مدیرکل گردشگری داخلی از برگزاری رویدادهای گردشگری ویژه تابستان در استانهای کشور خبر داد و گفت: بیشترین رویداد و جشنواره در استان گیلان برگزار میشود.
مصطفی فاطمی مدیرکل گردشگری داخلی گفت: در مجموع بیش از ۳۰۰ رویداد در فصل تابستان و در کل کشور برگزار میشود که بیشترین آن در استان گیلان با ۵۴ رویداد برپا میشود. پس از آن خراسان رضوی ۲۸ رویداد، مازندران ۲۶، یزد ۱۸ و آذربایجان شرقی ۱۷ رویداد را برگزار خواهد کرد.
وی گفت: رویدادهای گیلان تنوع خوبی دارد. عمده این رویدادها بر پایه برداشت محصول و گردشگری کشاورزی است. بعد از آن بیشترین رویدادهایی که دارند در حوزه خوراک است. خوشه چینی، شکرانه برداشت محصول، نان و کلوچه فومن از جمله رویدادهای گردشگری است که به خاطر آن، گردشگر به این استانها سفر میکند.
فاطمی گفت: همزمان با آغاز ماه محرم و صفر آئینهای مربوط به این دو ماه را نیز داریم که تعداد آنها کم نیست. به عنوان مثال در استان خراسان رضوی عمده رویدادها مذهبی است و بعد از آن کشاورزی و سایر رویدادها را دارند. اقوام ایران زمین، زائران پیاده امام رضا (ع) و هفته فرهنگی گردشگری طرقبه شاندیز، حلیم پزان و نخل و علم کشان از جمله این آئین هاست.
این مقام مسئول ادامه داد: مازندران عمده رویدادهایی که برگزار میکند در حوزه کشاورزی و خوراک است. از جمله نیلوفر آبی بابلسر، بعد از آن هم آئینهای مذهبی در شهرها و روستاها برگزار میشود.
در حالی خبری از همدان در لیست شهرهای دارای رویداد نیست که همدان دارای پیشینه غنی در این زمینه است .
کارشناس مردم شناسی و میراث فرهنگی در خصوص برگزاری این آئین نیز اینگونه گفت: آئین سقایی یکی از قدیمیترین نوع عزاداری در همدان به شمار میآید که در آن عزاداران با زمزمههای یا حسین (ع) و یا ابوالفضل (ع) ارادت خود را به خاندان عصمت و طهارت علیه السلام نشان میدهند.
وی ادامه داد: آئین دیرینه سقایی همدان به همت میراث فرهنگی همدان در لیست آثار ملی و همچنین در میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.
نعمتی افزود: نخستین هیئت سقاهای همدانی به همت مرحوم سید احمد روح بخش در سال ۱۲۷۷ در همدان تاسیس شد که با کمک مرحوم کربلایی ابوالقاسم سقا، هیئت سقایی عباسیه جولان را که نخستین هیئت سقایی در همدان است را پایه گذاری کردند.
گفته شده است، روز عاشورا در کربلا آوردن آب برای حرم امام حسین (ع) و یارانش بر عهده حضرت ابوالفضل العباس (ع) گذاشته شده بود به همین دلیل مردان سقا پوش همدانی در شیوه سقایی خود را پیرو و مرید ابوالفضل العباس (ع) میدانند.
اجرای آئین سقایی با پیراهنهای مشکی
فریبا نعمتی اظهار داشت: در هیأت سقاهای همدان مردان با خلوص نیت و فروتنی لباسهای سیاه و گل اندود بر تن میکنند و در حالی که پا برهنه هستند با خواندن ذکر مصیبت خیابانهای همدان را طی میکنند.
وی بیان کرد: مریدان امام حسین (ع) در روزهای تاسوعا و عاشورا در بین عزاداران حرکت کرده و گلاب و آب را به یاد لبان تشنه و شهدای دشت کربلا در بین عزاداران توزیع میکنند، بسیاری از مردم برای گرفتن حاجت و یا ادای نذر هر سال به مراسم این سقاها میآیند.
کارشناس میراث فرهنگی یادآور شد: سقایان از معدود دستههای عزادار هستند که هنوز لباس آئینی به تن میکنند و به گفته یکی از پیران سقا لباس سقایی در اصل ۷۵ قلم بوده که با گذشت زمان اقلامی از آن حذف شده و امروز رخت سقایی اقلام خاصی را در برمی گیرد و، اما لباس سقاها پیراهن بلندی که تا زیر زانو میآید که دست و پا گیر نبوده و کار برداشتن آب و حمل کردن مَشک به آسانی انجام شود و سرپوش که برای مردان جوان لچک است و برای پیران دستاری کوچک به قدر چهار یا پنج دور که به سر میپیچد و شالی بلند که بر گردن میآویزند.
سقاها در روز عاشورا سر و روی و سینه و دوش خود را با گلی که متبرک به خاک کربلا است گل مال میکنند.
نعمتی گفت: پیش از پوشیدن رخت سقاها، در این هیئت شوری برپاست به طوری که افراد پیری که زودتر لباس پوشیده اند دیگران را یاری میدهند تا رخت را به آداب بپوشند، زیرا پوشیدن این رخت آدابی خاص دارد.