اوقات فراغت؛ فرصت ســــــازی یا فرصت‌سوزی؟ همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 20 مهر 1403

Today : Thu, October 10, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  132330 تاریخ انتشار:  1402-03-08 - 10:22 تعداد بازدید:  602
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

اوقات فراغت؛ فرصت ســــــازی یا فرصت‌سوزی؟

نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد

ورزشی


 پس از گذراندن یک سال تحصیلی، مطالعه و استرس‌ روز امتحان، پر کردن اوقات فراغت دانش‌آموزان در ایام تابستان به یک معضل برای خانواده‌ها و دانش‌آموزان تبدیل شده است چرا که بسیاری از والدین بر این باورند که اوقات فراغت به معنای بیکار ماندن است و اگر به خوبی نتوانند این دوران 3 ماهه را کنترل کنند برابر با شب‌بیداری‌ها ، سرگرم شدن با بازی‌های رایانه‌ای و یا حتی دیربیدارشدن‌ها تا نیمه ظهرمی‌شود.

اما با این وجود باید دید آیا مسأله اوقات فراغت و برنامه‌ریزی برای مخاطبان ضرورتی برای دراز مدت است یا فقط به برخی از فصول سال اختصاص دارد؟!

براساس استاندارد بین‌المللی روزهای فراغت در کشورهای دیگر 60 روز اما در کشور ما 90 روز یعنی 3 ماه در فصل تابستان اعلام شده است این تعطیلی 3 ماهه تابستان این ذهنیت را برای دانش‌آموزان و والدین آنها ایجاد می‌کند که از همان ابتدای تابستان چه باید بکنند و چه تمهیداتی را برای این 3 ماه در پیش گرفته‌اند.

کلاس‌های آموزشی و تقویتی هم جزو برنامه‌های پرطرفدار است که بسیاری از والدین رغبتی بیشتری نسبت به این کلاس‌ها دارند اما باید این موضوع را هم در نظر گرفت که نباید دانش‌آموزان را مجبور به انجام کاری کرد.

یکی از مشکلاتی که امروزه در جامعه خیلی زیاد شده است این است که بعضی از والدین بدون اینکه خودشان علمی بر آن کلاسی که دانش آموز می رود داشته باشند صرفاً به علت اینکه فرزند نزدیکشان به آن کلاس می‌رود و می‌خواهند که به اصطلاح فرزند خودشان از بقیه عقب نماند ولی اینکه از چه چیزی عقب نماند و یا اینکه اصلا آن کلاس برای فرزندشان مفید است یا نه را مورد بررسی قرار نمی دهند و همین امر جزء اینکه فقط وقت فرزندشان را هدر دهد تأثیر دیگری نخواهد داشت. بنابراین برخلاف اینکه برخی بر این باورند باید نگاه حداقلی به اوقات فراغت داشت بلکه باید از سمت خانواده‌ها و جامعه به طور ویژه به آن توجه کرد.

در این ایام سازمان‌ها و نهادهایی مانند، آموزش‌وپرورش، اداره کل فرهنگ‌وارشاد اسلامی ، فرهنگسراها، حوزه هنری، تبلیغات اسلامی و سایر مراکز خصوصی فرهنگی  مانند کانون های فرهنگی، سازمان دانش‌آموزی جزو متولی‌های اصلی برنامه‌های ساماندهی اوقات فراغت در استان همدان هستند.


 اوقات فراغت برنامه ندارد

یک عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی سینا با اشاره به اینکه یکی از مسائلی که همواره نسبت تأکید ویژه‌ای به آن شده است موضوع زمان و نحوه گذراندن آن است، بیان کرد: زمان مسأله ای است غیرقابل برگشت در نتیجه هر فرد در زندگی خود باید تلاش کند که از این فرصت به بهترین نحو استفاده کند حتی اگر این فرصت در گستره اوقات فراغت قرار گیرد.

اکبر عروتی موفق در گفتگو با خبرنگار همدان‌پیام افزود: اوقات فراغت دارای دوسر است که یک سر آن فرصت و سر دیگر آن اگر به درستی توجهی نشود به نوعی آسیب تلقی می‌شود؛ بنابراین لازم است یک برنامه مناسب برای پر کردن اوقات فراغت داشته باشیم در این صورت است که فرصتی را برای رشد بیشتر کودکان، نوجوانان ایجاد می‌کند در غیر این صورت نه تنها مفید نخواهد بود بلکه هزینه قابل توجهی را برای والدین اختصاص خواهد داد.

وی تأکید کرد: گام بعدی مربوط به خانواده و جامعه می‌شود و بهترین کاری که می توانند برای فرزندشان انجام دهند این است که اوقات فراغت آن‌ها را به‌طور لذت بخش پرکرده تا از هرگونه آسیبی در امان باشند.از سوی دیگر نهادها و سازمان‌های اجتماعی- فرهنگی مانند آموزش و پرورش، سازمان ورزش و جوانان باید به عنوان سازمان های فرهنگی برنامه‌های ویژه‌ و اساسی را برای این دانش‌آموزان در نظر بگیرند که متناسب علائق و سلائق فردی این نوجوانان همخوانی لازم را داشته باشد که به نوعی آسیب برای آن‌ها تلقی نشود.

عروتی افزود: متأسفانه  برخی خانواده‌ها به مسأله نحوه مطلوب گذراندن اوقات فراغت برای فرزندانشان به خوبی توجه نمی‌کنند یا آن را جدی نمی‌گیرند و نهادهای متولی این امر نیز به مقوله اوقات فراغت کودکان و نوجوانان توجه جدی نشان نمی‌دهند به همین دلیل نتیجه مناسبی به دست نیامده و چه والدین و چه فرزندان اوقات فراغت خود را از دست می‌دهند و زمانی به خود می‌آیند که فرصت از دست رفته و آخر فصل تابستان فرا رسیده است.

عضو هیأت علمی دانشگاه خاطرنشان کرد: برای اینکه فرصت مطلوب به دست آید و هیچ لحظه‌ای هدر نرود باید فرهنگ‌سازی شود و نخست شرایط روحی، روانی، علایق و سلیقه‌های فرزندان در نظر گرفته شود و آموزش متناسب با روحیه آنان برنامه‌ریزی شود تا خدای ناکرده دلزدگی و بی‌علاقگی به وجود نیاید.

 مهارت‌آموزی یکی از اصلی ترین اولویت‌های سازمان دانش‌آموزی است

مدیر ساز مان دانش‌آموزی استان در گفتگو با روزنامه همدان‌پیام بیان کرد: یکی از فعالیت هایی که سازمان دانش آموزی به آن توجه ویژه‌ای دارد مسأله غنی سازی اوقات فراغت دانش‌آموزان است ، مهارت‌آموزی یکی از اصلی ترین اولویت های این سازمان است که سعی داریم برنامه ها را نسبت به این اولویت ها هدف‌گذاری کنیم.

میلاد مرادی افزود:.یکسری فعالیت ها در زمینه اوقات فراغت داریم که بیشتر در قالب تشکیلاتی است با توجه اینکه اعضای سازمان دانش‌آموزی در سطح مدارس هم فعالیت می کنند در این طرح برنامه های آموزشی در قالب مهارت های عمومی،اجتماعی و تشکیلاتی جهت دانش آموزان عضو تشکیلات پیشتاز و سایر دانش آموزان خواهد بود.

وی با بیان اینکه گروه گردشگری در این سازمان یکی از گروه‌هایی است که نقش بسیارمفیدی  را در پرکردن اوقات فراغت دانش‌آموزان دارد، گفت: هریک از این اردو‌های تابستانی عمدتاً آموزشی خواهند بود و دانش آموزان، امورات یك زندگی طبیعی را شبیه سازی می كنند بدین صورت كه اموری مانند برافراشتن چادرهای اقامتی، پخت و پز و اداره كردن زندگی را عملا انجام  می‌دهند که برنامه‌ریزی این اردوها توسط خود دانش آموزان صورت می‌گیرد.

مرادی تصریح کرد: بحث آموزش تخصصی خبرنگاری دانش‌آموزان از دیگر فعالیت های این سازمان در فصل تابستان است که دانش آموزان از سطح استان شناسایی می شوند و با شعار "هر مدرسه یک خبرنگار" آموزش می‌بینند و پس از آموزش به عنوان یک خبرنگار رسمی در سرویس های مختلف فعالیت کنند.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com