پیاده‌راه‌سازی روی دست میدان ماند همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 1 فروردين 1404

Today : Fri, March 21, 2025




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  137815 تاریخ انتشار:  1403-02-22 - 09:16 تعداد بازدید:  114
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

با کشف ردپای تاریخی باباطاهر تا تعیین‌تکلیف میراث فرهنگی
پیاده‌راه‌سازی روی دست میدان ماند

گردشگری


عملیات پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر به عنوان سومین خیابان پایان‌یافته به میدان مرکزی شهرهمدان دهم‌ اردیبهشت‌ماه آغاز شد و قرار بود در فاز نخست صد متر و با ده میلیارد اعتبار این پروژه انجام شود. اما با کشف ردپای تاریخی حین انجام پروژه  پیاده‌راه‌سازی باباطاهر ادامه این حفاری روی دست میدان مرکزی شهر ماند.

به گزارش همدان‌پیام ، توقف این پروژه چند روزی است مردم همدان و کسبه را نگران سیمای مخدوش شهر کرده است سیمایی که خروجی کندکاری‌های چند روز گذشته در مرکزی‌ترین قسمت شهر است، حالا مشخص نیست این پروژه تا چه زمانی به این شکل منتظر برای اتمام خواهد ماند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع‌دستی استان در این‌باره گفت: با توجه به قرارگرفتن خیابان باباطاهر درمرکزی‌ترین و تاریخی‌ترین بافت همدان و پیش‌بینی کشف آثار تاریخی در این مکان، کارشناسان میراث فرهنگی از ابتدای اجرای طرح پیاده‌راه‌سازی بر روند اجرای کار نظارت داشتند.

محسن معصوم علیزاده افزود: به دنبال اجرای این طرح، امروز در هنگام خاک‌برداری قسمتی از یک آثار تاریخی در این محدوده نمایان شد که به‌صورت موقت ادامه اجرای کار متوقف شده است. تیم کارشناسی بررسی ابعاد مختلف این اثر تشکیل شده است تا هرچه زودتر نسبت به انجام مراحل کاوش و ادامه روند اجرای طرح تصمیم‌گیری شود.

وی تأکید کرد: تصمیم داریم در صورت کشف اثر تاریخی، از آن به عنوان یک ظرفیت گردشگری برای شهر همدان استفاده کنیم.

در کنار انجام کاوش، نمی‌خواهیم جلوی اقدامات عمرانی شهر گرفته شود تلاش داریم کارهای عمرانی شهر ادامه داشته باشد.

وی بیان کرد: همدان یکی از تاریخی‌ترین شهرهای ایران است و باید آثار تاریخی آن حفظ شود. همان‌طور که در همه نقاط استان از میراث فرهنگی حفاظت می‌شود، ناظران یگان حفاظت میراث‌فرهنگی بر سر این طرح حضور دارند تا از هرگونه آسیب و دخل و تصرف در آن جلوگیری شود. هنوز ابعاد مختلف این اثر شناسایی نشده و در نخستین فرصت نسبت به کاوش آن تصمیم‌گیری خواهد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع‌دستی استان همدان با بیان اینکه بارها به شهرداری و شرکت‌های خدمات‌رسان اعلام شده که با هر کنده‌کاری در همدان احتمال برخورد به آثاری وجود دارد و شواهد باستان‌شناسی در این شهر فراوان است، ادامه داد: در محدوده میدان امام خمینی(ره)، با توجه به سایت‌موزه‌ای که در این محوطه پیدا شده، ممکن است در هر خیابان نزدیک آن، به آثاری باستانی برخورد کنیم.

وی با تأکید بر اینکه پیدا‌شدن این بنا را یک ظرفیت مناسب گردشگری برای شهر همدان می‌دانیم که می‌توان در پیاده‌راه باباطاهر هم شاهد یک سایت موزه شبیه میدان امام(ره) بود و با پوشش شیشه‌ای در معرض دید عموم قرار گیرد، عنوان کرد: این موارد باید بررسی شود و باستان‌شناسان ما جلساتی برگزار کنند و به موارد لازم برسند که تأکید این است، قابلیت یک سایت موزه کوچک در ابتدای باباطاهر وجود دارد.

 اثر کشف‌شده در خیابان باباطاهر همدان به دوره ایلخانی برمی‌گردد

معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی وگردشگری استان اعلام کرد: در سفال‌های تاریخی کشف شده در عملیات اجرایی پیاده‌راه باباطاهر همدان شواهدی دوره اسلامی، متأخر اسلامی و ایلخانی یافت شده است.

حمیدرضا حیدری اظهارکرد: در حین حفاری در عمق 5/1 متری در ابتدای خیابان باباطاهر یک دیواره آجری از یک بنا کشف شده که به نظر باستان‌شناسان شواهدی از دوره اسلامی، متأخر اسلامی و ایلخانی روی در تکه‌های سفال‌های قابل رؤیت است.

وی با اشاره به توقف پروژه پیاده‌راه‌سازی باباطاهر همدان مطرح کرد: هنوز کاوش در این منطقه انجام نشده است زیرا باید ابتدا مجوز از پژوهشکده تهران دریافت شد؛ بنابراین مکاتبات لازم انجام شده و منتظر دریافت مجوز هستیم تا بلافاصله آغاز به‌کار کنیم.

براساس اظهارات حمیدرضا حیدری؛ مکاتبه لازم برای دریافت مجوز از پژوهشکده باستان‌شناسی برای کار کاوش در این منطقه انجام و میراث‌فرهنگی استان منتظر دریافت مجوز است.

این طرح پیاده‌راه‌سازی به طول ۸۰ متر و عرض ۳۵ متر انجام خواهد شد. طرح پیاده‌راه‌سازی باباطاهر از پروژه‌های مورد تأکید شورای‌اسلامی شهر همدان است که در قالب مرحله نخست انجام می‌شود و این منطقه در مسیر جهانی‌شدن همدان قرار دارد.

از سوی دیگر پرونده ثبت جهانی منظر تاریخی از هگمتانه تا همدان تنها نماینده ایران در سال ۲۰۲۴، برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال شده است. پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر در محدوده پرونده ثبت جهانی هگمتانه قرار دارد. پرونده ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» در بهمن‌ماه سال ۱۴۰۲ به یونسکو تحویل داده شد.

«منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» شامل تپه هگمتانه، بازار و بافت تاریخی است که برای ثبت جهانی آماده‌سازی شده است. منظر تاریخی هگمتانه در شهر همدان مسیر «آرامگاه بوعلی تا آرامگاه باباطاهر» را شامل می‌شود.

براساس اعلام وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، پرونده ثبت جهانی هگمتانه به یونسکو ارسال شده و در بین آثار تاریخی و فرهنگی ایران برای ثبت جهانی در یونسکو، «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» تنها اثری است که به یونسکو ارسال می‌شود.

وسعت «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» در این پرونده حدود ۱۰۰ هکتار درنظر گرفته شده که شامل تپه هگمتانه، بازار، بافت و ۱۴۰ اثر تاریخی است و با ثبت جهانی این اثر، انتظار می‌رود بافت تاریخی، بازار سنتی، مسجد جامع و پیاده راه‌های شهر همدان حفظ شود.

استان همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین دارای بیش از یک هزار و ۸۰۰ اثر تاریخی و گردشگری است که بیش از یک‌هزار مورد از آنها ثبت ملی شده‌اند.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com