همایش قالی هگمتانه 23 آذر ماه در سالن جلسات اتاق بازرگانی همدان برگزار خواهد شد. این رویداد حاصل حمایت استانداری و پای کار آمدن اتاق بازرگانی ، صنعت معدن تجارت ، کانون کارآفرینان استان ، اتحادیه فرش ، مجموعه هتلهای بین المللی هتل باباطاهر همدان و انجمن های وابسته به دستبافهای همدان در کنار میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خواهد بود.
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف استان در این زمینه گفت: احیا و رونق بخشیدن به بازار فرش همدان برای تکاپوی اقتصاد استان اهمیت زیادی دارد، از اینرو در ماههای اخیر تأکید مدیر ارشد استان بر برگزاری رویداد فرش در قالب همایش بیانگر ورود جدی استان برای زدودن زنگار فراموشی از سیمای فرش خوش نقش و نگار همدان شد .
حمیدرضا فروزان احسن افزود : به منظور برنامهریزی برای برگزاری نخستین همایش فرش دستباف همدان، جلسه کارشناسی شورای گفتگو اتاق بازرگانی با حضور نمایندگانی از استانداری، کانون کارآفرینان استان ، صنعت، معدن و تجارت اتحادیه فرش، برگزار شد. در این نشست برنامههایی برای تعیین محوریت و تعریف کمیتههای اجرایی همایش برای ورود به مراحل اجرایی مورد بررسی اعضای حاضر قرار گرفت.
فروزان احسن عنوان کرد: هدف از برگزاری همایش فرش هماهنگی و آشنایی بیشتر بافندگان فرش با مجموعه فعالیتهای تولید و نوع نگاه مشتری به بازار فرش و حضور نمایشگاهی و چگونگی تعامل طرفین و بسترسازی و آموزش بازاریابی و فروش فرش است. همچنین ارتقای کیفیت و سلیقه در فرش همدان، اطلاع رسانی درباره نحوه استفاده از تسهیلات و چگونگی حضور بافندگان و تولیدکنندگان در نمایشگاه فرش از دیگر اهداف این همایش است.
وی گفت: احیای بازار فرش همدان به نام دستبافها میتواند در حوزه اشتغال و اقتصاد استان تأثیرگذار باشد. هدف از برگزاری همایش فرش همزمان با نمایشگاه فرش آمادگی استان برای ورود به حل و فصل چالش های بازار فرش و دائمی کردن این صنعت و اشتغالزائی برای تولید کنندگان و تسهیل اموربازاریابی برای فروشندگان میباشد.
وی گفت: برگزاری رویدادهای علمی و همایش ها فرصتی برای آن است که هنرمندان هنر خود را به نمایش بگذارند و شناخته شوند، حتی جوانان و نوجوانان که علاقه و توانمندیهای بالایی در این زمینه دارند، در یک مسیر همدلی و همافزایی با هنرمندان دارای تحصیلات و پیشکسوتان هنری قرارگیرند، که این رویدادها زمینهساز خلق آثار فاخر و درخشش چشمگیر در عرصههای مختلف فعالیت فعالان حوزه فرش خواهد بود.
لازم به ذکر است، برگزاری همایشهایی همچون همایش قالی هگمتانه علاوه بر کارکردهای مثبت در توسعه مؤلفههای مهم فرهنگی و هنری نقش بسزایی در پرداختن به اهمیت جایگاه فرش دارد. برگزاری این همایش میتواند فضایی مناسب برای تولید کنندگان و فروشندگان فرش فراهم کند تا باهم تعامل کنند و با یکدیگر در ارتباط باشند تا بتوانند ایدههای نو خلق کنند .
برخی از روشهایی که برگزاری چنین رویدادهایی میتوانند به افزایش احساس تعلق به جامعه کمک کند، ارائه فرصتهای آموزشی و اطلاعرسانی، تقویت هویت فرهنگی، ترویج هنر و فرهنگ محلی، ارائه فرصتهای مشارکت و تشویق به تفکر خلاق باشد.
گفتنی است، همدان از گذشته تا به امروز یكی از مراكز عمده قالیبافی ایران محسوب میشود و اهمیت آن از این جهت است كه میزان محصولات قالی و قالیچههای تولیدشده با قیمت ارزان آن، از سایر نواحی قالیبافی ایران بیشتر است، به طوری كه میتوان همدان را مركز قالیچههای ارزانقیمت نامید.
در كتب تاریخی شواهدی وجود دارد كه این صنعت در قرن 16 میلادی درمنطقه روستای درجزین (همدان) وجود داشته، زیرا گفته شده كه شاه طهماسب صفوی یك تخته قالی كار درجزین را به برادر خود شاه سلیمان عثمانی (معروف به قانونی) هدیه كرده بنابراین چنین به نظر میرسد كه حدود 450 سال پیش مردم همدان در این صنعت شهرت داشتند.
همدان استانی است كه فرش هر منطقه آن دارای نقشه مخصوص و نوع بافت مخصوص به خود است و آنچه بیش از هرچیز موجب شناسایی قالیهای همدان میشود، وجود ریشههای بلند و پرپشم آن است، به طوری كه قالیهای همدان سنگینتر از قالیهای دیگر مناطق ایران هستند.