1403-01-221403-02-01bool(false) فضاي مجازي؛ حرکت بر لبه تیغ همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : شنبه ، 1 ارديبهشت 1403

Today : Sat, April 20, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  47862 تاریخ انتشار:  1393-04-24 - 05:00 تعداد بازدید:  888
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

شبکه‌های اجتماعی هووی آرامش خانواده‌ها شده‌اند
فضاي مجازي؛ حرکت بر لبه تیغ

نویسنده : معصومه كمالوند

گزارش

همدان‌پیام: تکنولوژی‌های همه‌گیر و عمومی، بدون برهم‌زدن و متلاطم‌ كردن اوضاع خلق نمی‌شوند. اپراتورهای تلفن همراه که به صورت سنتی دروازه‌بان مدت زمان مکالمات و پیام‌های متنی ما هستند، در نتیجه ظهور و پیدایش این آپ‌ها، کنترل‌شان بر ما را از دست داده‌اند و درآمدشان را نیز از دست می‌دهند.
واتس‌آپ، وایبر، تانگو، لاین، اسکایپ، کوکو و بسیاری از برنامه‌های دیگر که این روزها رقابتی که کاربران با استفاده از این سیستم‌های عامل و برنامه‌های آن ایجاد کرده‌اند سبب شده غوغایی در دنیای شبکه‌های مجازی به وجود بیاید.
البته نحوه استفاده از این برنامه و نوع و کاربری آنها به همراه تنوع سلیقه‌ها در کاربران این گونه برنامه‌ها در کنار عواملی چون فرهنگ سرزمینی و نیز پیامد یا آثارهای منفی و گاهی مثبت آن که خود به خود ایجاد می‌شود، بیشتر از استفاده برنامه‌ها دردسرساز شده است.
بگذریم از اینکه این سیستم‌های عامل تغییری آشکار در عادت‌های چت‌کردن و فرستادن پیام‌های متنی مردم و حتی عادات صبحت کردن و کاهش رابطه‌های دیداری و رفتن به سمت شنیداری و حتی تغییر در طریقه نوشتاری را سبب شده است.
آمارها می‌گوید امروز، بیش از 250 میلیون نفر از مردم جهان، از واتس‌آپ استفاده می‌کنند و بیش از 175 میلیون نفر نیز در حال استفاده از وایبر هستند.
نکته قابل توجه اینجاست. زمانی که اینگونه برنامه پایشان به دنیای فناوری باز می‌شود نخستين کاری که مسئولان به ذهنشان می‌رسد چیدن برنامه‌ای برای فیلتر کردن برنامه و محدود شدن کاربران است. غافل از اینکه برنامه‌های جدیدتری به بازار آمده و خواهد آمد که آنها نیز با تعدد کاربری مواجه شدند و این یعنی تبر زدن به تنه درختي است که ریشه آن هنوز در زمین نفس می‌کشد.
 فكري اساسي بكنيد!
لذا اقدامی که اینجا به نظر می‌رسد بتواند موفق عمل کند، جایگزین برنامه یا تولد اینچنین برنامه‌هایی در فضای مجازی و امنیتی در کشور است تا کاربر علاوه بر تأمین شدن امنیت خود بتواند از آسیب‌های اجتماعی و پیامدهایی که در بحث استفاده از این برنامه کاربر را تهدید می‌کند، حفظ شود.
با پیشرفت روزافزون استفاده از فضای مجازي، ورود کاربران و ضرورت توسعه نرم‌افزاری برای سرعت بخشیدن و توسعه فضای الکترونیکی در جهان رو به پیشرفت نمی‌توان منکر وجود این برنامه و استفاده از آنها شد؛ چراکه پیشرفت و سرعت در قرن حاضر حرف اول را برای توسعه جوامع انسانی می‌زند. بر همین اساس فیلتر شدن و حذف کردن و دور کردن کاربران از این شرایط نمی‌تواند راهکاری به نظر آید یا اصلاً روی آن حساب کرد.
سال گذشته بحث فیلتر «وایبر» و «واتس‌آپ» مطرح شد. البته چندی پیش از آن نیز ویچت فیلتر شده بود که حجم عظیمی از کاربران آن به این برنامه‌های جدیدتر رو آوردند و البته کاربران فراگیرتر شدند؛ اما در آن زمان از تقویت نرم‌افزارهای مشابه داخلی۱۴ تا دی ۹۲ خبر دادند و از ابن برنامه به عنوان تهدید سایبری، جنگ نرم و عملیات روانی، فضای مجازی نام برده شد.
پیش از این مسئولان از فیلتر شدن نرم‌افزارهای کاربردی موبایل مانند وایبر و واتس‌آپ و تانگو و در دستور کار قرار گرفتن آن گفته بودند و اینکه براساس تصمیمی که کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه در زمان فیلتر کردن ویچت گرفته بود، مقرر شد تا زمان تقویت نرم‌افزارهای مشابه داخلی، فیلتر شدن نرم‌افزارهای خارجی یادشده به تعویق بیفتد.
نرم‌افزاری با عنوان «سیم‌کارت مجازی» سال‌ گذشته در نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال وزارت ارشاد رونمایی شد و همه امکانات ویچت را داشت؛ زمانی که این نرم‌افزار در کشور ما رونمایی شد، ویچت جایگاه آنچنانی نداشت؛ اما این نرم‌افزار مورد حمایت قرار نگرفت، در حالی که خلق‌کننده ویچت یک دانشجوی چینی بود و توانست با حمایت‌های مسئولان کشورش و اسپانسرهایی که داشت خود را به جایگاهی برساند که اکنون بیش از ۴۰۰ میلیون کاربر داشته باشد.
در انگلستان، برخی از افراد هنوز هم حدود 12 پنی برای هر پیام متنی‌شان می‌پردازند، در حالی که پیام‌هایی که از طریق این آپ‌ها ارسال می‌شوند، با شتاب روزافزونی در حال مبادله هستند. بسیاری از کاربران تنها نگرانی‌شان خدمات اینترنت است؛ چراکه تقریباً تمامی نیازهای‌شان در این زمینه را رفع می‌کند و این برای اپراتورهای تلفن همراه به هیچ وجه خوب نیست.
نحوه استفاده برخی کاربران هووی آرامش خانواده
رواج استفاده و تعدد کاربران از این برنامه‌ها عاملی قوی شد تا برخی کاربران با استفاده نادرست از آن مشکلی اساسی را به جمع انبوه مشکلات خانواده‌های ایرانی اضافه کنند تا این آپ‌ها و نحوه نادرست بهره‌بری از آن سرآغاز یک معضل اجتماعی بزرگ شود.
اگر از دسته کاربران این برنامه‌ها هستید باید شنیده باشید که این روزها پرونده‌های جدیدی که روانه شوراهای حل اختلاف و از پله‌های دادگاه‌های خانواده بالا و پایین می‌شوند؛ همین بحث استفاده نادرست و اعتیاد به برنامه‌های فضای مجازی است.
در دنیای کنونی تهدیدات آرامش خانواده‌ها دیگر تهدیدات گذشته نیست؛ بلکه نرم‌افزارهای نوین و نوع بهره‌بری از آنها به گسترش بی‌اعتمادی بین خانواده‌ها منجر شده است و آرامش را نقض کرده است.
مشکلی که شاید بتوان گفت در دو سال اخیر شاهد آن هستیم افزایش بدبینی در بین زوج‌هاست که این امر مختص زوج‌های جوان نیست و حتی زوج‌هایی را داریم که با اینکه 20 سال از زندگی مشترکشان می‌گذرد نیز درگیر این موضوع شده‌اند.
به عقیده کارشناسان امور خانواده، متأسفانه به دلیل اینکه جدایی بین زوجین راحت شده است؛ به محض اینکه اختلافی رخ می‌دهد نخستين تصمیم جدایی توافقی است. در گذشته بدبینی بیشتر در بین مردان وجود داشت اما هم‌اکنون شاهد هستیم که زنان جامعه ما نیز درگیر این امر شده‌اند و در این موضوع با مردان برابری می‌کنند.
عامل دیگری که متأسفانه رسانه‌های جمعی از آن غافل شده‌اند و به آن نپرداخته‌اند بحث فرهنگ‌سازی استفاده از وسایل نوین ارتباطی است. استفاده از این نرم‌افزارها موجب می‌شود که زنان و مردان دایره ارتباطات جدیدی پیدا کنند و شاید در ابتدا موضوعی عادی به نظر برسد؛ اما در طولانی مدت امنیت روانی خانواده‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
در حال حاضر 300 میلیون کاربر در جهان به وسیله وایفا یا جی3 به برقراری تماس تلفنی یا متنی و ارسال تصاویر و ویدئو مورد علاقه‌شان اقدام می‌کنند. در دنیای کنونی این استفاده نادرست و نداشتن فرهنگ استفاده از فناوری‌ها و نرم‌افزارهای نوین است که سایه آنها بر آرامش و ثبات خانواده‌ها احساس می‌شود.
برخی از کاربران آن را جاسوس و سارق اطلاعات و داده‌های شخصی موجود در گوشی‌های همراه می‌دانند و برخی نیز آن را منافات با اعتقادات و دین و مذهب جامعه اسلامی عنوان می‌کنند و از آن به عنوان عامل فساد نام می‌برند.
بهره‌گيري از اين فضاها در جامعه از به سخره گرفتن قوم‌هاي مختلف، بيان جملات ادبي گرفته تا تصاوير و ويدئوهاي روز، مبتذل و ترسناك و... را شاهد هستيم. برخی نیز عکس این نظر را دارند و می‌گویند: به دلیل کم‌هزینه بودن و دسترسی بیشتر مخاطبان به این برنامه‌ها از آن استفاده می‌کنند.
 كار كردن در فضاي مجازي مثل لبه تيغ است
امینیان یک کارشناس نرم‌افزاری است که می‌گوید: نحوه استفاده از اين برنامه‌ها و آنچه در جریان استفاده از آن رد و بدل می‌شود مهم است و اينكه آيا فرهنگ استفاده از آن را توانسته‌اند كسب كنند يا خير؟ چراکه گاهی ممکن است کمک بسیار خوبی به کاربران در انجام امور روزمره آنها باشد.
به عقیده وی، كار كردن در فضاي مجاري مانند به دست گرفتن چاقوي تيزي است كه گاهي از آن براي يك عمل موفق جراحي استفاده مي‌شود و از طرفي اين در شرايطي است كه بتوان درست از آن استفاده كرد. اما وقتي فرهنگ استفاده درست از آن را نتوانند درك كنند با آن جنايتي رخ خواهد داد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com