سفـری به قلب الـوند همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : شنبه ، 1 ارديبهشت 1403

Today : Sat, April 20, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  78172 تاریخ انتشار:  1396-03-16 - 05:45 تعداد بازدید:  987
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

تکه ای از هفتمین دورهمی تکیه گاهی ها این بار در حیدره قاضی خانی و آبرومند
سفـری به قلب الـوند

نویسنده : مریم مقدم

گردشگری

گاهی فرصتی لازم است تا به همت برنامه ریزان و درایت رسانه ای ها زنگارهای داشته و نداشته هایمان رخ بشویند و زیر ذره بین بایدها و نباید ها قرار گیرند شاید گره ای از گره باز شود.  این روزها که پیگیری هر مشکلی در منطقه ها متعدد در گیر و دار کاغذ بازی های اداری است گروهی رسانه ای گردهم آمده اند تا با حضور در روستاها و بخش های مختلف استان همدان کم و کاستی ها را منتقل کنند  و چشم بینای مسئولان پرکاری باشند که کمتر فرصت بودن درچنین مناطقی را  دارند.
 اینبار به همت برنامه ریزان گروه تلگرامی تکیه گاه که شامل اصحاب رسانه است  ، هفتمین دورهمی آنها در روستاهای حیدره قاضی خان و آبرومند در شهرستان بهار رقم خورد.  درواقع این اتفاق  یک اقدام ارزشمندفرهنگی فارغ از مکاتبات وتشریفات بود ، این برنامه فرهنگی که به همت دوستان رسانه ای انجام شد می‌تواند الگوی خوبی برای سایر مجموعه های فرهنگی باشد. برخی از فعالان رسانه بر این باورند ، گروه تلگرامی تکیه گاه که شامل خبرنگاران فعال در استان همدان می باشد میتواند تبدیل به یک تشکل فرهنگی اجتماعی شود تا با ایجاد یک پل ارتباطی غنی بین مردم و جامعه محلی طرح های نو دراندازند.
 برخی ادعا می کنند  برگزاری هفت دورهمی رسانه ای که نخستین آن سال گذشته از شیرین سو کلید خورد با حضور اصحاب رسانه با گرایش های مختلف که منجر به ایجاد وحدت وانسجام بین اصحاب رسانه در استان گردیده  حالا مهمترین دستاورد گروه تلگرامی تکیه گاه میباشد . این اتفاق حالا می تواند زمینه ای مستعد برای  انعکاس مشکلات مختلف در سطح جامعه محلی در استان همدان باشد. گفتنی است ، در بسیاری از موارد این پیگیری ها به نتیجه رسیده است که از نقطه قوت این گروه رسانه ای محسوب می شود . نکته مهم این دورهمی بازدید از ظرفیت های طبیعی، گردشگری  و برپایی برنامه های فرهنگی  ازجمله عزاداری بودکه پایان مراسم افطاری درمسجد روستا  به همت متولیان امور در روستا برگزار شد.

روستا گردی هایی که ندیده گرفته می شوند
 روستا گردی ، بوم گردی و تجربه اقامت در اقامتگاه های بوم گردی از محورهای اصلی توسعه گردشگری روستایی است که شرایط موجود در روستاهایی همچو حیدره قاضی خان و آبرومند در شهرستان بهار بیانگر اینست که همدان با داشتن ظرفیت های فراوان در این زمینه بسیار ضعیف عمل کرده است .
 گرچه این دو روستا هیچ یک در ردیف روستاهای هدف گردشگری استان قرار ندارند اما این پتانسیل را دارند که در این مسیر قرار گیرند . استان همدان تاکنون نتوانسته از این ظرفیت برای توسعه گردشگری و اقتصادی روستاها بهره بگیرد.در حالی که تجربه اقامت در یک خانه  سنتی با معماری خاص در دل یک روستا و یا یک محله قدیمی و بیدار شدن دور از محیط و هیاهوی شهرنشینی و تنفس هوای بکر و پاک روستا، بوی نان محلی و قدم زدن در کوچه‌های باریک و سنگفرش شده روستا حسی خاص و تکرار ناشدنی است اما تا به حال این مهم در روستاهای خوش آب و هوایی رقم نخورده است . گردشگران خارجی و حتی داخلی حاضر هستند به ازای  شنیدن صدای پای آب از دل روستا و غرق شدن در زیبایی‌های بی‌نظیر آن همچون درختان سر به فلک کشیده و کوه‌ها و دامنه‌های پر از گل تصویر یک گردش رؤیایی و بی‌نظیر را برای انسان زنده می‌کند حاضر هستند مبالغ بسیاری هزینه کنند . این نکته لازم به یادآوری ندارد که این روزها مردم به دنبال تجربه دوری جستن از هیاهو و شلوغی شهر و لمس احساس لذت‌بخش و جذاب یک روز زندگی در روستا  هستند اما چرا روستاهای گردشگری در استان همداناز این فرصت ها بی بهره هستند.

 حیدره قاضی خان و نسیم روح بخش
روستاي حيدره قاضي خان همدان از روستاهاي زيبا و توريست پذير استان در فاصله 30 كيلومتري شهرستان بهار واقع شده و با مركز استان 35 كيلومتر فاصله دارد. این روستا در دهستان آبرومند قرار دارد موقعیت روستا در دامنه الوند بطرف جنوب و غرب امتداد داره و آخرین نقطه مرزی و گردنه اسدآباد (همدان) در این ناحیه قرار گرفته و اینجا مرز میان استان کرمانشاه و استان همدان است . این روستا در جاده اصلی از همدان - کرمانشاه نرسیده به روستای آبرومند جاده ای فرعی به سمت روستای سیمین وجود دارد که در ادامه این جاده به دو راهی ختم می شود که جاده سمت راست به سمت روستاهای فیسیجان، نورآباد، حصار، وهنان و ... امتداد می یابد و جاده سمت چپ به روستاهای گوشلان و حیدره قاضی خان منتهی می شود. مذهب مردم روستا شیعه و به زبان کردی صحبت می کنند. شغل بيشتر اهالي اين روستا كشاورزي و دامداري مي‌باشد. روستای حیدره قاضی خان را کوه های بلند در بر گرفته اند. معروف ترین کوه این روستا دائم برف می باشد. که در بیشتر ماه های سال دارای برف می باشد و معمولا تا اواخر تیر ماه و اوایل مرداد در این کوه برف وجود دارد. کوه دائم برف هرساله میزبان کوهنوردان و گردشگران بسیاری می باشد. به دلیل قرار گرفتن این روستا در بین کوه ها، در این روستا نسبت به سایر روستاها در فصل زمستان برف زیادی می بارد و تابستان ها نسیم روح نوازی در روستا می وزد که شاید در کمتر منطقه ای قابل درک باشد . در گردهمایی اصحاب رسانه که اعضای گروه تلگرامی تکیه گاه هستند پس از معرفی داشته های روستا برخی مشکلات منطقه از جمله سرعت پایین اینترنت ؛ نیمه کاره ماندن سنگ فرش های روستا و راه دسترسی منطقه در کنار فقدان زیرساختهای گردشگری از سوی تعدادی از اهالی مطرح شد که ما امیدواریم با پیگیری این موارد شاهد جذب گردشگر در این مناطق باشیم .

 آبرومند و مشکلات باقیمانده
مسیر بعدی گروه روستاي آبرومند از توابع بخش مركزي شهرستان بهار در 17 كيلومتري شهر همدان واقع گرديده است. این روستا دارای باغات و مناظر سرسبزی است و در کنار این داشته های غنی البته با مشکلات مختلفی دست به گریبان است . يكي از مهمترين دلايل و فرصت‌هايي كه باعث پيشرفت اقتصادي و رشد و توسعه جوامع امروزي مي‌شود، بحث توسعه گردشگري مي‌باشد كه روستاي آبرومند در اين زمينه بسيار مستعد مي‌باشد. منطقه معروف به شاه‌كرپي، داراي جنگل‌هاي درخت صنوبر در اطراف پل تاريخي معروف به شاه‌كرپي متعلق به دوره ناصرالدين شاه قاجار. وجود 2 چشمه و قنات دائمي در مسيري كه به اين پل منتهي مي‌شود و كوه‌هاي نيمه‌مرتفع معروف به قره‌باير، اين منطقه را ويژه و مستعد گردشگري كرده است كه اهتمام ويژه ميراث فرهنگي و گردشگري استان را مي‌طلبد. لازم به ذكر مي‌باشد راه ارتباطي اين منطقه اخيراً توسط شهرداري محترم صالح‌آباد و رانندگان و اهالي محترم تا حدودي بهسازي شد كه اين اتفاق با اهتمام اهالي و با كمك اداره مربوطه جهت رونق اين منطقه رقم خورده است .
با توجه به آنکه بيش از نيمي از اهالی روستاها با كشاورزي زندگي مي‌كنند، اين روستا داراي 20 كيلومتر جوي آب كشاورزي مي‌باشد كه طي اين 40 سال حتي يك متر از اين جوي‌ها بهسازي نشده و با اين وضعيت كم‌آبي نيمي از زمين‌ها و محصولات كشاورزي روستا از بين رفته است. در صورتي كه روستا داراي بيش از 20 هكتار باغ انگور مي‌باشد كه اگر اين جوي‌ها بهسازي شود محصولات اين باغات رونق بزرگي به اقتصاد روستا خواهد داد. توجه به اين امر موجب اشتغالزايي در روستا نيز خواهد شد.

 زیرگذر نیمه تمام
زيرگذر اصلي روستا كه در ورودي روستا و جاده همدان- كرمانشاه تعريف گرديده و بيش از 15 سال از تصویب  آن مي‌گذرد و جزو پروژه‌هاي نيمه‌تمام بوده كه متأسفانه تا به حال هيچ اقدامي در اين مورد صورت نگرفته است. اين زيرگذر، محل عبورومرور بيش از 12 روستاي بخش مركزي با جمعيتي بالغ بر 15 هزار نفر مي‌باشد. طي 20 سال گذشت بيش از 18 نفر فقط از اهالي اين روستا در اين محل بر اثر تصادف جان خود را از دست داده‌اند. در صورتي كه حسينيه و زائرسراي حضرت ابوالفضل(ع) به عنوان يكي از مكان‌هاي اصلي ايجاد موكب جهت استقبال از زائران اربعين حسيني تعريف شده به اين زيرگذر ارتباط دارد. از اصلي‌ترين مشكلات نه‌تنها اين روستا بلكه اكثر روستاهاي بخش مركزي مي‌باشد. با توجه به موقعيت ويژه روستا از لحاظ جغرافيايي، بيش از 20 واحد مسكوني و 5 واحد توليدي در سمت شمالي و جنوبي بزرگراه كربلا واقع در ورودي روستا كه بعضي از آنها بيش از 30 سال از ساخت آنها  مي‌گذرد  به دليل عدم همكاري اداره محترم راه‌وشهرسازي و بنياد مسكن و اداره گاز هنوز بعد از 20 سال از نعمت گاز خانگي بي‌بهره‌اند. اين مشكل باعث نارضايتي و حتی مهاجر اين قسمت از روستا شده است.
روستاي آبرومند در سال 1360 و حتي قبل از آن داراي كتابخانه بوده ولي چون داراي مكان ثابتي نبوده طي ساليان گذشته با توجه به گسترش مسجد، اين كتابخانه از بين رفته. در سال 1393 در محل ميدان اصلي روستا 400 مترمربع زمين توسط اهالي به كتابخانه مركزي شهرستان بهار اهدا گرديد كه مسئولان محترم شهرستان و استان قول دادند در سال 1394 افتتاح گردد. ولي متأسفانه هنوز هيچ اقدامي در اين مورد صورت نگرفته است. با نظر به اينكه جوانان تحصيلكرده و قشر دانشجو در اين روستا اكثريت مي‌باشد يكي از مطالبات اصلي اين عزيزان احداث كتابخانه است.  
در حالی که  اشتغالزایی برای مردم منطقه و روستا یکی دیگر از اهداف راه‌اندازی اقامتگاه‌ها و ماندگاری گردشگر در منطقه و کسب در آمد  است این روزها روستاهای خوش آب و هوای همدان با مشکلات اولیه دست و پنجه نرم می کنند . اقامت در خانه سنتی و استفاده از محصولات ارگانیک روستا، آشنایی با فرهنگ‌ها و بازی‌های محلی منطقه از جذابیت‌هایی است که گردشگران زیادی بدان علاقه دارند. طیف عظیمی از گردشگران خواهان اقامت در خانه‌های بوم‌گردی هستند اما این شرایط در استان محیا نیست



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com