شنیدن خبر درگذشت پیشکسوت کشتی نهاوند که به حق او را پدر کشتی این شهرستان نامیدهاند سخت و غیرقابل باور بود و این خبر جامعه کشتی استان را در بهت و حیرت فرو برد.
خبر بسیار کوتاه بود فرامرز سماوات مربی کشتی نهاوند به دلیل عارضه سکته مغزی در بیمارستان علیمرادیان نهاوند ضربه فنی شد و به دیار باقی شتافت. سماوات که از مربیان خوشنام استان بود و قهرمانان بزرگی چون کولیوند، سعدیزاده، خدارحمی و... را به کشتی کشور تحویل داد در روزهای سرد زمستانی پر کشید و دوستان خود را تنها گذاشت.
این پیشکسوت ورزش نهاوند که کارمند اداره ورزش و جوانان بود 2 ماه قبل بازنشسته شد اما این بازنشستگی با وی سر ناسازگاری داشت و وی ظهر چهارشنبه در بیمارستان علیمرادیان نهاوند چشم از جهان فرو بست.
زندهیاد سماوات که سالهای زیادی خاک تشکهای کشتی را خورد سالها هدایت، گوش شکستههای نهاوند و استان را بر عهده داشت و حتی در برههای نیز مربی تیم ملی کشتی آزاد کشورمان بود این پیر ورزش نهاوند از پدری همدانی و مادری نهاوندی در شهر گرگان در 20مردادماه 1338 متولد شد و چون پدرش نظامی بود در دیاری دوردست از موطن خویش چشم به جهان گشود.
همکارم مصطفی ساجدی چندی پیش گفتوگویی را با وی انجام داده بود که چکیدهای از این گفتوگو را با هم میخوانیم.
چگونه به کشتی روی آوردید؟
سال 1350 کشتی نوجوانان در ایران شکل گرفت و من هم در سال 1353 با تشویق علی حیدر طاهری که معلم بود به کشتی علاقهمند شدم.
با چه کشتیگیرانی همدوره بودید؟
در نخستین سال حضورم با شهید منوچهر برزویی و شهید محسن علیمرادیان هم دوره بودم.
از دوران طلایی کشتی نهاوند بگویید.
سال 1365 با کلی انگیزه جوانی و همدلی و وفاق نعمتا... رضایی، تورج ظفری، عزیز سیف توانستیم کشتی نهاوند را معرفی کنیم و مجتبی خدارحمی را برای نخستینبار صاحب مدال جوانان آسیا کردیم و همین موجب شد تا این کار تداوم داشته باشد و 2 سال بعد سعید کولیوند در مسابقات جوانان جهان در تورنتوی کانادا و سال 1369 مهرداد سعدینژاد را در مسابقات جوانان جهان و المپیک بارسلونا شرکت دادیم و اینگونه چرخ کشتی نهاوند به حرکت درآمد که پس از آن درویشی، سیفی، ابراهیمی این افتخارات را تکرار کردند و سعید ابراهیمی تا کسب نایبقهرمانی بزرگسالان جهان در باکو پیش رفت.
استعدادهای دهه 60 و 70 چگونه بودند؟
همانقدر بگویم که جوانان نهاوند آنقدر مستعد بودند که در زیر 20سال به جامهای معتبر بینالمللی، المپیک و جهانی اعزام شدند و حتی مدال هم کسب کردند.
شما هم مربی بودید هم رئیس هیأت چه تفاوتی در این مسئولیتها را احساس کردید؟
این2مقوله متفاوت است مربیگری عشق و سوختن و ساختن برای شکوفایی استعدادهاست ولی ریاست هیأت ایجاد وحدت و انسجام بین اهالی کشتی است.
چه توصیهای به مربیان نهاوندی دارید؟
ابتدا اخلاق شاگردان خود را پرورش دهند و سپس به دنبال مسائل فنی بروند.
چه تفاوتی بین کشتی الان و سابق وجود دارد؟
کشتیگیران گذشته احساس میکردند به مربیان خود بدهکارند و با برنده شدن سعی میکردند که این بدهی را تسویه کنند اما الان دیدگاهها متفاوت شده است.
زندهیاد فرامرز سماوات از خود 2 فرزند به یادگار گذاشته است که پسرش کارشناس ارشد مدیریت دانشگاه علم و صنعت و دخترش نیز کارشناس ارشد تربیتبدنی است.
روحش شاد و یادش گرامی.
گروه ورزش همدانپیام درگذشت این پیشکسوت کشتی نهاوند را به خانواده و جامعه ورزش استان تسلیت میگوید.