■ مالمیر: محور گنجنامه به تویسرکان و بازدید وزیر از این مسیر یکی از مطالبات استان و به ویژه شهرستان تویسرکان بود
همدان به عنوان یکی از آخرین مقصدهای سفر ریاست جمهوری، پنجشنبه ششم تیرماه میزبان سیاُمین سفر استانی هیأت دولت بود. پیش از سفر گفته میشد قرار است از این فرصت نهایت بهره را برای اعتلای همدان ببریم و با همصدایی ظرفیتها و دغدغهها را انعکاس داده و راه توسعه قدیمیترین پایتخت مادها را هموار کنیم.
همچنین گفته میشد حوزه گردشگری یکی از محورهای مهم سفر است که حضور هیأت دولت میتواند در این زمینه راهگشا باشد و برای سه حوزه گردشگری، میراثفرهنگی و صنایعدستی همدان اتفاقات خوبی را رقم بزند.
• ۲۲ میلیارد تومان برای تملک هگمتانه از ردیف ملی اخذ شده است
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان در نشست ایسنا با محوریت بررسی تاثیر سفر وزیر به همدان گفت: معمولاً سفرهای هیأت دولت به ویژه سفرهای اول فرصت مغتنمی برای مقاصد سفر است چراکه براساس اولویتهای استان و دولت پروژههایی برجسته مشخص و اعتبارات به آنها اختصاص داده میشود.
وی تصریح کرد: پرونده ثبت جهانی "منظر تاریخی، شهری هگمتانه تا همدان" و تکمیل موزه منطقهای غرب کشور از مهمترین اولویتهای میراث فرهنگی همدان است اما چون دارای ردیف ملی هستند از این ردیف اعتبار خوبی برای آنها گرفتیم و به همین علت به طور برجسته در برنامه سفر گنجانده نشدند.
مالمیر با بیان اینکه در سال جاری ۲۲ میلیارد تومان برای تملک هگمتانه از ردیف ملی اخذ شده است، مطرح کرد: همچنین از ۱۶۴ میلیارد تومان که برای ۱۱ موزه در کشور درنظر گرفته شده، ۳۱ میلیارد تومان به موزه منطقهای غرب کشور اختصاص یافت که حدود ۲۰ درصد از کل بودجه موزهها است و پیشبینی میشود تا پایان سال بیش از این مقدار نیز جذب شود.
وی تأکید کرد: پروژههایی که ردیف ملی مستقل نداشتند برای برنامه سفر درنظر گرفته شد، به این معنی که حداقل میتوانیم حدود ۲۰۰ میلیارد تومان از محل ملی برای استان دریافت کنیم و اگر دو پروژه هگمتانه و موزه منطقهای در سفر آورده میشد از اعتبارات سفر به آنها تعلق میگرفت.
مالمیر اضافه کرد: در سال ۱۴۰۰ اعتبار ابلاغی بافت تاریخی همدان ۸۰۰ میلیون تومان بود و پیشبینی شده است اگر مصوبات سفر طی دو سال تخصیص پیدا کند سهم بافتهای واجد ارزش تاریخی شهری و روستایی حدود ۹۰ میلیارد تومان خواهد بود.
مالمیر ادامه داد: محور گنجنامه به تویسرکان و بازدید وزیر از این مسیر یکی از مطالبات استان و به ویژه شهرستان تویسرکان بود که این پروژه نیز پروژه زیربنایی راه اما واقعاً در پروژه گردشگری است.
وی با تأکید بر اینکه قرار نیست از جاده گنجنامه اتوبان رد شود، مطرح کرد: این محور یک جاده گردشگری است که باید ایمن شده و کل سال امکان تردد درآن امکانپذیر باشد، ما هم اعتقاد نداریم این جاده اتوبان شود اما برای ایمن شدن به زیرساخت نیاز دارد و حتماً باید قبل از اجرا مطالعه شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان در ادامه گفت: برای اداره میراث فرهنگی که میانگین اعتبارات یک سالهاش در استان حدود ۱۵ میلیارد تومان است تصویب ۱۵۰ میلیارد تومان در یک سفر اتفاق خوبی است.
یک فعال حوزه گردشگری نیز با طرح این سوالات که چرا اطلاعرسانی وزیر میراث فرهنگی و تیم ایشان برای سفر به همدان کمرنگ بود و چرا با مردم صحبت نکردند؟ گفت: همیشه مطرح شده گردشگری اولویت اول استان است اما در عمل این اتفاق نمیافتد.
محمد صیفیکار ادامه داد: رئیس جمهور در سفر به همدان کمترین صحبت را راجع به گردشگری داشت که این نشان میدهد یا ما نتوانستیم مدیران ارشد استانی را درباره اهمیت این حوزه مجاب کنیم یا اینکه گردشگری اولویت استان نیست.
وی با بیان اینکه چرا وزیر میراث فرهنگی دیر به همدان آمد؟ افزود: شنیده شده در سفر انفرادی وزیر به یک استان ۱۰۰ میلیارد اعتبار به این استان داده شد در حالیکه در سفر وی همراه با هیأت دولت به همدان ۱۵۰ میلیارد تومان به استان اختصاص یافت، علت این اتفاق چیست؟
در ادامه دیگر فعال حوزه گردشگری همدان بیان کرد: همدان به واسطه جهانی شدن "منظر تاریخی، شهری هگمتانه تا همدان" در زمان ضرغامی از ماهها پیش منتظر سفر وی بود که این اتفاق نیفتاد و تأخیر در سفر یکی از دلخوریهای فعالان حوزه گردشگری است.
مریم مقدم با بیان اینکه سفر هیأت دولت با سفر وزیر تفاوت دارد، افزود: ضرغامی به واسطه این که وزیر میراث فرهنگی است به همدان نیامده بود تا از پروژههای گردشگری بازدید کند بنابراین برنامههای این حوزه نمیتوانست به صورت منسجم چیده شود و نمیتوانستیم برنامه هدفمندی برای این بخش داشته باشیم.
وی اضافه کرد: وزیر میراث فرهنگی به عنوان نماینده معین هیأت دولت به تویسرکان سفر کرد و قرار بود دیدار بیواسطه با مردم داشته باشند و به مشکلات مردم رسیدگی کنند، اگرچه در برنامهها سعی شد موارد و مطالبات حوزه میراث فرهنگی و گردشگری مطرح شود.
مقدم با اعلام اینکه وزیر میراث فرهنگی چند سفر به همدان بدهکار است، گفت: اینکه استان چقدر تلاش کند سفر وزیر به همدان اتفاق بیفتد بستگی به قدرت همدان و پیگیری آن دارد.
این روزنامهنگار همدانی مطرح کرد: در سفر یکی دو نتیجه خوب حاصل شد و خیلی از موارد عقیم ماند که این موضوع فعالان حوزه گردشگری را آزار میدهد، اتفاق خوب تاکید مسافت کوتاه همدان به تهران و معرفی ظرفیت طبیعی و تاریخی استان از زبان وزیر بود.
وی با اشاره به اینکه استفاده از ظرفیت مسافت کوتاه همدان به پایتخت سالها دغدغه فعالان این حوزه است، اظهار کرد: در طول سفر، دوربین میراث فرهنگی روی این مسئله زوم و وزیر تاکید میکند و اگر روی این موضوع کار نشد شاید رسانهها ضعیف عمل کردند.
مقدم در ادامه به پرونده ثبت جهانی"منظر تاریخی، شهری هگمتانه تا همدان اشاره کرد و شرح داد: اگر از بیرون به سفر وزیر و عدم بازدید از مسیر پرونده نگاه کنیم حس میکنیم بیانصافی شده است اما زمانی که بدانیم مسیر سفر به تویسرکان برای وزیر تعریف شده بود و اگر میخواست به پرونده ورود کند موضوع گستردهای بود که به بیش از یکی دو روز زمان نیاز داشت نظرمان تغییر میکند.
دیگر فعال حوزه میراث فرهنگی همدان نیز در این نشست با اشاره به اینکه سفر وزیر به استان فرصت خوبی بود که حداقل به یک شهرستان پرداخته شود، گفت: دستاوردهای سفر وزیر به سه بخش تقسیم میشود که شامل هندوانه خوردن در تویسرکان، نگرانی که با مطرح کردن جاده گنجنامه بر دل فعالان مدنی انداخت و اعتبارات جذب شده در سفر است.
حسین زندی با بیان اینکه از سفر وزیر میراث فرهنگی به استان نتیجهای ندیدیم و اعتباراتی که جذب شد در همه استانها وجود دارد، افزود: مسیر بازدید وی را نماینده مردم تویسرکان در مجلس رقم زد که دنبال یک کار بزرگ در منطقه است و میخواهد به قیمت تخریب الوند صورت بگیرد.
وی اضافه کرد: پروژه جاده گنجنامه مطالبه مردم تویسرکان نیست و برنامه نماینده مردم تویسرکان و بخشی از سرمایهگذاران است، از طرفی نماینده عرقی به تویسرکان، طبیعت تویسرکان و همدان ندارد و قصد دارد این شهرستان هم مانند رزن، قهاوند و فامنین به بیابان تبدیل شود.