ملایر-زهرا امیری-خبرنگار همدان پیام: نمایشگاه عرضه محصولات صنایعدستی و سوغات شهرستان ملایر به مناسبت روز جهانی صنایعدستی در سرای فرهنگ و هنر شهرداری گشایش یافت.
آثار صنایعدستی مجموعهای است که بهوسیله مواد نخستیه بومی با دست و ابزار مورد نیاز ساخته میشود. هنرهای دستی هر کشوری نسل به نسل منتقل شده تا به امروز رسیده و به نسلهای بعدی نیز انتقال خواهد یافت. ساختن صنایعدستی ریشه در تاریخ دارد و نمیشود برای پیدایش آن تاریخ دقیقی را مشخص کرد اما بهمرور زمان اشیاء ساده شکلهای پیچیدهتر و زیباتری به خود گرفتهاند. صنایعدستی فقط برای خرید و فروش نیستند، بلکه میتوانیم با آنها فرهنگ و تمدن را مبادله کنیم.
شاید نمونههای کارخانهای زیادی از انواع مختلف صنایعدستی وجود داشته باشد اما در آثاری که با دستهای هنرمندان و با ذوق و نگاه هنری ساخته شده است.
تفاوتهای زیادی موجود است که در هیچ نمونه کارخانهای و خودرویی دیده نمیشود و همین موضوع سبب ارزش و اهمیت محصولات دستساز میشود.
وقتی سخن از توسعه بهمیان میآید منظور توسعه ظرفیتها و شناسایی آنهاست. این درحالیاست که در حوزه صنایعدستی، فرهنگی و صنایع خلاق هنوز بسیاری از ظرفیتهای کشور شناسایی نشده است.
گرانی مواد نخستیه بازار هنر را به چالش کشیده است
با یکی از بانوان هنرمندی که دراین نمایشگاه حضور یافته بود به گفتوگو نشستم و از او درباره مشکلاتش در این حوزه پرسیدم.
او در پاسخ گفت: گرانی مواد نخستیه یکی از چالشهای اصلی حوزه صنایعدستی است زیرا که سبب شده است بسیاری از مشتریان عمده خود را از دست بدهم.
وی در ادامه میگوید: وقتی مشتری کم میشود به تبعیت از آن تولید نیز کم میشود و تولیدکننده آسیب می بیند.
وی با اشاره به اینکه کارگاه کوچکی دارد و 3 نفر در این کارگاه مشغول به فعالیت هستند میگوید: توجه مسئولان به حوزه فرهنگ و هنر کم است با توجه به درخواستهایی که برای گرفتن وام داشتهام و با توجه به بازدیدهایی که از کارگاه من انجام گرفته است هنوز موفق به دریافت وام برای توسعه کار خود نشدهام.
۵۰ غرفه محصولات صنایعدستی در این نمایشگاه حضور دارند
رئیس اداره میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی ملایر در این آئین افتتاحیه این نمایشگاه اظهار کرد: در این نمایشگاه ۵۰ غرفه از هنرهای صنایعدستی هنرمندان این شهرستان شامل منبتریز و سوزنی، قلمزنی روی مس، سراجی چرم، سفالگری، نقاشی روی سفال، گلیم و گبه، سوغات و محصولات محلی برپا شده است.
ابراهیم جلیلی افزود: این نمایشگاه به مدت ۸ روز از ساعت ۱۰ الی ۱۳ و ۱۶ الی ۲۰ در سرای فرهنگ و هنر شهرداری آماده بازدید علاقمندان است.
وی با بیان اینکه محصولات صنایعدستی این نمایشگاه بیشتر توسط بانوان هنرمند تهیه و دایر شده است، بیان کرد: در حال حاضر ۱۲هزار و ۳۰۰ نفر به صورت مستقیم در ۲۰ رشته صنایعدستی در ملایر فعالیت دارند که پس از کشاورزی ۱۲ درصد اشتغال این شهرستان را به خود اختصاص داده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ملایر ادامه داد: ۳۲ هزار نفر به صورت غیرمستقیم در رشتههای صنایعدستی فعالند که 8/31 درصد اشتغال غیرمستقیم این شهرستان را به خود اختصاص داده و بیشتراشتغال در رشته منبت، مُرواربافی، قلمزنی و سفال است.
جلیلی با اشاره به اینکه در حوزه صادرات صنایعدستی نیز در منبت، ساخت تارهای سنتی و مُروار صادرات داریم، بیان کرد: صادرات در صنایعدستی منبت بیشتر به کشورهای حاشیه خلیج فارس، در رشته مُرواربافی به کشورهای آذربایجان و عراق و تارسازی بیشتر به ترکیه صادر میشود.
وی یادآور شد: ملایر دارای 3برند در زمینه صنایعدستی با عنوان شهر ملی و جهانی مبلمان منبت و روستای ملی مرواربافی داویجان است و مهارت بافت و نقش فرش پیچ جوزان، چارچنگ کسب و ننج، ماهی ازندریان و نقش میشن در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است.