شهریور ماه 1402 کارشناسان و ارزیابان یونسکو برای بررسی مستندات پرونده ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» به همدان سفر خواهند کرد تا پس از بازدید نتایج نظرات خود را اعلام می کنند تا در نهایت این پرونده در یونسکو به ثبت برسد و همدان بتواند در ردیف شهرهای جهانی جا خوش کند.
روز به روز زمان از راه رسیدن ارزیابان یونسکو نزدیکتر میشود. در مدت کوتاهی که تا شهریور ماه 1402 زمان باقی است، موانع زیادی در محدوده پرونده باید رفع شود تا بتوانیم نظر ارزیابان را جلب کنیم چرا که این فرصت طلایی اگر ازدست برود خدشه ای جبران ناپذیر به ریشه تاریخ ایران زمین وارد خواند شد. میدان اکباتان یکی از مهمترین مکانها در محدوده پرونده ثبت جهانی است که البته آثار مهمی هم از این منطقه کشف شده است اما سالهاست مردم همدان متاسفانه شاهد تردد خودرو و تبدیل شدن آن مکان به پارکینگ هستند.
17 بهمن ماه 1401 بود در رسانه ها از سوی مدیران مرتبط با پرونده ثبت جهانی اعلام شد اگر تا عید حذف سواره از عرصه هگمتانه صورت گیرد در رفع موانع ثبت جهانی موفق میشویم اما اگر بعد از عید باشد در ثبت این اثر مهم موفق نخواهیم شد.
در همان تاریخ از سوی میراث فرهنگی استان اعلام شد، دبیرخانه دائمی پرونده ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» با محوریت معاونت عمرانی استانداری برای رصد و انجام اقدامات مناسب در راستای ثبت این یادمان مهم تاریخی تشکیل شده است.
این پرونده با تک بنا مواجه نیست و به ادارات مختلف، شهرداری و رزق و روزی مردم وابسته است و تنها با تلاش میراث فرهنگی به نتیجه نمیرسد و اگر مجموعهها پای کار نیایند نتیجه درستی به دست نخواهد آمد.
16 فروردین 1402 مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان به رسانه ها ازحذف سواره از هگمتانه طی یکماه آینده خبر داد بر این اساس از تحقق وعده مدیرکل میراث فرهنگی تنها دو روز هم گذشته است.
محسن معصومعلیزاده در جلسه ثبت جهانی هگمتانه که در زمان یاد شده برگزار شد بیان کرد: کاهش ارتفاع ساختمان حوزه هنری(سینما قدس) یکی از موانع پرونده ثبت جهانی همدان است و باید طی یکماه آینده انجام شود.
وی ادامه داد: اغنای عمومی نیز بسیار مهم است و میراثفرهنگی برای این امر مهم به همکاری اصناف نیاز دارد تا بازاریان تا زمان حضور ارزیابان در همدان با ما همراه شوند و همافزایی جمعی اتفاق بیفتد.
معصومعلیزاده با اعلام اینکه ارزیابان یونسکو شهریورماه سالجاری برای ارزیابی پرونده ثبت جهانی در همدان حضور پیدا میکنند، تصریح کرد: اقدامات اجرایی و پروژهها باید تا زمان حضور ارزیابان انجام شود. مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان اضافه کرد: یکی از نکات مورد توجه کارشناسان یونسکو همکاری، هماهنگی و همافزایی میان مجموعههای مدیریتی استان است.
وی با تاکید بر اینکه موانع ثبت جهانی هگمتانه تا قبل از شهریور عملی شود، اظهار کرد: باید اهتمام ویژهای به پرونده داشته باشیم چراکه آبروی جمهوری اسلامی ایران است و باید با همافزایی به سرانجام برسد.
معصومعلیزاده تصریح کرد: ثبت جهانی به همدان و مجموعه تاریخی استان هویت میدهد و به طور قطع بر عرصههای اقتصادی، فرهنگی و گردشگری تاثیر خواهد گذاشت، علاوه بر این اعتبارات خوبی به پرونده اختصاص داده شده است.
الحاقات اضافی مسیر ثبت جهانی هگمتانه حذف شود
استاندار همدان 16 فروردین در نخستین جلسه سال 1402 در حوزه میراث فرهنگی با تاکید بر اینکه موانع ثبت جهانی هگمتانه و مرکز تاریخی همدان باید در زمانبندی مشخص انجام شود، اعلام کرد، حذف زوائد و الحاقات اضافی در مسیر ثبت طی یک ماه تا ۴۵ روز آینده انجام شود این به آن معناست که تنها11 روز دیگر تا محقق شدن این تاریخ فرصت باقی است.
علیرضا قاسمیفرزاد در جلسه یادشده به دستگاههای خدماترسان و شهرداری اولتیماتوم داد با نظر کارشناسی میراثفرهنگی، زیباسازی و ساماندهی محدوده ثبت جهانی و تردد خودروها با ایجاد معبر و دسترسی جدید را ظرف یک ماه تا ۴۵ روز آینده اجرایی کنند.
وی با بیان اینکه دستگاههای ذیربط تا اواخر اردیبهشتماه فرصت دارند نظر میراثفرهنگی را اعمال کرده و اقدامات اصلاحی در محدوده ثبت را اجرایی کنند، افزود: ثبت جهانی نباید خللی در فرآیند زندگی روزمره مردم ایجاد کند.
قاسمیفرزاد با تاکید بر ساماندهی بازارچه میوه و تره بار در عرصه هگمتانه، اظهار کرد: ثبت جهانی هگمتانه بسیار مهم است و با توجه به قدمت و سبقه تاریخ و تمدن همدان باید جزء نخستین آثاری میبود که ثبت میشد.
وی با اعلام اینکه برای ثبت جهانی همدان همه دستگاهها باید پای کار بیایند، تصریح کرد: فضای بصری دور میدان امام(ره) باید ساماندهی و ساختمانها متحدالشکل شوند همچنین باید این بناها به گونهای مرمت شوند تا در اثر فرسایش زمانی آسیب نبینند بنابراین باید بودجه خوبی برای این موضوع درنظر گرفته شود.
قاسمیفرزاد با اشاره به اینکه پس از افتتاح شهرک بنکداران، راسته حسینخانی باید به سمت عرضه صنایعدستی و سوغات همدان برود، گفت: خیابان اکباتان نیز باید تغییر کاربری دهد و به عرضه صنایعدستی و سوغات تبدیل شود.
استاندار همدان با تأکید بر اینکه برای ثبت جهانی به همکاری و همافزایی بین تمام دستگاهها نیاز است، بیان کرد: جلساتی برای بازاریان برگزار شود تا توجیه شوند تغییر رویکرد، ثبت جهانی و تبدیل فضا به گردشگری به نفع آنها است.
به گزارش همدان پیام، یکی از مواردی که پرونده ثبت جهانی با آن روبرو است، آماده سازی جامعه محلی، بازاریان و کسبه است.
اینروزها جامعه محلی همچنان اقبال خوبی به این اتفاق مشان نمیدهد و کارشناسان بر این باورند که درباره تأثیر اقتصادی ثبت جهانی برای کسبه جلساتی گذاشته شود طبق آمارها پیش از شیوع کرونا پنج میلیون و ۸۰۰ هزار توریست وارد کشور شده اما سوال مطرح است که همدان در این زمینه چقدر میتواند با یزد و اصفهان رقابت کند؟
براساس آمار میراث فرهنگی سالانه ۱۸ هزار توریست خارجی از همدان بازدید میکنند و از آنجا که تورگردانان باید توجیه برای توریست خارجی داشته باشند، ثبت جهانی یکی از مهمترین دلایل است.
بازار قدیمی همدان جذابیتی برای توریست خارجی ندارد
بازار قدیمی همدان جذابیتی برای توریست خارجی ندارد چراکه خدمات اولیه مانند رستوران یا سرویس بهداشتی در بازار وجود ندارد. سایت تاریخی هگمتانه از ۳۰۰۰ سال پیش برای همدان باقی مانده و در این مدت همواره زندگی در آن جریان داشته است، و از آنجا که برای کارشناسان یونسکو بر اساس توضیحات ارسالی پرونده محرز شده است که این شهر جزء موارد خاصی است که چندین قرن زندگی در آن جریان داشته است مهر تایید نخست به همدان داده شد تا این شهر گزینه جذابی برای ثبت جهانی باشد.حال باید منتظر ماند و دید آیا پس از رسیدن ارزیابان یونسکو همدان میتواند شانس گرفتن تایید یونسکو را داشته باشد؟