3 اثر منقول فرهنگی تاریخی استان همدان به ثبت ملی رسید . مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با اعلام این خبر گفت : اثار ثبت شده در سطح ملی یا بین المللی حاوی اطلاعات جامعی از تاریخ و معارف انسانی، فرهنگ و تمدن بشری تاریخ علوم و فنون هنرها میباشد و یا نقش تعیین کننده ایی را در این زمینه ایفا میکند .
محسن معصوم علیزاده گفت : این آثار عبارتند از مهر مسطح تپه هگمتانه که در مخزن اموال اداره کل استان در آرامگاه بوعلی سینا نگهداری می شود همچنین در بین آثار دست انداز سنگی حجاری شده موجود در موزه هگمتانه و کتیبه سنگی تخفیف مالیاتی موجود در موزه وقف امامزاده عبدالله نیز قرار دارد .
وی با اشاره به ابلاغ مراتب ثبت این آثار توسط قائممقام وزیر میراثفرهنگی کشور در نامه جداگانه، به استاندار همدان گفت: در متن نامه «علی دارابی» به «علیرضا قاسمیفرزاد» استاندار همدان، آمده است: در اجرای قانون راجع به حفظ آثار ملی، مصوب آبان 1309 مجلس شورای ملی و نظام نامه اجرایی آن، مصوب " مجلس شورای اسلامی و بند ششم از ماده سوم قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب 1367 مجلس شورای اسلامی، ماده 22 آیین نامه حفاظت از میراث فرهنگی کشور، مصوب 1381 شورای امنیت کشور، فصل دوم آییننامه مدیریت، ساماندهی، نظارت و حمایت از مالکان و دارندگان اموال فرهنگی تاریخی منقول مجاز مصوب 1384 هیأت وزیران، مراتب ثبت اثر منقول فرهنگی تاریخی بشرح زیر، پس از تشریفات قانونی لازم در فهرست آثار ملی منقول ایران به ثبت رسیده اعلام میگردد.
در توضیحات تکمیلی این 3 اثر منقول فرهنگی تاریخی اتابک صفری ، معاون میراث فرهنگی استان همدان چنین گفت :
1. مهر مسطح هگمتانه به شماره ثبت 2361 مورخ 09/11/1401
این اثر در طی کاوش های تپه هگمتانه به سرپرستی دکتر صراف در سال1362 ، مهرمسطحی از جنس سنگ کوارتز به رنگ قهوه ای که از ترانشه AY43 به دست آمد.بر روی آن نقش استلیزه شده انسانی به صورت ایستاده نقر شده است موارد مشابه آن می توان به مهرهای شهر شوش از قرن7 قبل از میلاد ، مجموعه خصوصی بیرمنگام قرن 7و 8 قبل از میلاد ، مهری از موزه متروپولیتن، مهر تل رافت از دوره بابل جدید در سوریه اشاره کرد.(صراف:1378 )
2. سنگ حجاری شده موزه هگمتانه به شماره ثبت 2364 مورخ09/11/1401
این قطعه بخشی از نرده تزیینی سنگی در یک خانه بوده است.بر اساس نقوش حجاری برجسته به طور مقایسه ای میتوان آن را مشابه نقوش سلجوقی و ایلخانی دانست.
محتوای نقوش حجاری برجسته در یک سمت نقوش گیاهی با ساقه و برگ های درشت شمسه ای و مارپیچی در میان کادر مستطیلی و نقش شیری کوچک در بالای آن و در سمت دیگر آن در میان کادری مستطیلی ، نقوش صحنه شکاری که شیری را در حال حمله به گاو دربخش میانی و حیواناتی که در پیرامون در حال فرار به اطراف هستند ، ترسیم شده است.
3. کتیبه سنگی تخفیف مالیاتی به شماره ثبت 2363 مورخ09/11/1401
این اثر متعلق به سال 1275 هجری قمری دوره ناصرالدین شاه قاجار است.این اثر از جنس سنگ مرمر دارای خط نسخ کتیبه ای است.شکل کلی آن به صورت مکعب مستطیل که در در قسمت بالا به صورت گوشه دار مثلثی در آمده است.در متن کتیبه پس از حمدیه ، به ذکر نام ناصرالدین شاه در ادامه به تخفیف مالیاتی برخی از صنوف بازار از جمله حمامی و سلمانی اشاره شده است. شایان ذکر است این ثبت اثر با همکاری و تشریک مساعی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان همدان انجام گرفت.
به گزارش همدان پیام، میراث فرهنگی منقول، شامل میراث فرهنگی می شود که انتقال پذیر هستند و میتوانیم جابهجایشان کنیم؛ مانند سکهها و نقاشیها و اسناد. مهم است که میراثمان را بشناسیم و از آنها حفاظت کنیم.
این میراث ارزش ویژهای دارند و تا دوران ما خودشان را رساندهاند تا پیامی از گذشته را به گوشمان برسانند. بر ما هم لازم است که آنها را به نسلهای بعدی انتقال دهیم. سازمانی مثل یونسکو تلاش میکند در سراسر جهان آثاری که نه تنها به آن منطقه بلکه به کل جهان تعلق دارند، در فهرستش ثبت کند و تدابیر ویژهای برایشان در نظر بگیرد.
در اینجا میتوانید فهرست آثار ایران که در یونسکو به ثبت رسیده هم مشاهده کنید. بعضی از این میراث فرهنگی و بخشی طبیعی هستند.