برای برخورداری از نقشه راه گردشگری در سطح استان، طرح جامع گردشگری همدان با توجه به ظرفیتهای خاص هر یک از شهرستانها نیازمند تدوین و بازنگری است.
توزیع سفر یکی از سیاستهای اصلی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بوده است که با تعریف مسیرهای جدید گردشگری، معرفی و توسعه محصولات جدید گردشگری، این مهم به انجام میرسد.
معاون گردشگری استان ، همدان را از جمله استانهای دارای ظرفیت خاص در حوزه گردشگری دانست و گفت : استان از توانمندیهای خاص گردشگری در سطح کشور برخوردار است و امیدواریم در حوزه گردشگری جایگاه شایسته خود را به دست آورد. اجرای طرح جامع گردشگری استان پس از تدوین می تواند بستر مناسبی برای معرفی بستههای سرمایهگذاری برای مناطق مختلف استان فراهم نماید.
علی خاکسار عنوان کرد : در راستای توسعه گردشگری همدان طرح جامع گردشگری باید در دست تدوین قرار گیرد . بازنگری طرح جامع گردشگری میتواند به عنوان یک سند بالادستی، اساس برنامهریزیها توسعهای در استان باشد، این طرح تمامی ابعاد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی گردشگری را دربردارد و با توجه به اقلیم، فرهنگ و آداب و رسوم استان به شناسایی فرصتها و تهدیدها می پردازد.
علی خاکسار گفت: در سال های اخیر به صورت سلسله مراتب طرح دامنه الوند شمالی، امکان سنجی مناطق نمونه گردشگری، اولویتبندی سرمایه گذاری در استان همدان توسط اساتید دانشگاهی به انجام رسیده است و حالا باید برای تدوین طرح جامع گردشگری همدان اقدامات لازم پس از تخصیص اعتبار انجام شود.
معاون گردشگری استان همدان در این خصوص اظهار کرد : طرح جامع مطالعات گردشگری استان همدان به عنوان اولین طرح مطالعاتی با این مضمون در کشور در سال 1382-1381 در راستای انتخاب همدان از سوی سازمان فرهنگی یونسکو به عنوان مدل گردشگری آغاز گردید.
در ابتدا قرار بود این طرح توسط گروه مهندسین مشاور گنو در 4 مرحله مطالعاتی شامل:
- مرحله اول شناخت و تجزیه و تحلیل (وضع موجود)
- مرحله دوم سیاستگذاری اصلی و تدوین استراتژی محوری گردشگری
- مرحله سوم تدوین برنامههای طرح جامع گردشگری (تهیه برنامههای عملیاتی گردشگری)
- مرحله چهارم کنترل و نظارت کنترل تهیه و مستند گردد
علی خاکسار افزود: در کش و قوس ادغام سازمان ایرانگردی و جهانگردی با سازمان میراث فرهنگی در آن سال طرح جامع مطالعات گردشگری استان همدان با حرکت نوسانی تا سال 1385 ادامه داشت اما پس از ادغام گردشگری و میراث فرهنگی طرح به همان ترتیب به صورت ناقص باقی ماند.
وی همچنین گفت: تا اینکه در سال 1391 بازنگری و طرح به روزرسانی مطالعات طرح جامع گردشگری استان همدان با هدف استفاده از پتانسیل استان انجام شد .
معاون گردشگری استان در ادامه گفت: همدان در سال 91 به عنوان یکی از مهمترین مراکز مذهبی- سیاسی و علمی کشور به عنوان گزینه ای برای طراحی ورود محصولات گردشگری استان انتخاب شد.
خاکسار به دوره بلوغ محصولات گردشگری همدان اشاره کرد و گفت: در دوره یاد شده افزایش مدت ماندگاری گردشگران در نقاط پیشبینی شده در استان و کاهش فشارهای محیطی و ترغیب به سفر مجدد به همدان با ایجاد و ثبت خاطره مناسب در دستور کار وزارتخانه میراث فرهنگی قرار گرفت.
معاون گردشگری همدان افزود: ماحصل پیگیری بعمل آمده از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان در این مرحله، انجام طرح بازنگری مطالعات گردشگری استان توسط شرکت مهندسین مشاور طرح آبریز بود که به تهیه چکیده مدیریتی توسط این شرکت انجامید. البته انجام مراحل سوم و چهارم طرح مطالعاتی نیازمند تأمین اعتبارات مورد نیاز میباشد که به محض تأمین اعتبار لازم طبق شرح خدمات ابلاغ شده از سوی وزارتخانه میراثفرهنگی امکانپذیر خواهد شد.