مرحله نهایی رقابتهای انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر با حضور ۱۲ تیم، در ۲ گروه ۶ تیمی برگزار میشود.
مأموریت دشوار تیم ملی فوتبال ایران با برتری یک بر صفر مقابل عراق و صعود به عنوان صدرنشین به مرحله نهایی انتخابی جامجهانی ۲۰۲۲، انجام شد.
تیم ملی فوتبال ایران در دیداری سرنوشتساز از مرحله مقدماتی جامجهانی ۲۰۲۲ به مصاف عراق رفت و به برتری ارزشمند یک بر صفر دست یافت تا با ۱۸ امتیاز به عنوان تیم صدرنشینی راهی مرحله بعدی شود.
این دیدار در دقایق ابتدایی از سوی بازیکنان، پر برخورد و خشن دنبال شد. عراقیها با دوندگی بالا در میانه میدان و استفاده از سرعت مهاجمان خود، کار را برای تیم ایران دشوار کرده بودند.
ملیپوشان که برای صعود به پیروزی در این بازی محکوم بودند با ارائه فوتبالی منطقی به خواسته خود رسید و در دقیقه ۳۵ پاس تماشایی«علی قلیزاده» به «احسان حاجصفی» رسید و او نیز «سردار آزمون» را در موقعیتی عالی قرار داد تا سردار گل نخست و سرنوشتساز را در این دیدار به ارمغان آورد.
عراقیها که نتیجه را از دست رفته میدیدند در ادامه تلاش زیادی برای جبران انجام دادند. تیم ایران هم عقبنشینی کرد و در اندیشه کنترل سرعت بازی بود تا از اندوختهاش محافظت کند. در نهایت این دیدار با برتری یک بر صفر ایران به اتمام رسید تا ایران ضمن گرفتن انتقام شکست دیدار رفت به عنوان صدرنشین راهی مرحله نهایی انتخابی جامجهانی شود.
ایران با این پیروزی به امتیاز ۱۸ رسید و به عنوان صدرنشین راهی مرحله نهایی انتخابی جامجهانی راه یافت. این در حالی است که تیم کشورمان در پایان دور رفت عملکرد خوبی نداشت، اما با هدایت «دراگان اسکوچیچ» در هر 4 دیدار دور برگشت به برتری دست یافت و صعود کرد.
در مرحله دوم رقابتهای انتخابی جامجهانی ۲۰۲۲ قطر و جام ملتهای ۲۰۲۳ چین ۴۰ تیم شرکت داشتند که ۱۵۳ بازی انجام شد و ۵۰۶ گل هم از خط دروازهها عبور کرد که در نهایت منجر به صعود ۱۲ تیم به مرحله نهایی انتخابی و همچنین مسابقات جام ملتهای آسیا شد.
در مرحله دوم تیمهای ژاپن و استرالیا تنها تیمهایی بودند که همه بازیهای خود را با برد پشت سر گذاشتند و صد درصد امتیازات را کسب کردند. ایران و امارات نیز با ۶ برد و ۲ باخت، ضعیفترین عملکرد را بین تیمهای صدرنشین داشتند. ساموراییها با به ثمر رساندن ۴۶ گل بهترین خط حمله را از آن خود کردند و قطر نیز با دریافت تنها یک گل صاحب بهترین خط دفاعی شد. علی مبخوت، ستاره تیم ملی امارات با به ثمر رساندن ده گل عنوان آقای گلی را بالاتر از تاکومی مینامینوی ۹ گله تصاحب کرد. در بین بدترینها نیز گوام، چینتایپه و سریلانکا موفق به کسب امتیاز نشدند. کامبوج با دریافت ۴۴ گل، ضعیفترین خط دفاعی را به خود اختصاص داد و همین تیم در کنار گوام و سریلانکا با به ثمر رساندن ۲ گل، بدترین خطوط حمله را نیز از آن خود کردند.
حالا در دور سوم ۱۲تیم حضور دارند که باید در ۲ گروه ۶ تیمی برای صعود به جامجهانی با یکدیگر رقابت کنند. روز پنجشنبه سوم تیرماه در کوالالامپور مالزی، قرعهکشی این مرحله انجام میشود. سید بندی هم با توجه به رتبهبندی فیفا در ماه مِی مشخص شده و از الان نحوه قرارگیری تیمها در سیدهای مختلف عیان است.
تیم ملی فوتبال ایران با قرار گرفتن در رده سیویکم جهان، پس از ژاپن دومین تیم برتر قاره کهن از این حیث به حساب میآید و طبیعتاً ما و ساموراییها تحت هیچ شرایطی با یکدیگر در مرحله بعد همگروه نخواهیم شد.
در سید دوم تیمهای کرهجنوبی و استرالیا حضور دارند و تیم ملی ایران باید با یکی از این ۲ تیم رقابت داشته باشد. در سید سوم عربستان و عراق قرار گرفتهاند. هر گروهی که عربستان در آن حاضر باشد میتواند عنوان گروه مرگ را به خود اختصاص دهد. امارات و چین، تیمهای حاضر در گلدان چهارم هستند. امارات در هفته آخر در گروه خود صدرنشین شد، اما چین پس از سوریه در رده دوم گروهش ایستاد. در سید پنجم برانکو با تیم ملی عمان در کنار سوریه هستند و این احتمال وجود دارد که مقابل پروفسور و شاگردانش صفآرایی کنیم. در نهایت به گلدان آخر میرسیم. جایی که تیمهای ویتنام و لبنان، تیمهای ۹۲ و ۹۳ جهان در آن حضور دارند.
باید دید شاگردان دراگان اسکوچیچ در مرحله نهایی با چه تیمهایی در یک گروه قرار خواهند گرفت. مسابقات دور نهایی از ۱۱ شهریور ماه آغاز و تا ۹ فروردین ماه سال ۱۴۰۱ ادامه خواهد داشت. ۲ تیم برتر از هر گروه به صورت مستقیم جواز حضور به جامجهانی ۲۰۲۲ را به دست میآورند و برنده جدال مستقیم تیمهای سوم نیز باید به دیدار نماینده آمریکای جنوبی برود.
رقابتهای مرحله سوم انتخابی به صورت رفتوبرگشت برگزار میشود، اما ممکن است شرایط کرونایی، نحوه برگزاری مسابقات را دچار تغییراتی کند.
این مسابقات حکم انتخابی جام ملتهای آسیا را نیز داشت که ایران، ژاپن، سوریه، قطر، کرهجنوبی، استرالیا، امارات، عربستان، عمان، عراق به همراه چین(میزبان مسابقات) حضور خود را قطعی کردند.