شهرداری همدان در کنار وظایف خود در حوزه رسیدگی به موضوعات عمرانی شهر، به حوزه زیباسازی نیز ورود جدی و مؤثر داشته و در این زمینه چند سالی است در کنار توجه به موضوعات زیبایی شناختی، معرفی مشاهیر شهر را در قالب ساخت تندیس و سردیس آنان در دستور کار قرار داده است تا گام مهمی در آشنایی شهروندان و گردشگران با بزرگان همدان بردارد.
در همین راستا، با توجه به ارائه پیشنهاد ثبت ملی روز باباطاهر در تقویم کشور، رویکرد شهرداری آغاز عملیات اجرایی در زمینه فراهمسازی زمینه این ثبت ملی بوده و دست بالا را در این حوزه داشته است که نمونه آن آغاز پیاده راهسازی خیابان باباطاهر و ساخت تندیس باباطاهر عریان است که در تاریخ 31 اردیبهشتماه از آن رونمایی میشود. به مناسبت روز بزرگداشت شاعر نامدار همدانی در محوطه آرامگاه باباطاهر در همدان تندیس باباطاهر رونمایی میشود.
روند ساخت تندیس باباطاهر
در سال 1401 در فراخوانی ملی 4 نفر از مجسمهسازان برتر کشور توسط یک گروه داوری متشکل از اساتید دانشگاههای تهران برای ساخت ماکت این تندیس انتخاب میشوند که در مرحله بعد ماکتها ساخته میشود پس از آن هیأت داوران یکی از ماکتها را انتخاب کرده و هنرمند منتخب مشغول ساخت تندیس میشود که این روند به مدت یکسال زمان برده است.
براساس اعلام سازمان سیمامنظر و فضای سبز شهری شهرداری همدان، این ماکت در پایان سال 1402 ساخته شد که پس از بررسی داوران، ایرادات آن طبق نظر داوران توسط هنرمند مجسمهساز رفع شده است. هنرمند مجسمهساز این اثر هادی ضیاءالدینی است که بیشک یکی از برجستهترین هنرمندان و برترینهای این رشته در کشور است و با توجه به روز بزرگداشت باباطاهر در 31 اردیبهشتماه، این تندیس در این روز رونمایی میشود. تندیس باباطاهر با ارتفاع 4 متری ساخته شده و با احتساب پایه یکمتری در مجموع 5 متر ارتفاع دارد.
سردیس مشاهیر از جاذبههای گردشگری
نصب سردیسهای مشاهیر و مفاخر همدان در فضای محوطه آرامگاه بوعلیسینا، اقدام شایسته و کمنظیر شهرداری است که بازتاب خوبی در کشور داشته است. از اینرو مورد تقدیر همشهریان و گردشگران قرار گرفته که نصب تندیس باباطاهر در ادامه این تجربه موفق شهرداری رقم میخورد.
ملاک انتخاب مشاهیر برای ساخت سردیسهای مفاخر
برمبنای مکتوبات و آثار تألیف شده توسط بزرگان و مشاهیر همدان، اسم و نسب مشاهیر و نیز ویژگیهای شخصیتی آنان، توسط شهرداری همدان استخراج شده و در یک روند طولانی دقیق تاریخ ادوار گذشته در استان همدان مورد مطالعه قرار گرفته است، سپس با بررسی تألیفات و آثار و مکتوبات به جای مانده از بزرگان و دانشمندانِ همدان و بهویژه بر مبنای «تعریفی که از مفاخر و مشاهیر بزرگ در یک تمدن» میشود، براساس شاخصههایی که این تعریف دارد، بزرگان و مشاهیر همدان توسط نیروهای کارآمد شهرداری استخراج شده است.
برخی از این بزرگان و مشاهیر همدان مانند بوعلیسینا و باباطاهر، انسانهای بزرگ و برجستهای بودند که شهرت بینالمللی دارند به دلیل اینکه در مورد دوره تاریخی پیش از اسلام در ایران و بهخصوص دوره تاریخی پیش از اسلام در همدان آثار و مکتوبات بسیار اندکی برجای مانده است ساخت سردیسهای مفاخر همدان به دوره تاریخی و بازه زمانی پیش از اسلام تا سال 1300 هجری قمری بازمیگردد.
کتاب «همداننامه» منبع استخراج ویژگیهای مشاهیر برای ساخت سردیسها
تمامی اطلاعات و ویژگیهای مفاخر و مشاهیر همدان از جمله تاریخ تولد آنان و تاریخ وفاتشان توسط شهرداری همدان از کتاب «همداننامه (بیست گفتار درباره مادستان)» که توسط پرویز اذکایی جمعآوری و تألیف شده است، به دست آمده و مجسمهسازها برای ساخت سردیس مشاهیر 2شاخصه و معیار ویژگیهای دوره تاریخی که مفاخر در آن دوره زندگی میکردهاند و حالات روحی و روانی و شخصیتی آنان و نگرش و جهانبینی مشاهیر را در نظر داشتهاند. سردیسهای مشاهیر و مفاخر همدان به صورت نیمتنه ساخته شده است و «نوع و مدل لباس» آن فرد هم در سردیس قابل مشاهده است.
طراحی چهره این مشاهیر و شخصیتهای تاریخی نیز براساس بیاناتی که در رابطه با این افراد در تاریخ آمده و به صورت نقلقولهایی از اطرافیانشان در مورد توصیف ویژگیها و احوالات آنان بیان شده و در منابع تاریخی موجود است که نیز با مطالعه آثار و تألیفات این بزرگان و شرححالنویسیهای آنها، توسط مجسمهسازان انجام شده است.