است. دستآفرینههای هنرمندان منبتکار ملایر بیشتر شامل سرویسهای مبل است که در کنار عمده تولید مبلمان، به ساخت تولیدات دلخواه و سفارشی در قطعات کوچک همچون جعبههای تزئینی، تابلو منبت، ساعت، عصا و ظروف چوبی اقدام میکنند.
این مقام مسئول افزود: "شهرهای دوقلو"، "شهرهای خواهر خوانده" و حتی "شهرهای برادر خوانده" عناوینی است که شهرهای جهان را به یکدیگر پیوند میدهد. بیش از ۵۰ کشور از جمله ایران در پنجمین اجلاس بینالمللی منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی حضور داشتند.
گفتنی است ، ازبکستان شهر تاشکند چهار سال ریاست دورهای دفتر منطقهای آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی را بر عهده داشت، معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی ایران علاوه بر نمایندگی جمهوری اسلامی به عنوان معاون دفتر غرب آسیای شورای جهانی صنایع دستی حضور داشت. ایران ۲۹۹ رشته فعال از ۴۰۰ رشته صنایع دستی دنیا را در اختیار دارد و با ۱۴ شهر و روستای جهانی صنایع دستی در رتبه نخست جهان قرار دارد.