در ارزیابی یگان حفاظت کشوری، استان همدان در 6 ماه گذشته در زمره استانهای درجه یک کشوری قرار گرفت و یگان حفاظت استان همدان از جنبه اهمیت به عنوان یکی از یگان حفاظتهای برتر کشور شناخته شد. در حال حاضر استان همدان به دلیل حساسیت شاخصههای فرهنگی، تاریخی در ارزیابی سال 1401 توسط یگان حفاظت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ردیف استانهای درجه یک کشور قرار گرفت.
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان با اعلام این خبر در گفتوگو با همدانپیام عنوان کرد: همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین با 1900 اثر تاریخی مصوب و 500هکتار بافت تاریخی که 300 هکتار آن در ردیف عرصه و 30 هکتار آن حریم تعریف شده است به عنوان یکی از استانهای شاخص در عرصه ملی قرار دارد.
جواد خدامرادی با اشاره به شاخصهای مشخص ارزیابی یگان حفاظت استانها گفت: همدان در آخرین بررسیهای یگان حفاظت کشوری توانست در کارنامه یگان حفاظت کشوری در ردیف یگانهای برتر کشور انتخاب شود.
وی با اشاره به برخی شاخصها، بهره برداری کاربردی جامعه هدف ارتباط مؤثر با جوامع هدف متنوع، بازدیدهای منظم از مجموعههای تحت پوشش، استفاده از شیوه پیگیری و استحکام بخشی، هماهنگی با مراجع ذیربط فراجا در راستای اعلام جرایم و رصد فضای مجازی را از مهمترین موارد آنها دانست.
6 ماه گذشته نقطه عطف حفاظت از میراث فرهنگی در همدان
خدامرادی در ادامه به دستگیری 36 نفر در حفاریهای غیرمجاز 36 قلم شی تاریخی و فرهنگی، کشف 12 فلزیاب، انجام 30 مورد گشت همراه فراجا، تشکیل 150 جلسههای مختلف پیگیری 80 گزارش مردمی و ارجاع 24 فقره پرونده به مقامات استان در 6 ماه گذشته اشاره کرد.
وی به دستگیری 3 حفار غیرمجاز در اسدآباد اشاره کرد و گفت: این افراد بلافاصله شناسایی و رسیدگی به جرایم آنها به دستگاهها و مراجع قضائی ذیربط سپرده شد.
خدامرادی همچنین به کشف 8 سکه در شهرستان نهاوند اشاره کرد و گفت: بیش از این نیز 40 سکه در این شهرستان کشف و ضبط شده است. این در حالی است که کشف گنج یاب در ازندریان و دستگیری حفار غیرمجاز در تپه عباسآباد همدان نیز به انجام رسیده است.
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی استان همدان شهرستانهای نهاوند، ملایر، تویسرکان و همدان را از جمله شهرستانهای مهم در استان از لحاظ حفاظتی و امنیتی در حوزه میراث فرهنگی و بالا بردن آمار جرایم در این حوزه و کشفیات عنوان کرد.
توجه به کمبود نیرو و تجهیزات و خصوصاً نیروی انسانی کافی
خدامرادی در خصوص رویکرد یگان حفاظت کشور در حفظ آثار و ابنیه تاریخی فرهنگی تأکید کرد و گفت: این یگان با توجه به کمبود نیرو و تجهیزات و خصوصاً نیروی انسانی کافی نیازمند جذب نیرو است. در حال حاضر 40 نیرو در 12 پایگاه حفاظت همدان مشغول خدمت هستند اما با توجه به وسعت 20 هزار کیلومتری استان همدان این آمار لازم است به دو برابر میزان افزایش پیدا کند.
از آنجا که ما مهد تمدن دنیا هستیم لازم است با نیروی انسانی لازم و تجهیزات مناسب در وظیفه خطیر حفاظت از میراث فرهنگی همواره سرآمد باشیم.
وی تأکید کرد: برابر قانون مجازات اسلامی سال 1375 قانونگذاری جرایم علیه میراث فرهنگی را برابر با قانون مجازات علیه امنیت عنوان نموده است و در این زمینه متخلفانی که قصد تعرض به میراث فرهنگی را دارند و اقدام به حفاری جهت استحصال آثار را داشتهاند به حداکثر مجازات محکوم خواهد کرد.
لزوم تقویت ظرفیت حفاظت الکترونیک
فرمانده یگان حفاظت استان همدان با اشاره به نظارت و ممانعت از تجاوز و تخریب میراث فرهنگی استان در تعامل با فراجای استان همدان متخلفان را تحت تعقیب تا رسیدگی به جرم عنوان کرد.
در این زمینه خدامرادی حفاظتهای الکترونیک که با دوربینهای مدار بسته انجام میشود را دارای اهمیت دو چندان مطرح کرد و گفت: در جهت تقویت ظرفیت حفاظت الکترونیک نیازمند تأمین منابع لازم هستیم. در برنامههای در حال انجام به فعال شدن انجمن میراث فرهنگی میتوان اشاره کرد که بر اساس اساسنامه مدون شده استاندارد شهمدان رئیس این انجمن، مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی دبیر آن و در شهرستانها فرمانداران و رئیس شهرستانها دهیاران و... نیز در آن عضو خواهند بود. این انجمن در راستای جلب مشارکت عمومی برای حفاظت از میراث ارزشمند استان است و باید همواره این مهم مورد توجه باشد که حفظ جایگاه همدان به عنوان یکی از استانهای برتر در یگان حفاظت در اولویت باشد.
رونمایی از کارت ضابط قضائی نیروهای یگان
جواد خدامرادی با اشاره به برگزاری آئین رونمایی از کارت ضابط قضائی نیروهای یگان حفاظت استان ، اظهارکرد: داشتن کارت ضابط قضائی برای نیروهای یگان حفاظت نقشبسزایی در انجام دقیقتر مأموریتهای کاری این یگان در حوزه حفاظت از آثار تاریخی دارد.
فرمانده یگان حفاظت ادارهکل میراثفرهنگی،گردشگری و صنایعدستی همدان بیان کرد: این کارت برای مأمورین یگان حفاظت در نقاط مختلف شهرستانهای استان صادر شده است.
وی با اشاره به اینکه میراثفرهنگی،هویت و شناسنامه مردم استان است، اظهار کرد: حراست از میراثفرهنگی باید یک وظیفه عمومی شود و همه مردم در نگهداری از آثارتاریخی احساس تکلیف نمایند تا میراثفرهنگی حفظ شود. دستور حفاظت از میراثتاریخی و برخورد با سودجویان میراث فرهنگی به تمام کلانتری و پاسگاههای انتظامی در نقاط مختلف استان ابلاغ شده است. خدامرادی بیان کرد: با هرگونه دست درازی به آثارتاریخی که متعلق به آیندهگان این جامعه است طبق قانون برخورد جدی میشود.
اهتمام جدی برای مقابله با گنجیابی
وی تصریح کرد: برخی افراد دچار توهم گنج و گنجیابی هستند و امسال برخورد با حفاریهای غیرمجاز با اهتمام ویژه با اولویت در دستور کار یگان حفاظت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایعدستی همدان اظهار داشت: کنترل حفاریهای غیرمجاز و کاهش ۲۵ درصدی حفاریهای غیر مجاز از جمله هدفگذاریهای یگان حفاظت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در سال ۱۴۰۱ است.
وی یادآور شد: حفاری غیرمجاز معمولا در مناطق دارای پیشینه تاریخی رخ میدهد و وزارت میراث فرهنگی برنامهریزی کرده در مواردی که ادعای کشف دفینه و شیء ارزشمند وجود دارد، منطقه زیر نظر یگان حفاظت بررسی شود. فرمانده یگان حفاظت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تأکید کرد: صیانت از میراثفرهنگی به دلیل گستردگی و پراکندگی آثار نیازمند مشارکت همهجانبه مردم در مراقبت از آثار و معرفی حفاران غیر مجاز و دلالان اشیای عتیقه است.
بر اساس ماده ۵۶۲ قانون مجازات اسلامی(بخش تعزیرات) هر گونه حفاری و کاوش به قصد بدست آوردن اموال تاریخی و فرهنگی ممنوع بوده و مرتکب به حبس از ۶ ماه تا ۳ سال و ضبط اشیاء مکشوفه به نفع وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و ادوات حفاری به نفع دولت محکوم می شود.
شماره تلفن گویای ۰۹۶۶۲ برای ارتباط مردم
وی گفت: میراثفرهنگی یک هویت ملی بوده و برای حفاظت بهینه نیازمند مشارکت همگانی بوده که در این راستا تقویت مشارکتهای اجتماعی و مردمی در دستور کار این فرماندهی قرار گرفته است. فرمانده یگان حفاظت میراثفرهنگی استان همدان افزود: در کنار این موضوع به همت فرماندهی یگان حفاظت میراثفرهنگی کشور، شماره تلفن گویای ۰۹۶۶۲ برای ارتباط مردم با کارکنان یگان حفاظت کشور در نظر گرفته شده، که شهروندان میتوانند در برخورد با موارد مشکوک و جرائم علیه مواریثفرهنگی با این شماره تماس بگیرند.
وی ادامه داد: «یگان حفاظت میراثفرهنگی استان همدان به طور شبانهروزی آماده دریافت گزارشات مردمی بوده و در این خصوص میتوانید در کنار تلفن گویای اعلام شده، با تماس با شماره 32528030 _ 32531335 به طور مستقیم نیز، با این فرماندهی ارتباط بگیرید.»
خدامرادی تأکید کرد: ما در راستای شرح وظایف محوله برابر قانون با متخلفان برخورد میکنیم و نیازمند همیاری و همکاری مردم برای کاهش جرائم علیه مواریثفرهنگی هستیم. فرمانده یگان حفاظت میراثفرهنگی استان همدان در پایان با اشاره به اینکه میراث فرهنگی، تجلی هویت و تاریخ مبنای تمدن اسلامی و دارای ارزش نمادین است توضیح داد صدور چنین اموالی فارغ از تعلق آن به هر قوم و صدمه به میراث فرهنگی همه و بشریت است. چرا که هر قوم و ملتی در شکل گیری و ساخت فرهنگ جهانی خود سهیم هستند.