رئیس ایکوم ایران با بیان اینکه شعار جهانی سال ۲۰۲۳ موزهها، پایداری و بهزیستی است گفت: موزهها باید بتوانند به پایداری محیط و اجتماعی که به آن تعلق دارند کمک کنند.
سید احمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم ایران در گفتوگو با خبرنگار مهر درباره پوستر و شعار روز جهانی موزه در سال ۲۰۲۳ که توسط شورای بینالمللی موزهها (ICOM) با عنوان «موزهها، پایداری و بهزیستی» اعلام شده بیان کرد: در برنامه آینده موزهها گفته شده بود یکی از موضوعات آنها این است که حتی ساختمان موزه هم باید به پایداری محیط و اجتماعی که به آن تعلق دارد کمک کند یعنی نمیتوان گفت موزه علم باش ولی نسبت به سیستم انرژی خورشیدی و پاک بیتفاوت باشید. موزه باید الگویی از رفتار جامعه پایدار امروزش باشد.
محیط طباطبایی افزود: موزهها نباید در جهت نفی پایداری اجتماع خودشان عمل کنند. آنها حلقهای هستند که از نظر نهاد فرهنگی، توسعه یافتگی یک اجتماع را رقم میزنند. پایداری به این معنا که من در گذشته بمانم فرق دارد پایداری مثل انسانی است که از کودکی تا پیری را تجربه میکند و نشان دهنده یک توسعه حقیقی است. چون توسعه حقیقی کیفی است نه کمی.
این کارشناس میراث فرهنگی با بیان اینکه روی شعار سال ۲۰۲۳ موزهها بیشتر کار میکنیم و نتیجه را اعلام خواهیم کرد گفت: این موضوع محوری هست که در همه جای ایران با آن مشکل داریم مثل رودخانه زایندهرود.
این رودخانه میراث فرهنگی ماست و فقط آب نیست سؤال مهم این است که آب رودخانه حق کیست. در جهت پایداری و نگاه موزهای در درجه اول آب حق رودخانه است.
ولی وقتی به این موضوع نگاه موزهای نداریم و تنها به این فکر میکنیم که سد بزنیم و سیب زمینی بکاریم؛ نشان میدهد نمیدانیم اهمیت یک رودخانه در ایجاد تعادل و پایداری در اکوسیستمی است که یک رودخانه در آن قرار گرفته است. رودخانه موزهای برای آینده است ولی ما آن را از بین برده ایم.