نماینده مجلس: با جدیت پیگیر حل مشکل روستای علیصدر هستیم
مدیرعامل شرکت: افزایش ۸برابری قرارداد جمعآوری زباله توجیهی ندارد دهیار: هیچگونه زیر ساختی پس از ۳۰ سال در مجتمع علیصدر انجام ندادهاند
روستای علیصدر شهرستان کبودرآهنگ که اغلب این روستا را با جاذبه گردشگری مهم و بینظیر بزرگترین غار آبی دنیا؛ غار «علیصدر» میشناسند و به دلیل وجود غار علیصدر این روستا در بیشتر ماههای سال مملو از گردشگران و علاقهمندان به طبیعتگردی است.
غار علیصدر با روزانه ۵۰۰۰ گردشگر که درسال میانگین به ۸۰۰ هزار نفر میرسد، از نقش بسزایی در جذب توریست شهرستان کبودراهنگ بویژه روستای علیصدر دارد، غار علیصدر یکی از غارهای تالابی ایران و از معدود غارهای آبی جهان است.
شرکت سیاحتی علیصدر که یک نهاد عمومی غیردولتی است، در سال ۱۳۷۰ با همکاری سازمان ایرانگردی و جهانگردی، سازمان همیاری شهرداریهای استان و شهرداری همدان ایجاد شد و درحال حاضر مدیریت غار علیصدر نیز با این شرکت است و مردمان روستای علیصدر انتظار دارند که با حضور ۳۰ ساله شرکت سیاحتی علیصدر رونق مناسبی در عمران و آبادانی روستای علیصدر به لحاظ گردشگری بودن روستا به خاطر وجود غار آبی علیصدر ایجاد شود.
عضو شورای اسلامی روستای علیصدر با بیان اینکه این روستا دارای ۱۴۰۰ نفر جمعیت با ۳۵۰ خانوار بوده و غار علیصدر به عنوان یکی از بینظیرین و زیباترین پدیدههای طبیعی جهان از مهمترین جاذبههای توریستی این روستا به شمار میرود،اظهار کرد: اقتصاد روستای علیصدر بر پایه کشاورزی و جهانگردی شکل گرفته است و در تمام فصول سال این روستا از نقاط مختلف کشور و جهان دارای گردشگران و توریستهای بسیاری است.
ابوالحسن سلیمی افزود: با اینکه همه خدمات مسافران و گردشگران اعم از اسکان و تأمین آب شرب و دفع زباله و... بر عهده اهالی این روستا است، اما متاسفانه هیچ عایدی از سودآوری غار برای عمران و آبادانی و مبلمان روستا و نیز حل مشکلات آموزشی، فرهنگی و زیباسازی این دهکده گردشگری در نظر گرفته نمیشود.
وی گفت: از سال۱۳۷۰ که شرکت سیاحتی علیصدر مدیریت و اداره بزرگترین غار آبی جهان را بر عهده گرفته است و با وجود درآمد بسیار بالایی که داشته هیچگونه زیر ساختی پس از ۳۰ سال در مجتمع علیصدر انجام ندادهاند.
شرکت علیصدر پنج درصد عوارض خود به دهیاری روستای علیصدر را پرداخت نمیکند
وی با بیان اینکه از شرکت سیاحتی علیصدر درخواست داریم مصوبه شورای فرهنگی و نیز مصوبات کمیته انطباق شورای اسلامی روستای علیصدر در رابطه با پرداخت پنج درصد از بهای فروش بلیط به روستا را اجرایی کند، ادامه داد: مسدود کردن راه دسترسی به امامزاده و در غار از سمت «امامزاده زید» ،عدم پرداخت عوارض به روستا و ریختن زباله در کنار مجتمع و دپوی زباله بهصورت غیر قانونی از جمله مواردی است که توسط شرکت سیاحتی علیصدر برای روستای علیصدر ایجاد نارضایتی و دغدغه کرده است.
وی بیان کرد: متاسفانه شرکت سیاحتی علیصدر 5 درصد عوارض خود به دهیاری روستای علیصدر را پرداخت نمیکند و این امر موجب مشکلاتی برای دهیاری روستا در ارائه خدمات به اهالی علیصدر به دلیل محدودیت اعتبار شده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر علاوه بر این موارد، این شرکت سیاحتی قرار داد دفع زباله خود را با دهیاری علیصدر منعقد نمیکند، یادآور شد: هر سال این شرکت با آتشنشانی دهیاری روستا نسبت به انعقاد قرار داد اقدام میکرد که امسال این موضوع نیز همچنان بلاتکلیف و ابتر باقی مانده است.
سلیمی با اشاره به اینکه شرکت سیاحتی علیصدر عوارض روستای علیصدر را که مصوب شده است پرداخت نمیکند، تصریح کرد: با توجه به عدم پرداخت پنج درصد عوارض توسط این شرکت سیاحتی به دهیاری روستا و عدم انعقاد قرارداد برای دفع زباله، به این شرکت اجازه انتقال و دفن زبالههایش را در محل دفن زبالههای روستای علیصدر ندادیم که از ۲۰ روز پیش این شرکت سیاحتی زبالههای خود را بهصورت غیرقانونی در ۵۰ متری مجتمع انتقال و دپو میکند که این امر موجب بوی بد و تعفن پسماند در مجتمع و نیز پارکینگ بزرگ و حتی روستای علیصدر شده است .
وی همچنین با بیان اینکه متاسفانه اینشرکت سیاحتی زمین چمن فوتبال روستا را به دریاچه فاضلاب مبدل کرده است، گفت: در اردیبهشت ماه امسال طی برگزاری جلسه شورای فرهنگی در علیصدر با حضور مدیر عامل غار علیصدر،نماینده مردم بهار و کبودراهنگ در مجلس شورای اسلامی و فرماندار شهرستان و سایر اعضا این جلسه دارای ۱۰ مصوبه بود که این مصوبات به امضا همه اعضا جلسه رسید و مقرر شد شرکت سیاحتی علیصدر در حوزه فرهنگی اعتباری افزون بر یک میلیارد تومان برای روستای علیصدر هزینه کند و پنج درصد عوارض را پرداخت و راه امامزاده را باز کند که تاکنون اینامر محقق نشده است.
سلیمی تحقیق و تفحص از شرکت علیصدر را یکی از اقدامات ارزنده و بینظیر نماینده مردم بهار و کبودراهنگ در مجلس شورای اسلامی دانست و یادآور شد: انتظار است ضمن رونق گردشگری هر چه بیشتر علیصدر، این امر عایدی و سودآوری نیز برای اهالی روستای علیصدر در بحث عمران و آبادانی منطقه به را به همراه داشته باشد.
شرکت کوچکترین حرکتی برای روستا انجام نداد
یکی از اهالی این روستا نیز به ایسنا گفته است: شرکت سیاحتی علیصدر در ۳۰ سال گذشته که بنده به عنوان یک جوان ۳۵ ساله به یادم دارم و اینجا زندگی می کنم کوچکترین حرکتی برای روستای علیصدر انجام نداده و تنها عایدی اهالی علیصدر از این شرکت تولید زباله با حجم بالا، فاضلاب، آلودگی صوتی و زیست محیطی و فقر فرهنگی بوده است .
مهرداد محمدی با بیان اینکه مخالف گردشگری منطقه نیستیم اما انتظار داریم شرکت سیاحتی علیصدر از سود و درآمد حاصل از غار علیصدر و گردشگری منطقه اقداماتی را برای عمران و آبادانی منطقه، خود و یا از طریق دهیاری روستا انجام دهد، گفت: متاسفانه سود و درآمد حاصل از شرکت سیاحتی علیصدر برای روستا و حتی شهرستان کبودراهنگ نیست و مردم کبودراهنگ از آن هیچ بهرهای ندارند.
محمدی رها کردن زبالهها توسط گردشگران در سطح روستا،سگگردانی در روستا بی توجهی به قوانین و آداب و رسوم محلی موجب ناخرسندی اهالی روستا دانست و افزود: انتظار است شرکت سیاحتی علیصدر نسبت به این موضوع توجه ویژه داشته باشد.
تحقق تعهدات شرکت علیصدر به دهیاری؟
نماینده مردم بهار و کبودراهنگ در مجلس شورای اسلامی هم در اینباره میگوید: این واقعیت که زبالههای تلمبار شدهای که صدها گردشگر با ورود به این مکان گردشگری تولید میکنند و این زبالهها در جایی نزدیک این روستای کوچک دپو شده و بوی تعفن آن موجب آزار اهالی این روستاست را نمیتوان نادیده گرفت ضمن اینکه شرکت سیاحتی علیصدر به این موضوع هیچ گونه توجهی ندارد.
فتح ا... توسلی با بیان اینکه دهیاری روستای علیصدر توان آن را ندارد که به تنهایی همه کارهای لازم را برای روستا انجام دهد، تصریح کرد: بخشی از درآمد شرکت سیاحتی علیصدر به عنوان عوارض باید به دهیاری روستای علیصدر پرداخت شود تا دهیاری این روستا بتواند از طریق این عوارض نسبت به انجام اقدامات لازم برای عمران و خدمات هر چه بهتر به اهالی روستا اقدام کند که متأسفانه شرکت سیاحتی علیصدر عوارض خود به دهیاری روستا را پرداخت نمیکند.
گزارش تحقیق و تفحص از شرکت علیصدر به کمیسیون فرهنگی مجلس رسیده است
وی با بیان اینکه شرکت سیاحتی علیصدر حاضر به پرداخت یک ریال هزینه نیست و دهیاری توان تامین اعتبار برای مرتفع کردن مشکلات زیست محیطی و سایر دغدغههای اهالی را به واسطه حجم بالای گردشگران ندارد، تصریح کرد: با جدیت پیگیر حل مشکل روستای علیصدر هستیم و یکی از بزرگترین اقدامات در این رابطه تحقیق و تفحص در رابطه با غار علیصدر برای نخستین بار طی ۳۰ سال گذشته بود که خوشبختانه به این امر به اتمام رسیده و گزارش آن در ۲۸۲ صفحه تقدیم کمیسیون فرهنگی شده که امیدواریم بزودی و به موقع وارد صحن شود و خلاصه گزارش آن قرائت و مابقی هم در اختیار قوه قضائیه قرار بگیرد.
منطقه گردشگری علیصدر دارای طرح جامع گردشگری است
مدیرعامل شرکت سیاحتی علیصدر با اشاره به بحث دفع فاضلاب مجتمع گردشگری غارعلیصدر، اظهار کرد: مجتمع غار علیصدر یک منطقه نمونه گردشگری بوده و برای این منطقه گردشگری دارای طرح جامع گردشگری هستیم و به همین منظور چندین سال پیش شرکت سیاحتی علیصدر این طرح جامع را با پیگیری لازم مصوب کرده و برای طراحی این طرح یک شرکت مشاور را انتخاب میکند که در پروژه فوق نقاط مشخصی از جمله پارک و فضای سبز ،هتل و شهربازی و ... پیشبینی و دیده شود.
کریم ملکی ، با بیان اینکه برای اجرای طرح جامع گردشگری علیصدر ۱۰۰ هکتار زمین از اهالی روستای علیصدر خریداری شده است،گفت: یک بخشی از طرح منطقه نمونه گردشگری که در این طرح تعریف شده احداث یک سایت برای دفع پساب فاضلاب تحت عنوان سپتیک است که در این رابطه سال گذشته مجوز ساخت سپتیک را از سازمان حفاظت محیط زیست اخذ کردهایم علاوه بر این برای اینکه محل احداث سپتیک جز محدوده تاریخی و فرهنگی نباشد مجوز لازم نیز از دستگاه میراث فرهنگی اخذ شده است.
وی با اشاره به اینکه این طرح جامع گردشگری و نیز احداث پروژه سپتیک دو کیلومتر از روستای علیصدر فاصله دارد و احداث آن تمامی مسائل زیست محیطی منطقه را مرتفع خواهد کرد، خاطرنشان کرد: در حین ساخت عملیات اجرایی طرح فوق در محل که طبق طرح قانونی مصوب منطقه نمونه گردشگری است، شورای اسلامی و دهیاری روستا مانع اجرای پروژه شدند و رئیس شورای اسلامی روستای علیصدر و دهیاری روستا نامهای کتبی را به این شرکت سیاحتی مبنی بر توقف هر چه سریعتر پروژه توسط شرکت علیصدر ارسال کردند و این پروژه بهصورت نیمه تکمیل تعطیل شد و هم اکنون نامه کتبی آن مستند موجود است و پروژه نیمه تکمیل نیز که با نامه کتبی شورای اسلامی و دهیاری تعطیل و متوقف شده قابل مشاهده است.
ملکی در ادامه در رابطه با جمع آوری زباله مجتمع علیصدر نیز اظهار کرد:هرساله شرکت سیاحتی علیصدر با دهیاری روستای علیصدر قراردادی را برای اینکه زباله محوطه مربوط به گردشگری علیصدر توسط پاکبانان و سیستم پیک بهداشت دهیاری جمع آوری و در یک محل دپو و مانند سایر زباله اهالی روستا به خارج از شهر انتقال داده شود دارد.
وی با بیان اینکه تا سال گذشته قراردادی که با دهیاری به صورت یکساله برای خدمات جمع آوری زباله و خدمات آتش نشانی مربوط به گردشگری غار علیصدر منعقد شده بود ۲۵۰ میلیون تومان بوده است،ادامه داد: این میزان مبلغ درج شده در قرارداد سال گذشته به صورت کامل به دهیاری توسط شرکت سیاحتی علیصدر پرداخت شده و دهیاری نیز وظیفه خود را در قبال این قرار داد به روند طبیعی خود انجام میداد و از این طریق مبلغ قرارداد دفع زباله در روستا خرج میشد و کارآفرینی و اشتغال برای برخی از اهالی بومی روستا ایجاد شده بود.
افزایش ۸برابری قرارداد جمعآوری زباله توجیهی ندارد
ملکی تصریح کرد: پس از پایان قرارداد سال ۱۴۰۱ مجدد شورای اسلامی روستای علیصدر قراردادی رسمی با مهر و امضا دهیاری روستا به شرکت سیاحتی علیصدر ارسال کرده و در نامه نوشته که شرکت سیاحتی علیصدر قرارداد جمعآوری زباله ۱۴۰۲ را منعقد کند و برای مدت شش ماه از سالجاری مبلغی افزون بر دو میلیارد تومان طلب کردهاند و به یکباره با تفاوتی محسوس ۲۵۰ میلیون تومان یکساله قرارداد سال گذشته در سالجاری به دو میلیارد تومان آن هم تنها برای شش ماه نخست سال افزایش پیدا کرده ضمن اینکه قرارداد آن با سربرگ و مهر و امضا دهیاری هم اکنون برای ارائه موجود است.
وی اظهارکرد: شرکت علیصدر در سالجاری از انعقاد قرارداد مجدد با دهیاری برای موضوع خدمات جمع آوری زباله و خدمات آتش نشانی خودداری میکند کاملا حرف درستی است و نمی توانیم قرارداد 2میلیاردی ببندیم و توجیهی ندارد این شرکت به یکباره با افزایش 8 برابری قرارداد از ۲۵۰ میلیون تومان به دو میلیارد تومان آنهم تنها برای شش ماه از سال موافقت کند.
ملکی با اشاره به اینکه روزانه میانگین ۲۰۰۰ نفر و در ایام تعطیلات ۵۰۰۰ نفر از غار علیصدر بازدید دارند،گفت: در صورتیکه زبالههای تولید شده روزانه مجتمع جمعآوری نشود بهطورقطع با حجم بالایی از زباله دپو شده مواجه خواهیم بود و با توجه به افزایش یکباره قرارداد توسط دهیاری به ناچار به جای آن با یکی از اهالی روستای علیصدر به عنوان شخص ثالث که دارای خودروی نیسان است قرارداد جداگانهای برای دفع زبالهها منعقد کردهایم.
وی با بیان اینکه دهیاری روستا نامه رسمی داده بود که دیگر زباله شرکت را جمعآوری نمیکند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر با جمعآوری زبالههای داخل مجتمع توسط خدمه مجتمع، نیسان مورد نظر طبق قرارداد هر روز زبالهها را به محل مشخص شده مجتمع انتقال داده و سپس یک روز در میان این زبالهها را که در فضای محصور شده با دیوار بتنی دپو شدهاند تخلیه و به محل دفن زباله خارج از شهر انتقال میدهد و خوشبختانه مشکلی نیز نداریم .
ملکی یادآور شد: قاعدتا محل محصور شده تعیین شده برای دپو زباله در مجتمع دارای زباله است و یک روز در میان زبالههای آن تخلیه و به جای دیگری برای دفن انتقال داده میشود و اگر امروز از محل عکس بگیرند هیچ زبالهای موجود نیست و فردا بهطورقطع دپو زباله مجدد وجود دارد و کاملا طبیعی است.
وی یادآورشد: این قرارداد جدید به منظور حمل زباله مجتمع با شخص ثالث بومی روستای علیصدر از یکم فرودین ماه ۱۴۰۲ تا ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۲ منعقد شده و بابت حمل زباله این مدت به این فرد افزونبر ۱۶۲ میلیون تومان هزینه پرداخت کردهایم.
پرداخت یک میلیارد تومان برای حوزه فرهنگی روستای علیصدر به هیچ وجه لازم الاجرا نیست
مدیرعامل شرکت سیاحتی علیصدر بیان کرد: شرکت سیاحتی علیصدر یک مجموعه سهامی خاص و خصوصی بوده که در چندسال اخیر از زمان کرونا مستاجر میراث فرهنگی در مجموعه علیصدر است و سالیانه بر اساس یک قرارداد با وزارت میراث فرهنگی و اداره کل میراث فرهنگی استان همدان غار را این شرکت برای بهرهبرداری اجاره کرده است و ماهیانه غار علیصدر چه تعطیل باشد و چه باز، چه فروش داشته باشد و چه فروش نداشته باشد ماهیانه ۵۰۰ میلیون تومان اجاره به میراث فرهنگی پرداخت دارد علاوه بر اینکه یک سری مبالغ نیز تحت عنوان عوارض از مجموع بلیطی که فروش میکنیم میراث فرهنگی از ما کسر میکند.
ملکی در رابطه با مکلف کردن شرکت سیاحتی علیصدر به پرداخت یک میلیارد تومان برای حوزه فرهنگی در جلسه شورای فرهنگی اردیبهشت ماه و مصوب شدن آن توسط اعضای این جلسه، اظهار کرد: شرکت سیاحتی علیصدر یک مجموعه خصوصی بوده این امر برای این شرکت به هیچ وجه لازمالاجرا نیست چراکه نمیتوان مال غیر را فروخت و بخشش کرد.
وی اظهار کرد: شرکت سیاحتی علیصدر مدیرعامل و هیأت مدیره جداگانه دارد و از یک تا ۱۰۰ میلیارد تومان به هر میزان که هزینه شود باید در این هیئت مدیره موضوع طرح و مصوبه هیأت مدیره را برای هزینه کرد در هر زمینهای اخذ کند.
پرداخت ۵ درصد از درآمد سالیانه علیصدر به دهیاری قانونی نیست
ملکی همچنین با اشاره به مصوب شدن پرداخت 5 درصد از درآمد سالیانه شرکت سیاحتی علیصدر به عنوان عوارض به دهیاری علیصدر نیز تصریح کرد: در این رابطه چندین سال پیش اهالی روستا به استانداری مراجعه و مسئلهای را در این زمینه مطرح و در شورای اسلامی روستا و سپس کمیته تطبیق فرمانداری و استانداری مصوب میشود که دو نکته در این موضوع حائز اهمیت است.
وی گفت: نکته اول اینکه موضوع 5 درصدی که کمیته تطبیق مصوب کرده مربوط به زمانی است که هنوز شرکت سیاحتی علیصدر مستاجر دولت و وزارت میراث فرهنگی نبوده و ۲۷ سال غار علیصدر را بدون قرارداد مستاجری و موجری در اختیار داشته و درآمد کسب میکرده و از درآمد حاصله خود علاوه بر حقوق پرسنل در جاهای دیگر اگر نیاز بوده هزینه میکرده است.
مدیر عامل شرکت سیاحتی علیصدر اضافه کرد: پس از آن دو یا سه سال پیش به شرکت سیاحتی علیصدر نیز گفته شد که این شرکت هم مانند سایر شرکتهای گردشگری در کشور باید برای بهرهبرداری از اماکن گردشگری قرارداد منعقد کند و بابت قرارداد ضمانتنامه و اجاره سالیانه بدهد و تمام شرایط قرار داد را رعایت کند.