بی مهری میراث فرهنگی به شهر مردگان سامن همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

Today : Thu, April 25, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  71241 تاریخ انتشار:  1395-03-08 - 05:45 تعداد بازدید:  1550
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

اولویت گردشگری استاندار با کدامین برنامه‌ریزی؟
بی مهری میراث فرهنگی به شهر مردگان سامن

گردشگری

آخرین روزهای هفته‌ای که گذشت مناسبت هفته میراث فرهنگی بهانه‌ای شد تا جمعی از اصحاب رسانه از مجموعه دست‌کندهای استان بازدید کنند. در این بازدید و حضور در شهر زیرزمینی سامن که دستخوش ناملایمتی قرار گرفته توجه همکاران را به خود جلب کرده است. «شهر زیرزمینی «سامن» مهمترین سازه‌ «دست‌کند» غرب کشور در فاصله‌ 10 کیلومتری مسیر ملایر به بروجرد در صورت تخصیص پیدا نکردن اعتبارات دچار آسیب خواهد شد.
 در حال حاضر شواهد بیانگر آن است که بخش‌هایی از آن که در زیر بستری از سنگ گرانیت قرار گرفته، در حال آسیب‌های احتمالی است.
شهر زیرزمینی «سامن» به عنوان یک محوطه تاریخی و به دنبال حفاری تأسیسات شهری در سال 84 کشف شد و تا سال ٩٤، 5 مرحله کاوش روی آن صورت گرفت، این شهر زیرزمینی به عنوان مهمترین سازه‌ دست‌کند غرب کشور بیش از ٥٠ اتاق کوچک و بزرگ در زیر زمین دارد و بخش عمده‌ای از این شهر 10 هکتاری در معبر و اماکن مسکونی شهر قرار گرفته است، اما در چند سال گذشته به دلیل همراه نبودن برخی دستگاه‌های دولتی، شهر زیرزمینی «سامن» با چالش‌هایی روبه‌رو شده است، چالش‌هایی که رسانه‌ها نیز نسبت به آن هشدار داده بودند.
اداره مخابرات شهر سامن یکی از مهمترین ساختمان‌هایی است که تخریب جدی به این اثر وارد کرده است و کافی است برای اثبات این مهم سری به سامن بزنید.اداره‌ مخابرات شهر سامن دقیقاً روی شهر زیرزمینی قرار گرفته است و در روزهای گذشته سقف بخشی از این سازه‌ زیرزمینی که کنار ساختمان مخابرات قرار گرفته آسیب جدی دید و فرو ریخت که به دنبال آن تأسیسات مخابرات نمایان شد.
 نفس حیات شهر زیرزمینی سامن که از گزینه‌های احتمالی برای جهانی شدن است سال‌هاست به دلیل نبود اعتبارات به شماره افتاده است.
از مدت‌ها پیش رسانه‌ها، فعالان مدنی و هنرمندان همدانی با نوشتن نامه‌هایی جداگانه به ریاست‌جمهوری و استاندار همدان این فاجعه را پیش‌بینی کرده و با گوشزد کردن اهمیت شهر زیرزمینی سامن، خواستار اعتبار و بودجه ملی برای پاسداری و حفاظت از این سازه‌ دست‌کند بودند. کارشناسان و رسانه‌ها بر این باورند ‌که اگر بزودی ساختمان مخابرات و معابری که روی این سازه قرار گرفته‌اند جمع‌آوری نشوند، این اثر کم نظیر باستانی بزودی نابود می‌شود.
گفتنی است، کاوش‌‏های باستان‏‌شناسی در محوطه‏‌ای زیرزمینی در شهر سامن، منجر به کشف شهری پنهان شد که در یک بستر سنگی و به صورت دست‌کند ساخته شده است.
این شهر زیرزمینی احتمالاً به دوره پیش از اشکانی تعلق دارد و از برخی فضاهای آن برای تدفین مردگان استفاده شده است. حدود 25 اتاق از این شهر زیرزمینی کاوش شده و در این اتاق‌ها مقادیر زیادی اسکلت متعلق به دوره اشکانی وجود دارد که دست‌نخورده در جای خود باقی مانده‌اند.
در کنار اسکلت‏‌ها هدایای قبور گذاشته شده است و اسکلت‏‌ها به صورت چمباتمه‏‌ای تدفین شده‌‏اند. احتمال می‌رود تدفین‏‌ها به دوره تاریخی به خصوص دوره اشکانی مربوط است.
براساس مطالعات باستان‌شناسی، شهر پنهان بیش از 3 هکتار وسعت دارد و بخشی از این شهر باستانی به خاطر وجود رطوبت زیاد هنوز مورد کاوش قرار نگرفته است. احتمالاً بخشی از این شهر در زیر خانه مردم قرار گرفته و به همین دلیل تصور می‌شود که در آن بخش‌ها فاضلاب شهری وارد شهر پنهان شده باشد.این شهر زیرزمینی، هنگامی که مخابرات استان همدان قصد کشیدن فیبرهای نوری از زیر زمین را داشت کشف شد.
 بر همین اساس طی مجوزی از سوی پژوهشکده باستان‏شناسی، هیأتی متشکل از انواع کارشناسان شامل باستان‏شناس، انسان‏شناس، کارشناسان مرمت و... کاوش‌‏های خود را در این شهر به انجام رساندند که منجر به کشف فضاهای دست‏کند با حدود 25 اتاق، سالن و راهروهای ارتباطی شد.
شواهد اولیه حاکی از پیدایش این فضاها در دوره پیش از اشکانی بود. بر اساس این یافته‌ها می‏‌توان احتمال داد که نخستین بار این فضاهای معماری به منظور انجام مراسم مذهبی خاصی، احتمالاً میترائیسم، مورد استفاده بوده است. این شواهد حاکی از آن است که مراسم مذهبی به صورت پنهانی در زیر زمین انجام می‏‌گرفته است.
بر این اساس احتمال داده می‏‌شود که در دوره اشکانی از این فضاها به عنوان محل تدفین مردگان استفاده شده است و از اتاق‏‌ها به عنوان گوردخمه استفاده کرده‌‏اند.
شهر زیرزمینی سامن در عمق 3 تا 6 متری زمین کشف شد و کانال‌های حفر‌ شده درون آن به مرور در دوره‌های تاریخی کنده شده‌اند و اطراف آنها نیز اتاق‌های متعدد وجود دارند.
این کانال‌ها از نظر ساختار معماری، بسیار جالب هستند و کاربری خاصی داشته‌اند. در این کانال‌ها پس از پاکسازی، 60 اسکلت شناسایی شدند که درون 9 اتاق قرار داشتند و با توجه به بررسی‌های انسان‌شناسی شواهدی وجود دارند که تدفین‌هایی به‌ صورت تدفین باز انجام شده‌اند.
علاوه بر این شواهد، 6 مورد بقایای انسانی نیز وجود دارند که به‌طور دقیق نشان می‌دهند، این اتاق‌ها در کاربری‌ نهایی به‌ صورت محل تدفین استفاده می‌شدند، به‌طوری که استخوان‌ها را جمع می‌کردند و دوباره تدفین‌های جدیدی انجام می‌دادند. از 60 اسکلت یافت شده، 16 مورد مرد، 26 مورد زن، 14 مورد کودک و یک نوزاد شناسایی شده‌اند و جنسیت 3 مورد از آنها نیز تشخیص داده نشده است.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com