برنامههای هفته میراث فرهنگی که از ۲۹ اردیبهشتماه تا ۴ خردادماه برگزار میشود، اعلام شد.
هرسال شورای بینالمللی موزهها یک پیام راهبردی دارد و امسال شعار موزهها را برای آموزش وپژوهش انتخاب کرده استکه حاکی از تکلیف جدی برای نقش و اهمیت موزهها میباشد، از همین رو شنبه بهعنوان روز میراث فرهنگی نامگذاری شده است و برنامهها تا پایان هفته یعنی روز جمعه ادامه دارد.
دبیر برنامههای هفته میراث فرهنگی و مدیرکل دفتر حفظ واحیای محوطهها و آثار تاریخی گفت: ما با عبور از روزهای پایانی فروردین، برنامهریزی را برای هفته میراث فرهنگی آغاز کردیم.
بهگزارش همدانپیام، فاطمه داوری افزود: شعاری که برای هفته میراث فرهنگی در نظر گرفتهایم، میراث فرهنگی، مشارکت مردمی، مسئولیت اجتماعی است که برای هر یک از روزهای این هفته نیز عناوینی را مشخص کردهایم که به شرح زیر است:
شنبه ۲۹ اردیبهشتماه باعنوان «روز موزه برای آموزش و پژوهش»، یکشنبه ۳۰ اردیبهشتماه «میراث فرهنگی، حقوق عامه، توسعه پایدار»، روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشتماه «میراث دینی و میراث رضوی» نامگذاری شده است.
وی افزود:: روز اول خردادماه بهعنوان میراث زنده، متضمن تابآوری و سازگاری، دوم خردادماه میراث فرهنگی، الفبای زندگی، سوم خردادماه میراث فرهنگی، همبستگی، اقتدار و چهارم خردادماه بهعنوان میراث دفاع مقدس شناخته شده است.
داوری اهداف برنامههای هفته میراث فرهنگی را تشریح کرد و گفت: افزایش سواد میراثی جامعه و آگاهیرسانی عمومی، کمک به ارتقای هویت ملی و تابآوری و نشاط اجتماعی، مردمیسازی و توسعه مفهوم و رویکردهای شناخت، حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی با مشارکت مردم، توسعه نقش جوامع محلی در حفاظت از میراث فرهنگی، توسعه و تبیین گستره مسئولیت اجتماعی در این حوزه، توسعه و تبیین مفهوم حقوق عامه در حوزه میراث فرهنگی از جمله این اهداف است.
دبیر برنامههای هفته میراث فرهنگی و مدیرکل دفتر حفظ واحیای محوطهها و آثار تاریخی خاطرنشان کرد: در این هفته برنامههای ملی نیز داریم از جمله میتوان به برگزاری سراسری بزرگداشت زبان و ادب فارسی و روز فردوسی در روز ۲۵ اردیبهشتماه، بزرگداشت موزه و تقدیر از برترینهای موزهداری، افتتاح نمایشگاه الواح هخامنشی، افتتاح نمایشگاه آثار کمتر دیده شده موزه ملی در ۱۱ استان در روز ۲۹ اردیبهشتماه، نشست سراسری هیأتهای راهبردی پایگاههای میراث ملی و جهانی در کاخ گلستان و نشست مشترک میراث فرهنگی، برگزاری مشارکت مردمی و مسئولیت اجتماعی در دانشگاه هنر در 30 اردیبهشتماه اشاره کرد.
وی افزود: روز ۳۱ اردیبهشتماه نشستی با تشکلهای مردم نهاد حوزه میراث فرهنگی، نشست وقف میراث ماندگار با همکاری سازمان اوقاف، نخستین گردهمایی ملی ناظران و نمایندگان استانی صندوق احیاء در کاشان، نشست تخصصی طرحهای جامع حفاظت محدودههای تاریخی و مسأله مشارکت اهالی در کاخ گلستان برگزار میشود. اما برنامه سراسری افتتاح و رونمایی از پروژههای حفاظت و مرمت و افتتاح همزمان نمایندگیهای استانی انجمن خیرین میراث فرهنگی و نشست بررسی آئینهای شادمانه موفق میان ایران و کشورهای حوزه آسیای غربی و مرکزی در کاخ گلستان در روز اول خردادماه برگزار خواهد شد.
داوری ادامه داد: روز دوم خردادماه هم پاسداشت میراث جهانی تذهیب در شیراز برگزار میشود اماکن تاریخی موزهها و پایگاهها هم جشنواره سراسری میراث فرهنگی، الفبای زندگی و نشست پاسداری از میراث ناملموس و مشارکت اجتماعی محلی در کاخ نیاوران برگزار خواهد شد. جشن میراث مقاومت و روایتگری هم روز سوم خردادماه در خرمشهر و نشست روایتی نو، دفاع مقدس از منظر میراث فرهنگی در باغ موزه دفاع مقدس روز چهارم خردادماه برگزار میشود. برنامهها ادامه خواهد داشت تا اینکه در روز ۵ خردادماه رویداد شب فرهنگی ایران و پاکستان در کاخ گلستان برگزار خواهد شد.
مدیرکل موزههای کشور نیز در اینباره گفت: سوم خردادماه ویژه برنامه پاراتور را با همکاری انجمنهای معلولان داریم. قرار است در روز چهارم خردادماه به منظور تجلیل از کسانی که در حوزه نشر آثار دفاع مقدس فعالیت کردهاند را با حضور رئیس جمهور برگزار خواهیم کرد، اما هنوز نهایی نشده است.
مدیرکل امور پایگاههای میراث فرهنگی ملی و جهانی گفت: باتوجه به اینکه یک هفته به موضوع میراث فرهنگی اختصاص پیدا کرده است؛ در نظر داریم در طول این هفته برنامههای متنوعی از جمله جشنواره سراسری عکس یادگاری کودک با یادگاریهای تاریخی داشته باشیم؛ به طور مثال هرکودکی بهترین عکس سلفی با بناهای تاریخی را بگیرد و به دبیرخانه ارسال کند وهمچنین دیوارنگارهای از برخی تصاویر تهیه خواهد شد و روی یکی از دیوارهای وزارت برای همیشه میماند.
رضا سامه افزود: نشست راهبردی پایگاههای میراثی برای نخستین بار برگزار میشود. ۹۵ هیأت راهبردی در سال گذشته با ۷۰۰ نفر عضو تشکیل شد که حدود ۴۸ مصوبه مؤثر در سال گذشته داشتیم واکنون در حال پیگیری است درحالی که در گذشته چنین چارچوب ساختاری وجود نداشت.
در ادامه این نشست، مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی بیان کرد: تفاهمنامههایی مختلفی را در رابطه با حوزه میراث فرهنگی داریم، یکی از ارگانهایی که با ما همکاری داشته یا گاهی در تقابل و تداخل قرار گرفته است، سازمان اوقاف بوده و برای اینکه توافقنامه و تفاهمنامههایی که انجام شده را پایش کنیم، در این زمینه نیز برنامهای خواهیم داشت.
علیرضا ایزدی با اشاره به اینکه یکی از بی نظیرترین هنرها که تذهیب است و در سال گذشته ثبت جهانی شد، گفت: از آنجا که شیراز خاستگاه آن است به همین دلیل با همکاری اداره کل میراث فرهنگی استان فارس برنامهای برای آن خواهیم داشت.
داوری در ادامه این نشست گفت: مقررات ملی فرونشست در حال تدوین است با تدوینکنندگان مقررات فرونشست جلساتی داریم یکی از این بخشها، قوانین فرونشست برای آثار و ابنیه تاریخی است.
وی درباره طرح جدید برای بافت تاریخی شیراز و ابلاغ نشدن ضوابط ثبت بافت به مسئولان استانی گفت: این در زمانی هستیم که برنامهریزی های قبلی برای محتوایی نمیتواند منطبق بر بافت تاریخی فعلی باشد. ثبت بافت متناسب با درخواست ملی همهجانبه بوده است اکنون نظام برنامهریزی ما نمیتواند براساس طرحهای قبلی باشد. اعلام کردهایم از این به بعد نحوه مواجه ما باید با یک بافت ثبتی باشد نه بافت معمولی.
سامه نیز در ادامه با بیان اینکه در محوطه نقش رستم شاهد آسیبهای جدی هستیم گفت: در سالهای پیش دانشگاه شیکاگو در اینجا حفاری کرده است با نمایان شدن برخی از آثار صرفاً خاک دستی ریختهاند و همانطور مانده است و اکنون وقت ان رسیده که اشرافیت خود را نسبت به این وضعیت پیدا کنیم. دراینباره مدیر پایگاه گزارش مفصلی داده است که در انتهای هفته میراث فرهنگی دارابی معاون میراث فرهنگی از مجموعه بازدید میکند و گزارشی در این باره ارائه داده خواهد شد.
میرزایی هم درباره الواح هخامنشی گفت: مجوز اعزام همکاران ما برای بررسی الواح هخامنشی به آمریکا گرفته شده، اما موافقت آمریکا مانده است. موضوع استرداد الواح هم در حال پیگیری است.