جامعه تخصصی فعالان صنایع دستی و هنرهای سنتی با هدف ایجاد اشتغال و ارتقای جایگاه صنایع دستی در استان تشکیل می شود.
معاون صنایع دستی همدان گفت: تشکیل جامعه تخصصی فعالان صنایعدستی و هنرهای سنتی با هدف ایجاد اشتغال و همچنین کمک به ارتقای جایگاه صنایعدستی با استناد به قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایعدستی در دستور کار این معاونت قرار گرفته است.
خلجی عنوان کرد : جامعه تخصصی فعالان صنایعدستی و هنرهای سنتی بهعنوان مجموعهای غیردولتی و نمایانگر توانمندیهای بخش خصوصی، متشکل از بهترین افراد دارای سوابق مورد تایید، ضمن تعامل با بخشهای دولتی مرتبط در ایجاد زیرساختها، زمینهسازی و همکاری و مشورت در زمینه سیاستگذاری، در استان همدان راه اندازی شد .
وی بیان کرد: مخاطب اصلی این جامعه تخصصی، هنرمندان هنرهای سنتی، صنعتگران صنایعدستی ، تامین کنندگان مواد اولیه و ابزار آلات کارگاهی، تولیدکنندگان، فروشندگان و بازرگانان صنایعدستی هستند. کمک و برنامهریزی در راستای توسعه صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور و ارتقای جایگاه آن در سطح ملی و بینالمللی، کمک به افزایش سهم صنایع دستی در تولید ناخالص داخلی کشور و دستیابی به شناخت جامع از گستره جغرافیایی، فرهنگی و تاریخی ایران در بخش صنایع دستی و هنرهای سنتی، همکاری برای سهمگیری مناسب و منطقی صنایع دستی در نظام اقتصادی و اشتغال و کارآفرینی ازجمله ماموریتهای این جامعه است.
معاون صنایع دستی همدان ادامه داد: امیدواریم از طریق ایجاد این جامعه تخصصی در استان همدان ، بیش از پیش شاهد پیشرفت و توسعه صنایعدستی و هنرهای سنتی استان باشیم.
وی گفت : با توجه به اینکه این مجمع عمومی در کل وزارتخانه و استان ها قرار است انجام شد استان همدان جزو استان های نخست است که این کار را رقم زد و انخستین نشست در شهر همدان بود . طبق مکاتباتی که با شهرستان های دیگر انجام شد مقرر شد شهرستان های دیگر هم این نشست را داشته باشند .
معاون صنایع دستی همدان عنوان کرد : سیاست وزارتخانه بر این است که بخشی از عملکرد وزارتخانه و صنایع دستی برون سپاری شود مثل صدور مجوزها، آموزش ها، برگزاری نمایشگاه و... با توجه به صحبت هایی که انجام شده است به این نتیجه رسیدیم که چه جامعه ای و مخاطبی بهتر از هنرمندان که در حوزه خود کار کنند. شروع فعالیت این جامعه تخصصی قطعاً در چند ماه آینده امکان پذیر خواهد بود و مکان و دفتر آنها نیز در محل اداره میراث فرهنگی انتخاب خواهد شد .
وی توضیح داد: طبق تقسیمات کشوری هر استان تعدادی صنایع دستی شاخص و بومی دارد، این رشته ها در استان همدان شامل مصنوعات چرمی، سراجی سنتی و دباغی، منبت مبلمان و سفال است.
فعالیت 45 هزار شاغل صنایع دستی در 30 هزار کارگاه
خلجی با بیان اینکه یک دوم اشتغال صنایع دستی استان مربوط به منبت کاران است، گفت: 45 هزار شاغل ثبت شده صنایع دستی در 30 هزار کارگاه فعالیت می کنند که از این تعداد حدود 17 هزار نفر مربوط به شهرستان های ملایر و تویسرکان است.
وی با اشاره به اینکه همدان قابلیت زیادی در حوزه صنایع دستی دارد، یادآور شد: به عنوان نمونه در زمینه سفال و سرامیک توانایی هایی زیادی وجود دارد تا آنجا که صاحب شهر جهانی هستیم و یکی از این قابلیت ها اشتغال بالای حوزه سفال در لالجین است که این موضوع درباره منبت ملایر هم صدق می کند.
معاون صنایع دستی با بیان اینکه علاوه بر این تعدادی رشته فعال مثل گلیم بافی نهاوند و مرواربافی ملایر هم وجود دارد، اضافه کرد: به عنوان نمونه تمام کارگاه های فعال کشور در حوزه مرواربافی مواد اولیه را از ملایر تهیه می کنند و این قابلیت بسیار مهمی است. این مقام مسئول با اشاره به اینکه 85 رشته فعال و شناخته شده در استان همدان فعالیت دارند، گفت: رشته های فعالی مانند تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی، مصنوعات فلزی مثل زیورآلات سنتی و رودوزی های سنتی وجود دارد.
وی با بیان اینکه ایران در دنیا به لحاظ شهرهای جهانی صنایع دستی رتبه اول را دارد، مطرح کرد: در هشت سال گذشته از 92 اثر صنایع دستی استان همدان 11 اثر نشان اصالت یونسکو و 81 اثر نشان ملی گرفته است همچنین این استان در ایران در تعداد شهرهای جهانی رتبه اول را دارد.
خلجی با بیان اینکه اشتغال صنایع دستی همدان در دوران همه گیری کرونا بیشتر شد، افزود: در سال 99 تعداد 2788 شاغل صنایع دستی ثبت شده است، در صورتیکه این آمار در سال 98 تعداد 1800 نفر بود و این به علت در خانه ماندن مردم بود که باعث افزایش اشتغال خانگی شد. صنایع دستی نسبت به تمامی مشاغل ارزش افزوده بسیار بالایی دارد و با اینکه هنرمند توان و عمر خود را پای هنرش می گذارد، اما سرانه پایینی برای ایجاد کارگاه وجود دارد.