نبود نظارت دائم ، راهنما ، دوربین پایش ؛ ورودی برای بازدید گردشگران یکی پس از دیگری موجب شده است تا موضوع محافظ از کتیبه های 2500 ساله کتیبه های گنجنامه راه به جلسات کارشناسی بازکند .
حالا موضوع مهم که این روزها بحث مشترک محافل دوستداران میراث فرهنگی است این است که ابزار حفاظت از کتیبه ها چه خواهد بود ؟
به گزارش همدان پیام ، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان که برای بررسی وضعیت کتیبه های گنجنامه 4 مهرماه 1402 به بازدید از آن پرداخت همان زمان از تعیین مهلت به دستگاه های مربوطه خبر داد و گفت: همراه با نماینده شهرداری و میراث فرهنگی از کتیبههای گنجنامه بازدید کردیم و یک هفته به میراث فرهنگی برای ساماندهی فضا و نرده کشی در اطراف کتیبهها مهلت دادیم ، حالا 22 روز از آن تاریخ میگذرد .
در پیگیری این موضوع سیدمجتبی حسینی در گفتگو با همدان پیام روز گذشته بیان کرد: موضوع حفاظ و نرده کشی در چند فاز تعریف شده است که این مهم در حال پیگیری و انجام است و نرده کشی فقط سمت کتیبه انجام میشود و این مهم توسط شهرداری منطقه یک در حال انجام است و نصب آن در روزهای اخیر انجام میشود .
حسینی گفت : این حفاظ انجام میشود تا از حضور افراد در این مکان جلوگیری شود.
همچنین قرار بود ظرف ۱۰ روز آینده از آن بازدید یعنی 14 مهر ماه که امروز 12 روز از آن میگذرد ، دستگاههای اجرایی همچون شهرداری، میراث فرهنگی، راه و شهرسازی، منابع طبیعی نشستی برگزار شود تا در رابطه با حفاظت بهتر از این آثار تاریخی و تأمین منابع مالی مورد نیاز در این رابطه هم اندیشی و تصمیم گیری رقم خورد که برنامه ریزی این نشست هم انجام شده است .
حسینی خاطرنشان کرد: در راستای حفظ و ساماندهی این آثار نسبت به اخذ مجوز از اداره کل موزهها و اموال منقول تاریخی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پیرامون فروش بلیت جهت ورود به محوطه کتیبهها خواهیم داشت.
این مسئول گفت: البته هدف از این اقدام هرگز درآمدزایی نیست بلکه راهکار مناسبی برای ساماندهی و ارتقای سطح امنیت و حفاظت کتیبههای گنج نامه خواهد بود. همچنین از پژوهشگاه وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور درخواست کتبی خواهیم داشت تا ضمن مطالعات تخصصی بر کتیبههای گنج نامه، بهترین راهکار برای حفاظت از آنها را پیشنهاد بدهد.
ایجاد محدودیت ورود به محیط کتیبههای گنجنامه
سرپرست معاونت میراثفرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان نیز در این زمینه گفت: بدنبال تعرض یک فرد به کتیبههای گنجنامه با حضور بر روی دیواره آن، ایجاد شرایط مناسب برای حفاظت بهتر از کتیبههای گنجنامه همدان در دستور کار قرار گرفته است.
اتابک صفری تورج گفت: از جمله این فعالیتها میتوان به استقرار راهنما در مکان کتیبهها و ادامه نرده کشی محوطه با همکاری شهرداری اشاره کرد.
سرپرست معاونت میراثفرهنگی اظهار کرد: در بازدیدهای اخیر انجام شده از سوی مسئولان از کتیبههای گنجنامه مقرر شد با توجه به وجود عرصه و حریم این بنای تاریخی، نرده کشی محوطه تا پیرامون کتیبهها ادامه یابد و برای ورود بازدیدکنندگان محدودیت ایجاد کند تا کسی وارد محیط کتیبه نشود.
صفری گفت: ارتفاع نردههای حفاظت کننده از کتیبهها باید به اندازه نردههای موجود در پیرامون باشد که حدود 70 سانتیمتر پیش بینی میشود .
صفری ادامه داد: کتیبه های گنجنامه هم اکنون فرسایشی ندارند مگر اینکه در معرض حوادث قهری، سیل یا زلزله آسیب زا قرار گیرد وگرنه در شرایط عادی روند فرسایش آنها سپری شده است.
وی گفت : کتیبههای گنجنامه نوشتارهایی از دوران داریوش بزرگ و خشایارشاه هخامنشی است که بر دل یکی از صخرههای الوند در فاصله ۵ کیلومتری غرب همدان و در انتهای دره عباسآباد حکاکی شدهاست.
کتیبهها هر کدام در سه ستون ۲۰ سطری به زبانهای پارسی باستان، زبان ایلامی و بابلی نو نوشته شدهاند. متن پارسی باستان در سمت چپ هر دو لوح جای گرفته است و پهنایی معادل ۱۱۵ سانتیمتر دارد. متن زبان ایلامی در وسط هر دو کتیبه نوشته شده و متن بابلی نو در ستون سوم قرار دارد.
سنگ نبشته هاي گنجنامه، تنها یکی از چندین جاذبه تاریخی و ارزشمند استان همدان و ایران به شمار می رود که با بازدید از آن شاهد نوشتارهايي از دوران داريوش و خشايارشاه هخامنشي خواهید بود که بر دل يکي از صخرههاي کوه الوند در فاصله ۵ کيلومتري غرب همدان قرار دارد. همچنین، این جاذبه در تاریخ 15 دی ماه 1310 با شماره 92 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
جلوه گری میراث هخامنشی بر روی کتیبه های گنجنامه در دل صخره های الوند
به گزارش همدان پیام ، کتیبه های گنجنامه، سنگ نوشته هایی به یادگار مانده از دوران هخامنشی است که بر دل صخره های الوند حکاکی شده و با جلوه گری سحرانگیز خود، غنای تاریخی دیار هگمتانه را به اذهان بازدیدکنندگان یادآوری می کند.
کتیبه های گنجنامه یکی از معروف ترین و شناخته شده ترین آثار تاریخی دیار هگمتانه است، این 2 کتیبه نوشتارهایی از دوران داریوش و خشایارشای هخامنشی است که بر دل صخرههای الوند در فاصله پنج کیلومتری غرب همدان و در انتهای دره سبز و خرم و عباسآباد حکاکی شده است.
به گفته کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، کتیبه های گنجنامه در اواسط قرن نوزدهم میلادی توسط اوژن فلاندن نقاش و جهانگرد فرانسوی و پاسکال کست مورد بررسی و گرته برداری قرار گرفت .
سپس سر هنری راولینسن انگلیسی توانست با استفاده از این سنگ نبشته ها، اقدام به رمز گشایی خط میخی پارسی باستان کند که کلیدی برای مطالعه خطوط میخی عیلامی و بابلی شد.
سنگ نوشته های باستانی گنجنامه در مسیر یکی از شعبات اصلی راه شاهی قرار داشته که در عهد هخامنشیان ،هگمتانه پایتخت تابستانی شاهان هخامنشی را به غرب و جنوب کشور مرتبط می ساخت واز راه های پر رفت وآمد و امن دوران باستان محسوب می شده است .
در این مکان سنگ نوشته داریوش کبیر در سمت چپ و کتیبه خشایارشا در سمت راست آن و کمی پائین تر از کتیبه نخست قرار دارد.
این کتیبه ها که در سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید به سه زبان پارسی باستان ، ایلامی و بابلی هر کدام در 20 سطر و از چپ به راست و به خط میخی حکاکی شده اند .
و آب و هوای مطبوع کوهستان، انداز زیبای دشت میشان و وجود آبشاری با 12 متر ارتفاع که از بلندی های کوه الوند جاری است در کنار کتیبههای باستانی گنج نامه فضایی بکر و و تفریحی را برای گردشگران فراهم کرده تا با درنگی چند ساعته در این منطقه تاریخی و طبیعی خاطره ای به یادماندنی از سفر به دیار به الوند در خاطر گردشگران ثبت شود.
وجود قندیلهای یخی در فصول سرد، زیبایی این آبشار را دوچندان و خیل عظیمی از یخ نوردان را به خود جذب میکند و در فصول گرم سال نیز علاوه بر حضور گردشگران، صخره نوردان در صخره های اطراف این آبشار سنگنوردی می کنند و از جذابیت های شگرف این مکان لذت می برند.