فصل کشت محصولات زراعی از راه رسیده اما هنوز دولت با کشاورزان تسویه حساب نکرده در این میان اعلام غیررسمی نرخ خرید تصمینی گندم نیز به دلیل عدم تحقق وعده قبلی چندان مورد خشنودی کشاورزان قرارنگرفته است.
وزیر جهاد کشاورزی در سفر به استان همدان در جمع خبرنگاران پرداخت مطالبات کشاورزان را منوط به تأمین اعتبار از سوی سازمان برنامه و بودجه کرد و گفت: اکنون 70درصد مطالبات گندمکاران پرداخت شده است و مابقی مطالبات گندم کاران با تأکید رئیس جمهوری و وظیفهای که بر دوش سازمان برنامه و بودجه گذاشته شده تا پایان شهریورماه امسال پرداخت میشود.
گندمکاران به دولت یارانه میدهند
تأخیر در پرداخت مطالبات باردیگر بر این واقعیت صحه میگذارد که در اصل کشاورزان و گندمکاران هستند که به دولت یارانه میدهند و برای تأمین امنیت غذایی از حق حقوق اولیه و حتی معیشت خانواده خود میگذرند هر چند اگر مطالبات به حق گندمکاران با روال طبیعی و بلافاصله پس از تحویل گندم به دولت با نرخ تضمینی وعده داده شده پرداخت میشد دیگر مسئولان فرصتی برای این حجم از مصاحبه و وعده و وعید نداشتند.
روزها میگذرد و گندمکاران بدون اینکه بتوانند نهادههای موردنیاز برای کشت سال زراعی پیش رو را تهیه کنند به دنبال خبر دقیقی از زمان پرداخت مطالبات خود هستند؛ وعده «بزودی پرداخت میشود» حتی از روزها و هفتهها عبور کرده و ماهها رسیده است اما نکته قابل توجه در این میان گفتههای اخیر سیدسعید راد مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران راد است که گفته: مابقی مطالبات گندمکاران با تأمین مالی سازمان برنامه بودجه پرداخت میشود و مبالغی که تاکنون بابت خرید تضمینی گندم پرداخت شده بهصورت علیالحساب با قیمت ۱۱هزار و ۵۰۰تومان بوده است.
وی در پاسخ به اینکه آیا مابقی قیمت گندم تا ۱۵هزار تومان نیز پرداخت میشود یا خیر؟ گفته است: سازمان برنامه بودجه در حال تدارک بودجه موردنیاز است.
اختلاف 3هزارو 500تومانی پول گندمکاران
این موضوع در حالی مطرح میشود که در اردیبهشت نرخ قطعی خرید تضمینی گندم از سوی شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی به استناد مفاد اصلاح قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی ابلاغ شده بود و بر اساس آن قیمت تضمینی گندم به مبلغ ۱۱هزار و ۵۰۰تومان و یک هزار و ۵۰۰تومان یارانه کاشت (تأمین بخشی از هزینههای کود و بذر) و به منظور ارتقا و افزایش انگیزه تولید در کشاورزان، رعایت قیمت نسبی محصولات اساسی کشاورزی و تعادلبخشی در الگوی تولید، جزء (۳) به ذیل بند (الف) "سیاست حمایت غیرقیمتی" مصوبه مذکور، مبلغ ۲هزارتومان به ازای هر کیلوگرم گندم تحویلی به عنوان «جایزه تحویل گندم» نیز پرداخت میشود.
حال پس از گذشت بیش از 4ماه از این ابلاغیه و صرف هزینههای کلان در سایر بخشها از سوی دستگاههای متولی عدم پرداخت مطالبات گندمکاران و واریزهای قطره چکانی این واقعیت را نشان میدهد که دولت به نوعی در حال اخذ یارانه از گندمکارانی است که خود با بدهی بانکی مواجه هستند و باید جریمه دیر کرد تسهیلات گران بانکی را بپردازند و به نوعی جایزه تحویل گندم همان سود مطالبات مانده در دست دولت است که نادیده گرفته میشود.
نرخ جدید خرید تضمینی باز هم از تورم جاماند
نکته قابل ذکر دیگر این است که هنوز مطالبات گندمکاران بهصورت کامل پرداخت نشده اما نرخ خرید تضمینی سال آینده از سوی مسئولان اعلام شده است تا پازل کاهش انگیزه کشاورزان برای کاشت تکمیل شود.
مدیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی ایران در این ارتباط گفته است: قیمت خرید تضمینی گندم روز گذشته در جلسه شورای قیمـتگذاری محصولات کشاورزی کیلویی 19هزار و 500تومان برای سال زراعی 1402 -1403 تعیین شد و قرار است طبق قانون وزیر جهاد کشاورزی تا یک هفته آینده این نرخ را ابلاغ کند.
وی عنوان کرد: در جلسه شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی، صورت جلسهای تنظیم شده که اگر در طول سال نرخ تورم و هزینههای تولید تغییر یابد نرخ جدید گندم اعمال خواهدشد.
مدیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی ایران افزود: پیش از این مرکز پژوهشهای کشاورزی براساس بررسی هزینهها اعلام کرده بود که برای هر کیلوگرم گندم قیمت خرید، 23هزار و 700تومان مناسب است و میتواند برای تولیدکننده حاشیه سود داشته باشد.
وی با بیان اینکه قیمت خرید تضمینی گندم در سال جاری براساس نرخ تورم 30درصد تعیین شده است، گفت: از نظر گندمکاران این نرخ پایین است.